Menü

Pár perc és rend

Sok olyan otthont látok akaratlanul is, ahol szinte káosz uralkodik, zsúfoltság, koszos edények. Nem bámészkodok természetesen, csak szembetűnő. Belépéskor nem tudsz leülni, az előszoba tele pakolva, a székeken ruhák ledobálva, az ágy bevetetlen. Sokszor nincs időnk kitakarítani hétköznap, tudom, én is megszenvedem a munka mellett a háztartást és gyakran érzem, hogy legszívesebben felülnék a kupi tetejére és onnan nézelődnék, de… de…

De! Már megszoktam, megtanultam, hogy melyek azok a pillanatok alatt elvégezhető dolgok, amelyekkel a rend látszatát kelthetjük. Nem a takarításról beszélek, a rendről. A rendetlenség frusztrál, a rend egyfajta belső nyugalmat is jelent, a szemnek is szebb egy rendezett lakásba hazaérni, ezért:

Én minden este vagy kora reggel elpakolok (a családom után) minden ledobott ruhát. A cipőt elteszem, mert tudom, hogy ha másnap másik cipőbe ugrik bele reggel a gyermek, akkor holnap már két pár cipő hever az előszobában.

A férjem is azt mondja a ledobott pólóra, hogy holnap még jó lesz a műhelybe, de tudom, hogy másikat fog elővenni a szekrényből, csak éppen most lusta elpakolni.

A mosogatótálca roskadásig edénnyel-elpakolom. Reggel úgyis kiegészül pár tányérral és bögrével, legyen hely.

A konyhai zsúfoltságot kosarakkal oldom meg, beledobálom a fűszereket, vagy liszteket és kész, el van téve szem elől, már nem zsúfolt a munkapult.

A gyerekszobában kizárólag tárolókat vagyok hajlandó használni, semmi kütyü szanaszét, a legó meg úgysem kerül vissza ugyanabba a bolti dobozba-tudom. Jó annak is egy tároló.

A csekkeknek, leveleknek praktikus az előszobafalra erősített levéltartó, ott megvan mindig az aktuális befizetni való, az újságoknak pedig újságtartó a megoldás, s mivel prospektusok nélkül úgysem jövünk haza – nálunk még a férjem is hoz haza még egyet mindenből – így azok is a tartóban landolnak egy időre. De legalább nem az étkezőasztalra dobva.

Nézzük át a kézitáskát, egy női táska hajajjj miket nem rejt, pláne, ha nagy. Én a kis retikülökre szavazok, így nem pakolják tele a fiaim kövekkel meg botokkal, de aki nagy táskát hord, annak érdemes időnként átnézni, biztos, hogy nem cipel pár felesleges holmit, lejárt buszjegyet, féléves blokkot, csomó használt papírzsepit, gyerekjátékokat? (de)

Az autóban is ez a követendő irány. A szemetet kiszálláskor kidobom, a csomagtartóban sem hurcolok felesleges dolgokat, műanyagflakont, kólásüveget, csokipapírt.

S szerintem a munkahelyen ugyanez a helyzet. Akárhol is dolgozol, a munkád alapja a tiszta és rendezett környezet, s ez alapján ítélnek meg téged is. Miután abbahagytad az aznapi munkát, hagyd rendezetten az asztalod, külön mappában az aktuális másnapi teendőket, tárolóban, kosarakban rendszerezve, amit lehet. Keríts sort arra, hogy pár perc alatt a helyükre tedd a dolgokat és úgy távozz. A kávésbögrét mosd el. Még el is törölheted az asztalod. Másnap örülni fogsz a rendezett környezetnek.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.