Glutén hatása a pajzsmirigyre
- Dátum: 2019.06.17., 07:36
- Udvari Fanni
- egészség, élelmiszer, feldolgozott ételek, glutén, liszt, pajzsmirigy, recept
A glutén megtámadja a beleken található hajszálvékony nyúlványokat, amelyek így nem tudják behálózni a szervet, így rendkívül nehézzé válik az emésztés. A tápanyagok fel nem dolgozása alultápláltságot és vitaminhiányt okoz, és néha akár végzetes következményekkel is járhat. Amikor a pajzsmirigyet éri támadás, az túl sok vagy túl kevés hormont kezd termelni, így megváltoztatva az anyagcsere folyamatát.
Tapasztalatok szerint miután a betegek átállnak a gluténmentes étrendre, csökkenni kezd szervezetükben az ártalmas antitestek szintje, amely egészséges reakció. És noha az autoimmun betegségek életre szólnak, megfelelő táplálkozás mellett gyakran helyreáll a pajzsmirigy működése, így az orvos egy idő után szükségtelennek nyilváníthatja a gyógyszeres kezelést. Ha kezelőorvosunk azt mondja, gluténmentes diétát kell folytatnunk, keressünk fel egy dietikust, aki segít a megfelelő, vitamindús, nem túl hizlaló étrend kialakításában. Gluténérzékenyeknek, cöliákisoknak, tehát egyáltalán nem ajánlott glutén tartalmú ételek fogyasztása, még akkor sem, ha a kellemetlen tünetek elmaradnak, mert a vékonybél bélbolyhainak tönkre menete lappangva történhet, és ez erősen káros a betegek számára.

Fordított gluténmentes almatorta cukormentesen IR-barát
Mészár Éva olvasónk készített egy gyors, és finom, vendégvárónak is jó gluténmentes receptet. Alternatív alapanyagokat is javasolt hozzá, így laktóz, illetve tejmentesen is elkészíthető.
TIPP: Magas a rosttartalma, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Fordított almás gluténmentes torta
Hozzávalók:
2 db alma vékonyan szelve
édesítőszer (pl. steviás paleo sweetet)
10 dkg vaj vagy margarin (Liga laktózmentes sütőmargarin)
12-15 dkg mandulaliszt
2 teáskanál útifű maghéj
1 teáskanál bambuszrost liszt
1 csomag sütőpor
citrom reszelt héja vagy rumaroma
2 db tojás
1 dl tej vagy cukormentes kókusz ital
fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés:

Egy kb. 16 – 18 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Az almákat meghámozzuk, és rászeleteljük a papírra, majd megszórjuk a fahéjjal és meglocsoljuk paleo sweettel /steviás/. A 10 dkg vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Jól kikeverjük, majd az alma tetejére öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, hirtelen mozdulattal tálcára borítjuk, hogy az alma kerüljön felülre. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és megszórhatjuk még mandulaliszttel vagy aprított mandulával, őrölt dióval.
A biztonságos gluténmentes étrend összeállításához dietetikus szakemberrel kell konzultálni.
Szerző:Udvari Fanni
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.