Menü

Azok a higiéniai szokások, reflexek amik haszontalanok

Napközbeni környezetünk tobzódik baktériumokban, de immunrendszerünk elég hamar alkalmazkodik és megvéd minket. Azonban pár berögződésünk nemhogy felesleges, hanem egyenes káros is lehet. Lássuk ezeket:

A fogmosás étkezések után közvetlenül

Fogmosás közvetlenül étkezés után károsithatja a fogzománcot, mert abban az időben a pH-szint a szájban alacsonyabb. Kifejezetten ajánlatos várni 30-60 percet az étkezések után, különösen savas italok-ételek elfogyasztása esetében. Ekkor is óvatos nyomómozdulatokkal kell fogat mosni és körülbelül 2 percig, különben sérülhet a fogzománc.

A nyilvános WC-k lefedése wc papírral

Általában a bárokban, éttermekben meg egyáltalán a nyilvános helyeken wc papírral fedjük le sokan wc-ket használat előtt. Ez teljesen felesleges, hiszen a baktériumok, amiket távol akartunk volna tartani csak a seben keresztül jutnának be. Alapvetően az elsődleges védelmi vonalunk magunk a bőrünk.

A hosszú, forró zuhany

Sokan gondolják, hogy minél hosszabb a zuhany annyival tisztábbak leszünk. Ez sajnos téves. Ezáltal viszont kiszárithatjuk a bőrünket. Ezen túlmenően ha nem szűrjük a vízet, a bőr pórusai a meleg víz miatt több-kevesebb káros anyagot engedünk a bőrünkre. A hosszú, forró fürdő ráadásul szédülést is okozhat a test túlmelegedése miatt, ami roppant balesetveszélyes.

Egy felület gyors tisztítása antibakteriális törlőkendővel

Sokan használnak antibakteriális törlőkendőt, hogy mindent sterilizáljanak. Azonban sok baktérium köszöni szépen simán túléli a felületes tisztításokat. Sőt még növelhetjük is a baktériumok terjedését, ha nem cseréljük elégszer a törlőkendőt.

A kézmosó gél felesleges

a kézmosó gél látszólag a tökéletes higiéniai segítői, de valójában roppant haszontalanok. A kéznek ha nincs a közelben víz és szappan, az ilyen típusú termékek roppant károsak, mert a kézről az úgynevezett hasznos baktériumokat is eltávolítják, amelyek a természetes immunrendszerüknek fontosak. Így kimondható, hogy ezek a gélek inkább érzékenyebbé, semmint egészségesebbé teszik a bőrt.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.

A katasztrófaturizmus jelensége

Miért szeretnek az emberek tragédiák helyszínén leskelődni? Kell-e szégyellni azt, ha az ember katasztrófákra kíváncsi, vagy valójában ez normális jelenség? Mi az emögött álló pszichológia? A legnépszerűbb helyszín ezen kifejezés kapcsán “Csernobil” lehet különösen a nagy sikerű sorozat után, viszont rengeteg más helyszín is van, ahol tragédiák ezrei történtek.