Menü

Glutén hatása a pajzsmirigyre

A glutén megtámadja a beleken található hajszálvékony nyúlványokat, amelyek így nem tudják behálózni a szervet, így rendkívül nehézzé válik az emésztés. A tápanyagok fel nem dolgozása alultápláltságot és vitaminhiányt okoz, és néha akár végzetes következményekkel is járhat. Amikor a pajzsmirigyet éri támadás, az túl sok vagy túl kevés hormont kezd termelni, így megváltoztatva az anyagcsere folyamatát.

Tapasztalatok szerint miután a betegek átállnak a gluténmentes étrendre, csökkenni kezd szervezetükben az ártalmas antitestek szintje, amely egészséges reakció. És noha az autoimmun betegségek életre szólnak, megfelelő táplálkozás mellett gyakran helyreáll a pajzsmirigy működése, így az orvos egy idő után szükségtelennek nyilváníthatja a gyógyszeres kezelést. Ha kezelőorvosunk azt mondja, gluténmentes diétát kell folytatnunk, keressünk fel egy dietikust, aki segít a megfelelő, vitamindús, nem túl hizlaló étrend kialakításában. Gluténérzékenyeknek, cöliákisoknak, tehát egyáltalán nem ajánlott glutén tartalmú ételek fogyasztása, még akkor sem, ha a kellemetlen tünetek elmaradnak, mert a vékonybél bélbolyhainak tönkre menete lappangva történhet, és ez erősen káros a betegek számára.

Fordított gluténmentes almatorta cukormentesen IR-barát

Mészár Éva olvasónk készített egy gyors, és finom, vendégvárónak is jó gluténmentes receptet. Alternatív alapanyagokat is javasolt hozzá, így laktóz, illetve tejmentesen is elkészíthető.

TIPP: Magas a rosttartalma, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Fordított almás gluténmentes torta

Hozzávalók:

2 db alma vékonyan szelve

édesítőszer (pl. steviás paleo sweetet)

10 dkg vaj vagy margarin (Liga laktózmentes sütőmargarin)

12-15 dkg mandulaliszt

2 teáskanál útifű maghéj

1 teáskanál bambuszrost liszt

1 csomag sütőpor

citrom reszelt héja vagy rumaroma

2 db tojás

1 dl tej vagy cukormentes kókusz ital

fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy kb. 16 – 18 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Az almákat meghámozzuk, és rászeleteljük a papírra, majd megszórjuk a fahéjjal és meglocsoljuk paleo sweettel /steviás/. A 10 dkg vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Jól kikeverjük, majd az alma tetejére öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, hirtelen mozdulattal tálcára borítjuk, hogy az alma kerüljön felülre. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és megszórhatjuk még mandulaliszttel vagy aprított mandulával, őrölt dióval.

A biztonságos gluténmentes étrend összeállításához dietetikus szakemberrel kell konzultálni.

Szerző:Udvari Fanni

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!