Menü

Ezért érdemes minél több zöldséget fogyasztani

Mennyi zöldséget kell enni?

Legjobb, ha a fogyást úgy éred el, hogy kalóriaszegény, de a szervezeted számára értékes vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztasz minél többször egy nap. Ilyenek a zöldségek, melyek rost- és víztartalmukkal laktatnak, segítenek megfékezni az étvágyadat, és még tápanyagdúsak is. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajtákat és mekkora mennyiségben fogyasztasz. Noha zöldségnek tekinthetők a kukorica, a burgonya, az édesburgonya, a répafélék és a hüvelyesek, magas keményítő-, azaz szénhidráttartalmuknak köszönhetően a fogyókúra szempontjából nem számítanak a zöldségek közé. Fogyasztásukat a szénhidrátforrásokhoz hasonlóan érdemes korlátozni.

Leveles zöldségek a legjobbak

A legkevesebb kalóriát, legtöbb rostot és vitamint a zöld és leveles zöldségek tartalmazzák. érdemes mindennap lehetőleg minél többféle színben zöldségeket fogyasztani a zöld mellett a vitaminok szempontjából. Ami a mennyiségeket illeti, ez a számos kutatás elemzésével összeállított angol cikk arra a következtetésre jut, hogy 80 grammos porciókkal számolva naponta három-négy adag zöldség fogyasztása ajánlott. Mivel a rostok puffasztóak, javasolt ezt több étkezésre elosztani, és jelentősen nem meghaladni.

Ezért fogyassz minél több zöldséget

Sajnos amilyen gyorsan fejlődik a zöldségtermesztés, olyan tendenciával csökken a fogyasztása is.

Fokozzák az anyagcserét: Az anyagcsere pörgetésben a spenót, brokkoli, alma, és a grapefruit jó barátaid lesznek.
Kiváló vitaminforrás: A zöldségek nagy része vízből áll, ami szintén elengedhetetlen a szervezet tökéletes működéséhez. A legmagasabb vitamin tartalom a narancs, kiwi, eper, áfonya, grapefruit, sárgarépa, brokkoli, és a karfiol jeleskedik.
Lúgosít: Erősen lúgosító ételek az alábbiak: mandula, avokádó, sárga banán, bab, cékla, szeder, répa, hagyma, tőzegáfonya, szőlő, kel, barack, datolya, gránátalma, szilva, málna, spenót.

„Minél többször, annál jobb!”

Egy azonban tény: minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Szakértők szerint azokban az országokban, ahol több a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mint másutt, számottevően ritkábbak a szíveredetű és vérkeringési panaszok, betegségek. Több mint 250 tanulmány létezik, amiből egyöntetűen kiderül, hogy minden újabb adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása jelentősen mérsékeli a szívbetegségek kialakulását, sőt még egyes daganatok kialakulásának rizikója is csökken. A kulcsszó: másodlagos növényi anyagok, úgynevezett fitonutriensek, hiszen ezeket az anyagokat csak növények képesek előállítani. A fitonutriensek többek között, megakadályozzák a baktériumok szaporodását, megvédenek a fertőzéstől, nagymértékben hatnak az immunrendszerre, erősítik azt, sőt, felveszik a harcot a szív- és érbetegségekkel, csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát valamint védenek a gyulladásokkal szemben.

Járjunk minél többet piacra, mert a friss zöldségek és gyümölcsök látványának biztos nem tudunk majd ellenállni. Szeleteljük fel a zöldségeket és tegyük be a hűtőbe, vagy vigyük magunkkal bárhova, és ha nassolni támadna kedvünk, akkor csipegessünk belőle.

Szerző: Udvari Fanni

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.