Menü

Környezettudatosság iskolaidőben

Manapság egyre több platformon találkozunk a klímaváltozás és környezetkárosodás témájával. A híradók, az újságok újabb és újabb jeléről számolnak be a globális felmelegedésnek. Mindemellett pedig rengeteg elrettentő képet láthatunk szeméthalmokról, eldobott műanyagról, egyszer használatos zacskókról, és arról a bolygónak egyáltalán nem tűnő dologról, amelyen ötven év múlva élnünk kell(ene). Riogatás ide vagy oda, akadnak még olyanok, akik szerint nincs probléma, és sajnos olyanok is, akik ezt a véleményt előszeretettel hangoztatják. Ha nem hiszel az efféle híreszteléseknek, és érdekel téged a Föld sorsa, akkor nagyon szerencsés vagy, mert nincs más dolgod, mint a szándékodat tettekre váltani. Ha diák vagy, sokkal több tetteddel válhatsz közvetlen környezeted hasznára, mint gondolnád. Íme, egy tízes lista, hogy mindig tudj valamit tenni!

Minden nap úton az iskolába szedj fel legalább 5 szemetet, és ezt tedd meg hazafelé is! Kevésnek tűnik, de sok kicsi sokra megy. Ráadásul ezzel elősegíted, hogy minél hamarabb észrevedd a hétköznapokban azt, ami nem illik a környezetbe, és el tudd távolítani. Ha ezt mindnyájan megtennénk, sokkal szebbek és tisztábbak lennének az utcáink.
Uzsonnás dobozban vidd magaddal a tízóraidat, ebédedet. Magyaráznom sem kell, hány nejlonzacskó felesleges használatát kerülöd így el.
Ültess növényeket minden héten, amikor az időjárás alkalmas! Nem muszáj a saját kertedbe, lehet egy elhanyagoltabb zöld részen is. A lényeg, hogy legyen még zöldebb!
Kifőzhető, kimosható kulacsban vinni vizet vagy teát, rengeteg műanyag üvegtől vagy fémdoboztól szabadítja meg a környezetünket.
Azért egy darab rendben tartott zacskó mindig legyen a táskádba, ha péksüteményt vagy gyümölcsöt vinnél haza. A zacskót rengetegszer felhasználhatod, nem kell minden vásárlásnál újat venni. Ha mégis újat kell venned, törekedj arra, hogy mindent egybe tudj pakolni.

Ne pazarold az ételt! Ez közvetlenül a túlfogyasztás-túlforgalmazás kérdésére hat. Ha mindenki csak egy picivel kevesebbet vásárolna, akkor a kisebb kereslet kisebb kínálatot eredményezne előbb-utóbb. Ráadásul az élelmiszerek kidobását sokszor egy-két kreatív ötlet felhasználásával el is kerülheted.
Cserélj tollbelet a tolladban ahelyett, hogy újat vennél. Megéri egyszer újratölthető tollra költeni, hiszen később ugyanazt a hüvelyt felhasználhatod.
Házilag főzött szappant használj a túlcsomagolt, vegyszeres szappanok és flakonos tusfürdők helyett. Szerencsére a piacokon elég sok helyen kaphatsz házi tejes vagy növényi szappant, ami nemcsak a bőrödnek tesz jót, de szintén egy csomó felesleges csomagolást spórol meg. Akár te is készíthetsz otthon szappant, az interneten rengeteg receptet találsz.
Lásd meg a lehetőséget a szemétben is! A gyümölcsök héja megfelelő a komposztba, a felvágottak és ételmaradékok még jók lehetnek állatok etetésére, a dobozok és papírok pedig kézműveskedés keretein belül is felhasználhatók.

Használj kevesebb energiát a telefonoddal, számítógépeddel, tévéddel! Az áramot csak akkor kapcsold be, ha az szükséges valamely eszköz működtetéséhez. Ne tölts túl semmit, és ne fogyassz feleslegesen energiát. Kis odafigyeléssel ezen is sokat tudsz spórolni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.