Menü

Mit mivel?

Életmódváltás. Szitokszó. A blabla részét átugorva, - hiszen az alapokat már mindenki ismeri, hallotta - konkrétan az érdekli a többséget, hogy pontosan mit mivel helyettesíthet főzéskor, hogy annak élvezeti értéke, íze ugyanolyan finom legyen, a sütésnél pedig könnyű legyen vele dolgozni, habarásnál is boldoguljunk vele, de a piskótatekercs is szépen sikerüljön.

Persze túl drága se legyen és könnyen be lehessen szerezni az alapanyagokat.

A főtt fehér rizs helyett mindenképp mást ajánlanék, nagyon jó köret a bulgur helyette, ami lényegében zabtöret, vagy hajdina, quinoa, köles.

A finomított, gyors felszívódású búzadara helyett készítsünk túrógombócot például zabkorpából, vagy egészen aprószemű zabpehelyből. Panírmorzsa helyett is zabkorpát ajánlanék, vagy esetleg - és ezt a 82 éves dédimamám oldotta meg így, aki nem használ zabkorpát – darált vagy apróra vágott dióban, mandulában forgassuk meg a tojásos hússzeleteket, zöldségeket.

A lekvárbefőzéshez édesítőt, például nyírfacukrot használjunk, és máris megvan a saját készítésű, magas gyümölcs tartalmú cukormentes házi lekvárkészletünk, ami a boltban horror összegekbe kerül, de ugyanez befőttel is elkészíthető.

A süteményeket mi különféle lisztkeverékekkel szoktuk megoldani, de a legegyszerűbb, univerzális megoldás a zabpehelyliszt, mert egyszerű vele dolgozni, és bármelyik élelmiszerboltban, bioboltban már beszerezhető, s nem is tartom - a többi reform élelmiszerhez képest - drágának. Ezt lehet a későbbiekben más szénhidrátcsökkentett lisztekkel, vagy proteinporral keverni, növelve rost – és fehérjetartalmát és csökkentve szénhidráttartalmát.

A tejbegríz helyett is zabbal dolgozunk, finom zabkását készíthetünk zabkorpából, vagy aprószemű zabpehelyből.

A reggeliző pelyhek egészségesnek hazudott bolti átverése hatalmas csapda egy diétában, nagy részük cukros, így készíthetünk magunk is müzlikeveréket zabpehelyből, aszalt gyümölcsökből, cukormentes csokoládéból, lenmagból, olajos magvakból, amit tejjel, vagy natúr joghurtba keverve fogyaszthatunk.

Aki a tejterméket kerüli, növényi tejekkel, tejszínekkel, főzőkrémekkel helyettesíthet, például kókusztej, mandulatej, kókusztejszín, zabkrém, rizskrém, növényi sajtok.

A zsíros sajtkészítményeket amúgy is ajánlott diéta alatt zsírszegény túróra, mozzarella lightra, csökkentett zsírtartalmú sajtokra cserélni, igaz utóbbinál pont elveszik a krémes sajt íz élménye, de valamit valamiért. Cukros üdítők helyett készíthetünk cukormentes gyümölcsteákat, vagy limonádékat, cukros kakaópor helyett vásároljunk natúr kakaót, amit természetes édesítőkkel magunk édesíthetünk. A cukros bolti gyümölcsjoghurtokat is készíthetjük magunk, hatalmas mennyiségű hozzáadott cukortartalmukat friss vagy fagyasztott gyümölcsökre és kevés édesítőre cserélve. Olajban sült krumpli helyett sütőben sütött édesburgonyát javaslok, s mindent, amit eddig bő zsírban késíztettünk, ezentúl sütőben, kevés kókuszolajjal megspriccelve, például rántott húst, fasírtot. Anyukám és a dédimamám is sütőben süti már a fasírtot és a rántott húst, bár először nagy szemeket meresztettek az ötletemre, hiszen nem ez a megszokott, pedig ez is remekül működik. S még csak olajszag sincs a lakásban. Bolti húsleveskockák helyett fűszereket használjunk, konzervek helyett friss zöldséget és gyümölcsöt, zsíros majonéz helyett natúr joghurtot, finomított étolaj helyett pedig olívaolajat és kókuszzsírt.

Napi 1700 kalóriát meg lehet enni csokiból, péksüteményből, sült krumpliból is, meg zöldségekből, tejtermékekből teljes kiőrlésű gabonákból és egészséges zsírokból is. A különbség azonban nem mindegy. Sok apró lépés, melyek napról napra közelebb visznek az egészségesebb élethez.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.