Menü

Megviselnek a frontok, mit tegyek?

A természet részei vagyunk, folyamatos kölcsönhatásban a környezetünk változásaival, melyek tőlünk függetlenek, de olykor kellemetlenek, zavaróak lehetnek. Ilyenek az időjárási frontok is. Sokakat megvisel.

Ma kezdődött az érettségi. Nem emlékszem olyan érettségi ügyeletre felügyelőtanárként, hogy be kellett volna kapcsolni az iskolában a fűtést, vagy télikabátban kellett jönnöm dolgozni. Ma viszont ez történt. Az időjárás egyre furábban viselkedik, a hónapokat nem ismeri fel a hőmérséklet és olyan hőingadozások vannak, hogy sokszor eszembe jutnak az idősek, betegek, kisgyermekek: nekik vajon ezt hogy lehet elviselni? Nehezen.

Hidegfront után melegfront, aztán fordítva. Aki frontérzékeny, tudja, hogy melyik, milyen panaszokat hoz. Melegfront esetén a tüneteket már néhány órával a front átvonulása előtt érezhetik az arra érzékenyek. Ahogy emelkedik a hőmérséklet és nő a páratartalom, csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás csökkenéshez, a pulzus emelkedéséhez vezethetnek. Gyakori a migrén.

Hidegfront esetén azonban a tünetek leginkább a front átvonulása után jelentkeznek. Ebben az esetben a csökkenő hőmérséklet és páratartalom növekvő légnyomással párosul. Ezek ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat, asztmás rohamokat okozhatnak, s koraszülések számának emelkedésével járhatnak.

A trombózison átesett betegek lábfájása általában még évek múlva is „előre jelzi” a fronthatást. A frontok a pánikbetegek állapotát is negatívan befolyásolják, jellemző fronthatás esetén a szorongás felerősödése, ami kihat a lélegzés gyakoriságára, a szívritmusra, és a vérnyomásra is. Mindkét frontra jellemzőek az általános idegrendszeri tünetek, mint például levertség, ingerlékenység, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

A kellemetlen tünetek egészséges életmóddal megelőzhetőek, vagy enyhíthetőek. Amennyire lehet, próbáljuk meg kerülni vagy csökkenteni a stresszt, táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk vitaminokat, próbáljunk ki étrend-kiegészítőket, igyunk elég folyadékot és pihenjünk eleget. Segíthetnek továbbá a káliumban és magnéziumban gazdag ételek például: banán, paradicsom, narancs, de különböző gyógynövényekkel is támogathatjuk szervezetünket, ilyen lehet, akár a levendula, a citromfű vagy a cickafarkfű is.

A sport szerepe itt is vitathatatlan, ha tehetjük, sportoljunk sokat a szabadban. Fogyasszunk gyógyteákat, végezünk relaxációs gyakorlatokat, hallgassunk relaxációs zenét, vagy menjünk el masszázsra. A fenti tanácsok segíthetnek könnyebben átvészelni az időjárás szeszélyességét, azonban rendszeres, nem enyhülő panaszainkkal mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, aki további vizsgálatokkal segít kizárni az egyéb betegségek lehetőségét.

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!