Menü

Glutén hatása a pajzsmirigyre

A glutén megtámadja a beleken található hajszálvékony nyúlványokat, amelyek így nem tudják behálózni a szervet, így rendkívül nehézzé válik az emésztés. A tápanyagok fel nem dolgozása alultápláltságot és vitaminhiányt okoz, és néha akár végzetes következményekkel is járhat. Amikor a pajzsmirigyet éri támadás, az túl sok vagy túl kevés hormont kezd termelni, így megváltoztatva az anyagcsere folyamatát.

Tapasztalatok szerint miután a betegek átállnak a gluténmentes étrendre, csökkenni kezd szervezetükben az ártalmas antitestek szintje, amely egészséges reakció. És noha az autoimmun betegségek életre szólnak, megfelelő táplálkozás mellett gyakran helyreáll a pajzsmirigy működése, így az orvos egy idő után szükségtelennek nyilváníthatja a gyógyszeres kezelést. Ha kezelőorvosunk azt mondja, gluténmentes diétát kell folytatnunk, keressünk fel egy dietikust, aki segít a megfelelő, vitamindús, nem túl hizlaló étrend kialakításában. Gluténérzékenyeknek, cöliákisoknak, tehát egyáltalán nem ajánlott glutén tartalmú ételek fogyasztása, még akkor sem, ha a kellemetlen tünetek elmaradnak, mert a vékonybél bélbolyhainak tönkre menete lappangva történhet, és ez erősen káros a betegek számára.

Fordított gluténmentes almatorta cukormentesen IR-barát

Mészár Éva olvasónk készített egy gyors, és finom, vendégvárónak is jó gluténmentes receptet. Alternatív alapanyagokat is javasolt hozzá, így laktóz, illetve tejmentesen is elkészíthető.

TIPP: Magas a rosttartalma, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Fordított almás gluténmentes torta

Hozzávalók:

2 db alma vékonyan szelve

édesítőszer (pl. steviás paleo sweetet)

10 dkg vaj vagy margarin (Liga laktózmentes sütőmargarin)

12-15 dkg mandulaliszt

2 teáskanál útifű maghéj

1 teáskanál bambuszrost liszt

1 csomag sütőpor

citrom reszelt héja vagy rumaroma

2 db tojás

1 dl tej vagy cukormentes kókusz ital

fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy kb. 16 – 18 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. Az almákat meghámozzuk, és rászeleteljük a papírra, majd megszórjuk a fahéjjal és meglocsoljuk paleo sweettel /steviás/. A 10 dkg vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Jól kikeverjük, majd az alma tetejére öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb. fél óra alatt készre sütjük. Ha kihűlt, hirtelen mozdulattal tálcára borítjuk, hogy az alma kerüljön felülre. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és megszórhatjuk még mandulaliszttel vagy aprított mandulával, őrölt dióval.

A biztonságos gluténmentes étrend összeállításához dietetikus szakemberrel kell konzultálni.

Szerző:Udvari Fanni

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.