Menü

Egy sokadjára újrakezdő konditermes rövid vallomása

A címben minden benne van. Nem a név a lényeg, hanem hogy ahhoz a csoporthoz tartozom, akik bizony lusták voltak felkelni egy fárasztó munkanap után a fotelből, és inkább otthon maradtak. Mert nincs rá időnk! Mondtam én is. De belekezdtem. Sokadjára. Újrakezdtem, és most már nem hagytam abba, és ez az én büszkeségem, nem más. És a témát koránt sem onnan bontom ki, hogy mit kell ilyenkor tenni, vagy mit javasolna egy személyi edző. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy amikor először újra-lementem edzeni, akkor egy törzsvendég, aki szemmel láthatóan otthon volt a hatékony konditermi edzés világában, egyből elmondta, mit ne csináljak még véletlenül sem kezdetben, és hogy mit is jelent a fokozatosság. Mely gépeket használjam jó szívvel, és mit csak késő

Ez azért fontos, hogy lássátok egy, a mozgás szempontjából igenis nagyon negatív, spirálból is ki lehet törni. Azt éreztem, hogy hihetetlenül elhanyagolom magam, és természetesen ez a lélekre is rányomja a bélyegét. Mert mindig lejártam edzeni, de általában 1-1,5 hónap után rá is hagytam a dolgot, és jöttek a kifogások: „Nincs időm”, „nem nekem való”, és ilyesmi. Na jó, egy dolgot megtartottam: Mégpedig azt, hogy egyedül nem szeretek mozogni, de ebben is szerencsére nem voltam egyedül baráti szinten, így egy idő után már erre sem foghattam. Ami a technikai részt illeti: szakoldalak tömkelege foglalkozik azzal, hogyan kell bemelegíteni, nyújtani, milyen gépekkel edzünk akkor, ha kezdők vagyunk, mi legyen a sorrend, a hossz, és mivel vezessünk le.

Hogy mi az eredmény? Az előtte-utána képeket még nem velem fogják mutogatni, bár már többen megjegyezték, hogy kicsit vékonyodtam, és talán izmosodtam is. Kétségtelen: bár nem vagyok az a tükör előtt álldogálós, és önmagát csodáló ember, de jobb magamra nézni, mint két vagy akár egy hónappal ezelőtt is. Persze van még munka bőven. Például eddig kevés gondot fordítottam a hasizomra, mert egyszerűen mindenben fel kellett magam hoznom, kar, láb, minden tekintetében. A hasra csak nemrég kezdtem gyúrni, és van mit. Remélem, hamarosan már látszik az eredménye.

Arról megint külön cikkben lehetne értekezni, hogy természetesen emellett fontos az étkezés szerepe, és erre is nagyon oda kell figyelni, akár csak a helyes folyadékbevitelre. De mint mondottam, erről nálam hozzáértőbb emberek értekeznek. Az én üzenetem pusztán annyi, hogy munka után, ha máskor nem is, de ne a fotelbe üljünk le tévésorozatokat nézve, hanem naponta egy, de inkább másfél órát saját testük művelésével foglalkozzunk. Hogy mit kapunk ezért? Saját tapasztalatból mondva: Jó érzést!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?