Menü

Az egyetemről "kezdőknek"

Az első nehézség a bekerülés, amelyhez hosszú út vezet. Érettségi, nyelvvizsga, helyes pályaválasztás, egy rakás papír beküldése, és még így sem biztos, hogy kellő pontszámmal fogunk rendelkezni a végére. Nem csoda, ha az ember megkönnyebbül, ha azt a bizonyos értesítést megkapja. Pedig a megpróbáltatások még csak akkor kezdődnek. És nemcsak a rengeteg vizsga, zh, beadandó az, ami megnehezíti az életünket: már odáig eljutni is nagy feladat.

1. Regisztráció, adategyeztetés, beiratkozás

Hogy a teendőinkről postai levélben vagy e-mailben tájékoztatnak, az egyetemenként eltérő, de szinte mindig ugyanazt küldik benne. Hogyan kell regisztrálni azokba a rendszerekbe, melyeken keresztül a tájékoztatás, tárgyfelvétel, jegyek beírása, kurzusinformációk feltöltése zajlik. Leírják az adategyeztetés helyét és módját, illetve a beiratkozás időpontjait és az azzal kapcsolatos tudnivalókat. Ne aggódj, ha valamit nem értesz, ezen átesik mindenki. A lényeg, hogy a kijelölt platformokra időben regisztrálj, és a meghatározott időpontban jelenj meg az adott helyszíneken. A felsőbb évesek és az oktatók is pontosan tudják, hogy milyen nehéz ebbe a rendszerbe beleszokni, ezért biztosan sok kérdésre válaszolni fognak, és nem maradsz információk nélkül.

2. Gólyatábor, kari tájékoztató, évnyitó

Egyiken sem kötelező a részvétel, de mindegyiknek van haszna. A gólyatáborban nemcsak ismerkedhetsz, de tippeket is kaphatsz különböző tanárokról, tantárgyakról, szabadon választhatókról és programokról. Így talán egy kis arasznyi lépéssel előrébb fogsz járni, mint azok, akik nem mennek el. A kari tájékoztatón bemutatkozik néhány oktató, tanszékvezető, mentor és irodista, akikhez fordulhatsz, ha a tanulmányaiddal kapcsolatos gondjaid vagy kérdéseid vannak. Természetesen nem minden problémáddal kell hozzájuk fordulnod, de vannak kérdések, amelyekre csakis ők tudnak válaszolni. Az évnyitó inkább formális, mint gyakorlati szempontból érdekes. Ha szeretnéd felidézni a középiskolás tanulmányaid emlékét, amikor minden évet így kezdtél, és szeretnéd a közösséghez tartozás érzését elmélyíteni, akkor érdemes ellátogatnod rá.

3. A „piszkos anyagiak”

Az egyetemi élet akkor sem olcsó, ha helyben maradsz, de főképpen nem az, ha bejárós vagy kollégista leszel, az albérletről már nem is beszélve. Nehéz kérdés, hogy honnan teremted elő a pénzt az ebédedre, a rendezvényekre, a közlekedésre. Szociális alapon több ösztöndíjat is megpályázhatsz, és a második félévtől esélyed van a tanulmányi ösztöndíjra is, de ez általában nem elég minden költség fedezésére. Diákhitellel vagy diákmunkával pótolhatod a hiányt, ám a diákhitel megigénylését érdemes alaposan átgondolni.

Az egyetem olyan, mint egy nagyon gyors vonat, ami ha belendül, nem áll meg egyhamar, muszáj felvenned vele a ritmust. Ha túljutsz az első nehézségeken, akkor később rengeteg jó élménnyel fogsz gazdagodni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.