Menü

Mennyi alkoholt isznak a nők?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a politikai értelemben vett szabadság terjedésével, és ezáltal a fogyasztási lehetőségek növekedésével ma már szinte nem létezik ajtó a világon, amit valahogyan ki ne tudnánk nyitni – természetesen metaforikus értelemben. Milyen hatással van ez a nők alkoholfogyasztására? Ebben az esetben persze ne az éjszakánként utcákon hemzsegő tiniket vegyük figyelembe, akiknek a keze folyton cigivel és sörrel van tele. Ássunk mélyebbre!

Azért, hogy ne csigázzam a kedélyeket, a választ már előre megadom: igen, mint ahogy mindenki valószínűleg jól sejtette, most már tudományosan is bizonyított tény, hogy a nők is nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt. Sőt, az 1900-as évek elejének arányaihoz viszonyítva ma a nők majdnem annyi alkoholt fogyasztanak, mint a férfiak. Az 1900-as évek kezdetén a férfiak még kétszer annyi alkoholfogyasztást tudhattak magukénak, de hát behoztuk a lemaradást. Akkoriban tehát a férfi populáció szenvedett az alkohol okozta egészségügyi problémáktól. Ez a mai világban élő nőkre vetítve nem a legjobb hír, hiszen a nők szervezete az alkoholt lassabban bontja le, és a szervezetük az egészségügyi terhelést is nehezebben bírja, ezáltal a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás hatására hamarabb meg is betegszenek.

Egy ausztrál vezetés alatt álló összesítő tanulmány 1980 és 2014 között megjelent, összesen 68 darab tanulmányt vizsgált meg azzal a céllal, hogy megállapítsák a nők alkoholfogyasztása vajon hogyan változott az elmúlt években. Ők jutottak arra a következésre, amit fentebb már bemutattam. Természetesen a tanulmányt a bolygó teljes népességére nem lehet kivetíteni, hiszen a tanulmányban főleg amerikai és európai résztvevők szerepeltek, valamint ebben az esetben arra sem derült fény, hogy a fogyasztási szokások hogyan változtak, és ennek milyen okai lehetnek. Tehát még egy kosárnyi kérdés vár megválaszolásra, az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy ilyen rövid idő alatt milyen jelentős növekedés figyelhető meg a hölgyek alkoholfogyasztásában.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.