Menü

Ezért érdemes minél több zöldséget fogyasztani

Mennyi zöldséget kell enni?

Legjobb, ha a fogyást úgy éred el, hogy kalóriaszegény, de a szervezeted számára értékes vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztasz minél többször egy nap. Ilyenek a zöldségek, melyek rost- és víztartalmukkal laktatnak, segítenek megfékezni az étvágyadat, és még tápanyagdúsak is. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajtákat és mekkora mennyiségben fogyasztasz. Noha zöldségnek tekinthetők a kukorica, a burgonya, az édesburgonya, a répafélék és a hüvelyesek, magas keményítő-, azaz szénhidráttartalmuknak köszönhetően a fogyókúra szempontjából nem számítanak a zöldségek közé. Fogyasztásukat a szénhidrátforrásokhoz hasonlóan érdemes korlátozni.

Leveles zöldségek a legjobbak

A legkevesebb kalóriát, legtöbb rostot és vitamint a zöld és leveles zöldségek tartalmazzák. érdemes mindennap lehetőleg minél többféle színben zöldségeket fogyasztani a zöld mellett a vitaminok szempontjából. Ami a mennyiségeket illeti, ez a számos kutatás elemzésével összeállított angol cikk arra a következtetésre jut, hogy 80 grammos porciókkal számolva naponta három-négy adag zöldség fogyasztása ajánlott. Mivel a rostok puffasztóak, javasolt ezt több étkezésre elosztani, és jelentősen nem meghaladni.

Ezért fogyassz minél több zöldséget

Sajnos amilyen gyorsan fejlődik a zöldségtermesztés, olyan tendenciával csökken a fogyasztása is.

Fokozzák az anyagcserét: Az anyagcsere pörgetésben a spenót, brokkoli, alma, és a grapefruit jó barátaid lesznek.
Kiváló vitaminforrás: A zöldségek nagy része vízből áll, ami szintén elengedhetetlen a szervezet tökéletes működéséhez. A legmagasabb vitamin tartalom a narancs, kiwi, eper, áfonya, grapefruit, sárgarépa, brokkoli, és a karfiol jeleskedik.
Lúgosít: Erősen lúgosító ételek az alábbiak: mandula, avokádó, sárga banán, bab, cékla, szeder, répa, hagyma, tőzegáfonya, szőlő, kel, barack, datolya, gránátalma, szilva, málna, spenót.

„Minél többször, annál jobb!”

Egy azonban tény: minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Szakértők szerint azokban az országokban, ahol több a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mint másutt, számottevően ritkábbak a szíveredetű és vérkeringési panaszok, betegségek. Több mint 250 tanulmány létezik, amiből egyöntetűen kiderül, hogy minden újabb adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása jelentősen mérsékeli a szívbetegségek kialakulását, sőt még egyes daganatok kialakulásának rizikója is csökken. A kulcsszó: másodlagos növényi anyagok, úgynevezett fitonutriensek, hiszen ezeket az anyagokat csak növények képesek előállítani. A fitonutriensek többek között, megakadályozzák a baktériumok szaporodását, megvédenek a fertőzéstől, nagymértékben hatnak az immunrendszerre, erősítik azt, sőt, felveszik a harcot a szív- és érbetegségekkel, csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát valamint védenek a gyulladásokkal szemben.

Járjunk minél többet piacra, mert a friss zöldségek és gyümölcsök látványának biztos nem tudunk majd ellenállni. Szeleteljük fel a zöldségeket és tegyük be a hűtőbe, vagy vigyük magunkkal bárhova, és ha nassolni támadna kedvünk, akkor csipegessünk belőle.

Szerző: Udvari Fanni

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani