Menü

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

Sokan azt hiszik, hogy különféle „mentes” diétát tartani csak mai hóbort. És előfordul, hogy valaki tényleg életmódváltás céljából kezd el másképpen táplálkozni, de ezt sem tekinthetjük negatív dolognak. Hiszen az inkább jó, hogy valaki a közérzete és általános jólléte érdekében átvált valamilyen „mentes” termékek fogyasztására. Csakhogy sokan viszont tényleges betegség következtében kényszerülnek a váltásra, mégsem találnak az étrendjüknek megfelelő termékeket a boltok polcain. Egyrészt azért, mert ez egy viszonylag szűkebb kört érint, mint a cukorbetegség, másrészt pedig, mivel a gluténmentes termékek elég drágák. Szerencsére azért legalább egy-két terméket a legtöbb szupermarketben a gluténérzékenységben szenvedők is találhatnak.

De mi az oka annak, hogy sokan még mindig ferde szemmel néznek a gluténmentes diétát tartó emberekre? Nos, ennek az egyik oka az, hogy pár évtizede még ez egy kutatásmentes területe volt az emberi szervezetnek, nem lehetett kivédeni, esetleg csak akkor, ha az ember magától kitapasztalta, mely ételektől van jól, és melyektől nem. Nem volt ennyi pótló alapanyag, így azok is kevesen voltak, akik vállalták a nehéz, étrendigazítással járó diétát. Egyszerűen anyagilag volt lehetetlen, ahogy a mai napig is anyagilag nagyon megterhelő egy ilyen diéta.

Talán ezért is olyan nehéz a betegeknek elfogadni, hogy ami eddig teljesen természetes volt, az többé nem lesz: nincs olyan, hogy csak megérzik a friss pékáruk illatát és vesznek belőle, nincs olyan, hogy a nagyi kedvenc sütijét elkészítjük búzalisztből, és nincs olyan, hogy betérek a sarki hamburgereshez. Összességében minden sokkal nehezebb lesz. Az étkezéseket előre kell tervezni, az étrendet ki kell tapasztalni, az alapanyagoknak utána kell nézni, és mindez annyi ráfordítást igényel, amennyit soha nem igényelne egy normális menü. És még ott van az a probléma is, hogy hol vegyük meg ezeket a termékeket, mit együnk és ehetünk meg a vendégségben, és mikor fogja valaki elfogadni azt a választ egy felajánlásra, hogy „nem, köszönöm, nem ehetem meg”.

Azok, akik gluténérzékenységben szenvednek, viszonylagosan teljes életet élhetnek, hiszen szinte minden ételüket elkészíthetik másféle liszt hozzáadásával. De a világ, amely körülveszi őket, nem hozzájuk alkalmazkodott. Ha van is gluténmentes menü egy étteremben, a környezet maga nem gluténmentes, így soha sem lehetnek teljesen biztosak, hogy nem érintkeztek gluténnel. Tehát harcolnak a „normál” világ ellen, a saját vágyaik és kívánságaik ellen, és azok ellen, akik nem hiszik el, hogy ez igen is komoly probléma.

Tehát, ha valaki a környezetünkben ettől a problémától szenved, próbáljunk meg segíteni neki, hiszen nem egyszerű az élete, de egy kis odafigyeléssel lehetne majdnem teljes.

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Hogyan halványíthatóak a májfoltok?

A májfolt talán az egyik leggyakoribb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem kell nevezni, hiszen ártalmatlan dologról van szó, csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, s sok embernek keserítik meg az életét.

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?