Menü

Még eltart egy darabig…

El bizony. Az első fagyokig biztos. És olykor szinte lehetetlen enyhíteni a tüneteket. Minden évben előre félve várom a szeptembert. Parlagfűszezon én így szeretlek.

Hazánkban kb. 2 millió ember szenved pollenallergiában. Én vagyok az egyik. Az elkövetkező napokban pedig a parlagfű pollen-koncentrációja az ország nagy részén várhatóan továbbra is nagyon magas marad-olvasom a neten. Nem nyugtat meg a hír. A növénnyel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém szintű parlagfű-pollenterhelés is előfordulhat - és elő is fordul. Nap, mint nap tapasztalom. El sem kell olvasnom a pollen-koncentrációról érkező friss híreket, hiszen pontosan érzem. Tulajdonképpen a parlagfűszezonban nagyon szeretnék még egy kezet növeszteni, amivel folyamatosan tudom az orrom vagy a szemem törölgetni, dörzsölni, akkor egész jól boldogulnék.

Tanár vagyok. Ki nem állhatom, mikor szeptemberben a diákok elég úgy kell oda állnom tanítani, beszélni, magyarázni, hogy olyan a hangom, mint aki víz alatt beszél, a szeme vörös és könnyezik, a tüsszögésre már nem is várom el, hogy azt mondják „egészségére”, a patikus anyukámtól kapott erős orrsprayt pedig - bár a lelkemre kötötte, hogy csak ritkán fújjam – mértéktelenül használom. Betegen egész nap a túlélésre játszom. Sajnos mivel tudom, hogy a tünetek a fagyokig kitartanak, csak abban bízhatok, hogy néhány teendővel enyhíteni tudom a szenvedésemet.

Gyógyszert bevallom, egy ideje nem szedek, a teák, krémek, illóolajak nem váltak be, ezért jó ideje más megoldások felé fordulok, mikor a megoldást keresem. Mert valami segítség kell, ez nem vitás. Amit ilyenkor tehetünk, mindössze néhány apróságnak tűnő dolog, mégis némileg eszköz a tünetekkel vívott harcban.

Az első és legfontosabb tényező az időjárás. Ha szeles idő van, akkor kérhetjük az utolsó kenetet gyakorlatilag, semmit nem tehetünk, mint szenvedünk a pollentartalomtól, ha azonban esős, csapadékos az idő, akkor némiképp átmeneti enyhülést remélhetünk. Nagyon sokat segít a gyakori hajmosás és ágyneműváltás, s bizonyos keresztallergiát okozó élelmiszerek kerülése (paradicsom, görögdinnye) illetve a tejfogyasztás felfüggesztése.

A keresztallergia nem más, mint egy olyan jelenség, melynek során valamilyen zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. Akik a parlagfűre allergiásak, a következő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása lehet még problémás: banán, cukkini, articsóka, uborka, paprika, napraforgóolaj és napraforgómag. A bogyós gyümölcsök, a citrusgyümölcsök, a füge, a földimogyoró, az ananász, a gránátalma és a mangó fogyasztása is okozhat allergiás tüneteket azoknál, akik a parlagfű pollenjeire is érzékenyek.

Érdemes otthonunkat is tisztán tartani, például fontos, hogy gyakrabban porszívózzunk, sokszor mossunk fel, munkából hazaérve pedig öltözzünk át, tusoljunk le, azonban a parlagfű-allergia elleni küzdelmet nem akkor kell elkezdeni, amikor az első tünetek megjelennek.

Az immunterápián minden évben elgondolkodom, volt már, hogy az segített, hogy tavasszal elkezdtem inni a parlagfűkivonatot és mondhatni, akkor kevésbé viselt meg a pollenszezon. Immunterápiával a tünetek már az első évben jelentősen enyhülhetnek, de teljesen csak a harmadik-ötödik évtől várható a megszűnésük, mégis azt hiszem, megéri jövőre megpróbálnom.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.