Menü

Ételek, amelyek segítenek a fogyásban

Naponta átlagosan egy ülőmunkát végző nőnek mintegy 2000 kalóriára van szüksége ahhoz, hogy tartsa a súlyát. Ezzel szemben a heti nagyjából fél-egy kilós fogyáshoz már 1200-1600 kalóriára kell csökkenteni a bevitelt.

Chili: a csípős chilipaprika hatóanyaga, a kapszaicin hatására az anyagcseréd étkezés után még 20 percig nagyobb fordulatszámra kapcsol. Ráadásul az erős ételt nem is tudjuk oda sem figyelve, gyorsan letolni, muszáj lassan, meggondoltan eszegetni. Ez időt ad a szervezetnek, hogy leadja a „megtelt” jelzést, tehát nem fogsz a kelleténél többet enni.

Marhasült: a vörös húsokat a diéta ellenségeiként szokás számon tartani, pedig a marhahús kiváló sovány fehérjeforrás. A benne található fehérjék abban is segítenek, hogy az izomtömeged a fogyókúra közben is megmaradjon.

Tojás: a tojás szintén kezdi elveszíteni korábbi rossz hírét. Egyes vizsgálatok szerint ugyanis reggelire fogyasztva kifejezetten segíti a fogyást. Fehérjetartalma ugyanis eltelít, így a nap további részében kevesebbet eszel.

Citrusok
A narancs, a citrom - és rokonaik - magas C-vitamin-tartalma közismert, azonban ezen kívül is számos értékes tulajdonsággal rendelkeznek eme ízletes déligyümölcsök. Levük értékes antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmaz, emellett csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák a vércukorszintet, rostjaiknak köszönhetően pedig serkentik az emésztést, eltelítenek, és hatékonyabbá teszik a salakanyagok kiürítését is. Mindezek hatására kiváló zsírégető gyümölcsnek számítanak. A hűvösebb napokon ellátnak vitaminokkal, és támogatják immunrendszered, nyáron és tavasszal pedig élénkítik és felfrissítik testedet.

Színes zöldségek
Ha fogyni szeretnél, és egészségedet is szeretnéd sokáig megőrizni, a zöldségek minden egyes fajtáját segítségül hívhatod. A narancssárga és sárga típusok nagyon gazdagok karotinoidokban, melyek A-vitaminná alakulva védik a bőr és a haj egészségét, illetve megelőzik a rákos betegségek kialakulását és a látásromlást.

Tengeri halak
A tengeri halak magas minőségű fehérjét tartalmaznak, emellett nagyon gazdagok omega-3 zsírsavakban, így egyrészt hozzájárulnak az egészséges és fokozatos fogyáshoz, másrészt csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Olívaolaj
Lassan minden konyhában alapfelszereléssé válik egy üveg ízletes olívaolaj, melynek számtalan felhasználási módja létezik a salátaöntetektől egészen a grillezésig és sütésig. Az olívaolaj bővelkedik telítetlen zsírsavakban - omega-3 zsírsav és antioxidánsokban.

Ki ne álmodozott volna legalább egyszer sima, lapos hasfalról? Az elhatározás azonban legtöbbször ideig-óráig tart, és a hirtelen bevezetett drasztikus diétás szabályok hamar aláássák a lelkesedést. Éppen ezért fontos, hogy hosszú távon, életmódszerűen is űzhető változásokat eszközöljünk.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.