Menü

A vesebetegség árulkodó tünetei

Ödémásodás

A vesék legfontosabb szerepe, hogy a felesleges folyadékot és a felgyülemlett méreganyagokat eltávolítsák a szervezetünkből. Ha a vesék nem működnek megfelelően, nem tudják eltávolítani a folyadékot, így az felgyülemlik és jellegzetes duzzanatokat, ödémásodást okoz, elsősorban a kézfejben, a lábakban vagy az arcon.

Hátfájás

Néhány vesebetegség jellegzetes tünete a deréktájon jelentkező hátfájás, ez az enyhe nyomásérzéstől a szinte elviselhetetlen görcsökig terjedhet.

Viszkető kiütések

Ha a vese nem tud megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól, akkor ezek visszakerülhetnek a véráramba, és különböző kellemetlen tüneteket okozhatnak, például viszkető, száraz foltokat a bőrön, kiütéseket, pattanásokat.

A krónikus vesebetegség

Krónikus vesebetegség számos ok miatt keletkezhet, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása. Krónikus vesebetegséget okozhatnak még a krónikus vesegyulladások (gennyes és nem gennyes formák), valamint a különböző érkárosodások okozta vesepusztulás is.A krónikus vesebetegség kezelését az állapot előrehaladottsága határozza meg. Általában olyan életmódbeli változtatások is szükségesek, mint a dohányzás abbahagyása, az egészséges testtömeg elérése, a rendszeres vérnyomás és vércukorszint ellenőrzés, valamint a betegség következtében fellépő esetleges vérszegénység és a megváltozott kalcium – foszfor anyagcsere kezelése.

A vizelet sötétebb színe, kellemetlen szaga is árulkodó lehet, akárcsak az, ha a vizelet habos, zavaros vagy véres. Akkor is érdemes kivizsgáltatunk magunkat, ha a vizeletürítés fájdalmas vagy égő érzéssel jár együtt.

Egyéb vesebetegségek:

Glomerulonefritisz (vesegyulladás).
Policisztás vesebetegség (veleszületett megbetegedés, amelyben az egészséges veseszövet helyén fokozatosan egyre több folyadék tartalmú ciszta alakul ki).
Reflux nefropátia (vizeletvisszaáramlás a húgyhólyagból a vesébe).

Akkor is érdemes megvizsgáltatni a vesénket, ha láthatóan minden ok nélkül folyton fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, nehezünkre esik koncentrálni, esetleg gyakran szédülünk. A vesék ugyanis egy olyan hormont termelnek, mely a vörösvérsejtek előállításához szükséges.

Szerző:Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.