Menü

Erre figyelj ha kisgyerekkel mész strandolni

Gyerkőcökkel, pláne kicsikkel nagyon sok mindenre figyelni. Akinek gyereke van, folyamatos aggódásban él, azt hiszem ez normális, mégis a nyugalmunk érdekében tartsunk pár dolgot szem előtt. A kicsikkel mindenképp meg kell tanítani az alap adataikat, nevüket, lakcímüket, szüleik nevét, a panzió vagy hotel nevét, ahol nyaralás alatt megszállunk. Nem szívesen festem az ördögöt a falra, de sajnos nagyon hamar megvan a baj, kicsúszik a kis keze a miénkből, elkeveredik, elsodorja a tömeg s máris kitör a pánik. Láttam a neten olyan karkötőket, melyeken a gyerkőc szüleinek telefonszáma van, nem tartom túlzásnak, nagyon is jó ötlet!

Gyerekkoromban, mielőtt megkezdtük volna a szüleimmel a strandolást, bejártuk a strandot és anyu mindig megmutatott néhány támpontot, arra az esetre, ha netán elkeverednék. Egy nagyobb épület, egy színes bódé, a vízibiciklis stand. Ha ezeket megjegyzi a gyerkőc, könnyebben visszatalálhat, ha eltéved a tömegben. Köztudott, hogy felhevült testtel nem szabad egyből beugrani a vízbe, mégis sokan nem törődnek ezzel, nem veszik komolyan, pedig nagyon veszélyes és erre különösen oda kell figyelni, akárcsak a csúszdázásra! A biztonsági előírások okkal készülnek. Elsősorban a szülők feladata erre figyelni, nem illendő megvárni, amíg már az úszómester lép közbe.

Felelős szülőknek el kell mindent magyaráznia a csöppségeknek, nagyobbaknak, ha kell (és kell) akkor akár többször is.

Mélyvízben mindenképp karúszó vagy úszógumi használata ajánlott, s természetesen még így is felnőtt jelenlétében engedjük mélyebb vízben lubickolni. Azt hinném ez alap, de mikor látok családokat felelőtlenül strandolni, akkor mégis úgy gondolom, érdemes leírni. Igazi élmény hajókázni, vagy vízibiciklizni, azonban a mentőmellény használata kötelező, mint említettem nagyon hamar megvan a baj. Adjuk rájuk azt a mentőmellényt, nem véletlenül találták ki.

A féktelen pancsolás nálunk azzal jár, hogy egyáltalán nem akarnak kijönni a gyerekek a Balcsiból, könyöröghetünk nekik, ha mégis kijönnek a vízből, például vécére, rögtön bekenem őket naptejjel, itatom, etetem pár falattal, de sajnos van, hogy a naptej sem elég. Ilyenkor rajtuk hagyom a fehér pólójukat, homokozzanak, dagonyázzanak abban a vízparton, s a fejükre is világos sapit vagy kalapot teszek. A naptejnél fontos, hogy magas faktorszámú készítményt használjunk, lehetőleg 50 faktorú krémet vásároljunk, de 11 és 15 óra között próbáljuk a törpéket az árnyékban tartani, már amennyire lehetséges.

Tengerparton, főleg kavicsos, köves részeken fontos a strand cipő viselése, ami véd az éles kövektől és kagylóktól.

Ha ezeket a tudnivalókat betartjuk, akkor felhőtlen vakáció, nyaralás és strandolás vár ránk és gyerekeinkre.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.