Menü

Környezettudatosság iskolaidőben

Manapság egyre több platformon találkozunk a klímaváltozás és környezetkárosodás témájával. A híradók, az újságok újabb és újabb jeléről számolnak be a globális felmelegedésnek. Mindemellett pedig rengeteg elrettentő képet láthatunk szeméthalmokról, eldobott műanyagról, egyszer használatos zacskókról, és arról a bolygónak egyáltalán nem tűnő dologról, amelyen ötven év múlva élnünk kell(ene). Riogatás ide vagy oda, akadnak még olyanok, akik szerint nincs probléma, és sajnos olyanok is, akik ezt a véleményt előszeretettel hangoztatják. Ha nem hiszel az efféle híreszteléseknek, és érdekel téged a Föld sorsa, akkor nagyon szerencsés vagy, mert nincs más dolgod, mint a szándékodat tettekre váltani. Ha diák vagy, sokkal több tetteddel válhatsz közvetlen környezeted hasznára, mint gondolnád. Íme, egy tízes lista, hogy mindig tudj valamit tenni!

Minden nap úton az iskolába szedj fel legalább 5 szemetet, és ezt tedd meg hazafelé is! Kevésnek tűnik, de sok kicsi sokra megy. Ráadásul ezzel elősegíted, hogy minél hamarabb észrevedd a hétköznapokban azt, ami nem illik a környezetbe, és el tudd távolítani. Ha ezt mindnyájan megtennénk, sokkal szebbek és tisztábbak lennének az utcáink.
Uzsonnás dobozban vidd magaddal a tízóraidat, ebédedet. Magyaráznom sem kell, hány nejlonzacskó felesleges használatát kerülöd így el.
Ültess növényeket minden héten, amikor az időjárás alkalmas! Nem muszáj a saját kertedbe, lehet egy elhanyagoltabb zöld részen is. A lényeg, hogy legyen még zöldebb!
Kifőzhető, kimosható kulacsban vinni vizet vagy teát, rengeteg műanyag üvegtől vagy fémdoboztól szabadítja meg a környezetünket.
Azért egy darab rendben tartott zacskó mindig legyen a táskádba, ha péksüteményt vagy gyümölcsöt vinnél haza. A zacskót rengetegszer felhasználhatod, nem kell minden vásárlásnál újat venni. Ha mégis újat kell venned, törekedj arra, hogy mindent egybe tudj pakolni.

Ne pazarold az ételt! Ez közvetlenül a túlfogyasztás-túlforgalmazás kérdésére hat. Ha mindenki csak egy picivel kevesebbet vásárolna, akkor a kisebb kereslet kisebb kínálatot eredményezne előbb-utóbb. Ráadásul az élelmiszerek kidobását sokszor egy-két kreatív ötlet felhasználásával el is kerülheted.
Cserélj tollbelet a tolladban ahelyett, hogy újat vennél. Megéri egyszer újratölthető tollra költeni, hiszen később ugyanazt a hüvelyt felhasználhatod.
Házilag főzött szappant használj a túlcsomagolt, vegyszeres szappanok és flakonos tusfürdők helyett. Szerencsére a piacokon elég sok helyen kaphatsz házi tejes vagy növényi szappant, ami nemcsak a bőrödnek tesz jót, de szintén egy csomó felesleges csomagolást spórol meg. Akár te is készíthetsz otthon szappant, az interneten rengeteg receptet találsz.
Lásd meg a lehetőséget a szemétben is! A gyümölcsök héja megfelelő a komposztba, a felvágottak és ételmaradékok még jók lehetnek állatok etetésére, a dobozok és papírok pedig kézműveskedés keretein belül is felhasználhatók.

Használj kevesebb energiát a telefonoddal, számítógépeddel, tévéddel! Az áramot csak akkor kapcsold be, ha az szükséges valamely eszköz működtetéséhez. Ne tölts túl semmit, és ne fogyassz feleslegesen energiát. Kis odafigyeléssel ezen is sokat tudsz spórolni.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.