Milyen fehérjét egyek, ha nem eszem húst?
- Dátum: 2019.06.20., 10:17
- Martinka Dia
- brokkolim, csirkemell, étrend, fehérje, fehérjebevitel, forrás, gabona, grillkolbász, gyümölcs, hal, hús, húsevő, magvak, máj, növényi étrend, növényi joghurt, oldalas, protein, proteinporok, shake, shake., spárga, spenót, sport, szalonna, szervezet, szója, tejsavó, tejtermékhelyettesítő, tojás, turmix, túró, vas, vegán, vegetáriánus, zöldség
Az a jó, hogy szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki húst hússal meg még egy kis grillkolbásszal, csirkemellel, oldalassal meg sült szalonnával eszik, s fogja a fejét a vegetáriánusok, esetleg vegánok elvein. A növényi étrend követői pedig zöldséget, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat kívánnak és köszönik szépen, jól vannak. Az azonban biztosan közös bennük, hogy fehérjére mindenkinek szüksége van, pláne, aki sportol is.

A legegyszerűbb fehérjeforrásaink, mint tudjuk a csirkemell, a hal, meg a túró, a tejsavófehérjéből készült proteinturmixok. Azonban akik állati eredetű ételeket semmilyen formában nem fogyasztanak, nekik a növényeket kell segítségük hívniuk, ha fehérjét szeretnének bevinni a szervezetükbe. Aki csak húst nem eszik és egyébként más állati eredetű ételt igen, ő megoldhatja a hallal, májjal, tojással, túróval, azonban aki szigorú vegán elveket követ, neki nehezebb a helyzete.
Nézzünk pár ételt arra az esetre, amikor növényi forrásból szeretnénk fehérjét juttatni a szervezetünkbe! A hüvelyesek, olajos magvak, gabonák és zöldségek kerüljenek ebben az esetben a tányérunkra, mint például a fehérbab, melynek fehérjetartalma 23,4 gramm, vagy a lencse, melynek 100 grammjában 24,6 gramm fehérje található. A borsó szinte minden konyhakertben megterem, azonban csupán 5,4 gramm proteint tartalmaz, 1 csésze főtt csicseriborsó pedig akár 15 gramm fehérjét is szolgáltathat a szervezetünknek.

Ki ne szeretne egy tál mogyorót elropogtatni a tévé előtt? Rossz hír, hogy – bár számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek - rengeteg kalória és zsír van az olajos magvakban. A tökmag, a mogyoró, a mandula fehérjetartalma igen magas, de óvatosan a mennyiséggel!
A zöldségek közül is akad számtalan, melyeket proteingazdagságuk miatt érdemes az étrendbe illeszteni. A spenót, a brokkoli és a spárga tartalmaz fehérjét, ugyan nem vetekszik egy csirkemellel, vagy túróval, de a növényi étrendet követőknek ez is segítség a proteinbevitelük szinten tartásához, s a gabonákat is meg kell említeni, mert ezek az élelmiszerek is tartalmaznak valamennyi fehérjét. Popeye kedvence ráadásul vasban is gazdag.
A növényi joghurtok, növényi tejek is bővelkednek protein alapanyagban, ezek ráadásul kiváló tej-, illetve tejtermékhelyettesítők is az azokra érzékenyeknek. Aki nem idegenkedi a szójafogyasztástól, máris megoldotta a fehérjebevitel kérdését, aki pedig kényelmes megoldást keres, számára készültek a vegán proteinporok, melyekből ízletes turmix, vagy shake készíthető. Ez egy igencsak kényelmes módja a fehérjebevitelnek, ami jól jöhet a rohanós napokon, amikor enni sincs idő, illetve edzés után is gyors és kényelmes megoldás.

A vegetáriánus és vegán étrend az elmúlt években egyre több embert hódít meg. Bár sokan felróják, hogy ezek az emberek nem visznek be elegendő fehérjét, valójában sok olyan növényi alapú élelmiszer van, ami gazdag proteinforrás, és könnyedén bevihető vele a napi szükséglet.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.