Menü

Azok a higiéniai szokások, reflexek amik haszontalanok

Napközbeni környezetünk tobzódik baktériumokban, de immunrendszerünk elég hamar alkalmazkodik és megvéd minket. Azonban pár berögződésünk nemhogy felesleges, hanem egyenes káros is lehet. Lássuk ezeket:

A fogmosás étkezések után közvetlenül

Fogmosás közvetlenül étkezés után károsithatja a fogzománcot, mert abban az időben a pH-szint a szájban alacsonyabb. Kifejezetten ajánlatos várni 30-60 percet az étkezések után, különösen savas italok-ételek elfogyasztása esetében. Ekkor is óvatos nyomómozdulatokkal kell fogat mosni és körülbelül 2 percig, különben sérülhet a fogzománc.

A nyilvános WC-k lefedése wc papírral

Általában a bárokban, éttermekben meg egyáltalán a nyilvános helyeken wc papírral fedjük le sokan wc-ket használat előtt. Ez teljesen felesleges, hiszen a baktériumok, amiket távol akartunk volna tartani csak a seben keresztül jutnának be. Alapvetően az elsődleges védelmi vonalunk magunk a bőrünk.

A hosszú, forró zuhany

Sokan gondolják, hogy minél hosszabb a zuhany annyival tisztábbak leszünk. Ez sajnos téves. Ezáltal viszont kiszárithatjuk a bőrünket. Ezen túlmenően ha nem szűrjük a vízet, a bőr pórusai a meleg víz miatt több-kevesebb káros anyagot engedünk a bőrünkre. A hosszú, forró fürdő ráadásul szédülést is okozhat a test túlmelegedése miatt, ami roppant balesetveszélyes.

Egy felület gyors tisztítása antibakteriális törlőkendővel

Sokan használnak antibakteriális törlőkendőt, hogy mindent sterilizáljanak. Azonban sok baktérium köszöni szépen simán túléli a felületes tisztításokat. Sőt még növelhetjük is a baktériumok terjedését, ha nem cseréljük elégszer a törlőkendőt.

A kézmosó gél felesleges

a kézmosó gél látszólag a tökéletes higiéniai segítői, de valójában roppant haszontalanok. A kéznek ha nincs a közelben víz és szappan, az ilyen típusú termékek roppant károsak, mert a kézről az úgynevezett hasznos baktériumokat is eltávolítják, amelyek a természetes immunrendszerüknek fontosak. Így kimondható, hogy ezek a gélek inkább érzékenyebbé, semmint egészségesebbé teszik a bőrt.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?