Menü

Még eltart egy darabig…

El bizony. Az első fagyokig biztos. És olykor szinte lehetetlen enyhíteni a tüneteket. Minden évben előre félve várom a szeptembert. Parlagfűszezon én így szeretlek.

Hazánkban kb. 2 millió ember szenved pollenallergiában. Én vagyok az egyik. Az elkövetkező napokban pedig a parlagfű pollen-koncentrációja az ország nagy részén várhatóan továbbra is nagyon magas marad-olvasom a neten. Nem nyugtat meg a hír. A növénnyel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém szintű parlagfű-pollenterhelés is előfordulhat - és elő is fordul. Nap, mint nap tapasztalom. El sem kell olvasnom a pollen-koncentrációról érkező friss híreket, hiszen pontosan érzem. Tulajdonképpen a parlagfűszezonban nagyon szeretnék még egy kezet növeszteni, amivel folyamatosan tudom az orrom vagy a szemem törölgetni, dörzsölni, akkor egész jól boldogulnék.

Tanár vagyok. Ki nem állhatom, mikor szeptemberben a diákok elég úgy kell oda állnom tanítani, beszélni, magyarázni, hogy olyan a hangom, mint aki víz alatt beszél, a szeme vörös és könnyezik, a tüsszögésre már nem is várom el, hogy azt mondják „egészségére”, a patikus anyukámtól kapott erős orrsprayt pedig - bár a lelkemre kötötte, hogy csak ritkán fújjam – mértéktelenül használom. Betegen egész nap a túlélésre játszom. Sajnos mivel tudom, hogy a tünetek a fagyokig kitartanak, csak abban bízhatok, hogy néhány teendővel enyhíteni tudom a szenvedésemet.

Gyógyszert bevallom, egy ideje nem szedek, a teák, krémek, illóolajak nem váltak be, ezért jó ideje más megoldások felé fordulok, mikor a megoldást keresem. Mert valami segítség kell, ez nem vitás. Amit ilyenkor tehetünk, mindössze néhány apróságnak tűnő dolog, mégis némileg eszköz a tünetekkel vívott harcban.

Az első és legfontosabb tényező az időjárás. Ha szeles idő van, akkor kérhetjük az utolsó kenetet gyakorlatilag, semmit nem tehetünk, mint szenvedünk a pollentartalomtól, ha azonban esős, csapadékos az idő, akkor némiképp átmeneti enyhülést remélhetünk. Nagyon sokat segít a gyakori hajmosás és ágyneműváltás, s bizonyos keresztallergiát okozó élelmiszerek kerülése (paradicsom, görögdinnye) illetve a tejfogyasztás felfüggesztése.

A keresztallergia nem más, mint egy olyan jelenség, melynek során valamilyen zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. Akik a parlagfűre allergiásak, a következő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása lehet még problémás: banán, cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj és napraforgómag. A bogyós gyümölcsök, a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is okozhat allergiás tüneteket azoknál, akik a parlagfű pollenjeire is érzékenyek.

Érdemes otthonunkat is tisztán tartani, például fontos, hogy gyakrabban porszívózzunk, sokszor mossunk fel, munkából hazaérve pedig öltözzünk át, tusoljunk le, azonban a parlagfű-allergia elleni küzdelmet nem akkor kell elkezdeni, amikor az első tünetek megjelennek.

Az immunterápián minden évben elgondolkodom, volt már, hogy az segített, hogy tavasszal elkezdtem inni a parlagfűkivonatot és mondhatni, akkor kevésbé viselt meg a pollenszezon. Immunterápiával a tünetek már az első évben jelentősen enyhülhetnek, de teljesen csak a harmadik-ötödik évtől várható a megszűnésük, mégis azt hiszem, megéri jövőre megpróbálnom.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?