Gluténérzékenység: divat vagy betegség?
- Dátum: 2019.04.16., 14:16
- Varga Ágnes Kata
- alapanyag, betegség, diéta, élelmiszer, emésztés, étel, főzés, glutén, gluténérzékenység, gluténmentes, konyha, kór, kutatás, paleo, pótlás, szervezet, tanács, tudomány
Sokan azt hiszik, hogy különféle „mentes” diétát tartani csak mai hóbort. És előfordul, hogy valaki tényleg életmódváltás céljából kezd el másképpen táplálkozni, de ezt sem tekinthetjük negatív dolognak. Hiszen az inkább jó, hogy valaki a közérzete és általános jólléte érdekében átvált valamilyen „mentes” termékek fogyasztására. Csakhogy sokan viszont tényleges betegség következtében kényszerülnek a váltásra, mégsem találnak az étrendjüknek megfelelő termékeket a boltok polcain. Egyrészt azért, mert ez egy viszonylag szűkebb kört érint, mint a cukorbetegség, másrészt pedig, mivel a gluténmentes termékek elég drágák. Szerencsére azért legalább egy-két terméket a legtöbb szupermarketben a gluténérzékenységben szenvedők is találhatnak.

De mi az oka annak, hogy sokan még mindig ferde szemmel néznek a gluténmentes diétát tartó emberekre? Nos, ennek az egyik oka az, hogy pár évtizede még ez egy kutatásmentes területe volt az emberi szervezetnek, nem lehetett kivédeni, esetleg csak akkor, ha az ember magától kitapasztalta, mely ételektől van jól, és melyektől nem. Nem volt ennyi pótló alapanyag, így azok is kevesen voltak, akik vállalták a nehéz, étrendigazítással járó diétát. Egyszerűen anyagilag volt lehetetlen, ahogy a mai napig is anyagilag nagyon megterhelő egy ilyen diéta.
Talán ezért is olyan nehéz a betegeknek elfogadni, hogy ami eddig teljesen természetes volt, az többé nem lesz: nincs olyan, hogy csak megérzik a friss pékáruk illatát és vesznek belőle, nincs olyan, hogy a nagyi kedvenc sütijét elkészítjük búzalisztből, és nincs olyan, hogy betérek a sarki hamburgereshez. Összességében minden sokkal nehezebb lesz. Az étkezéseket előre kell tervezni, az étrendet ki kell tapasztalni, az alapanyagoknak utána kell nézni, és mindez annyi ráfordítást igényel, amennyit soha nem igényelne egy normális menü. És még ott van az a probléma is, hogy hol vegyük meg ezeket a termékeket, mit együnk és ehetünk meg a vendégségben, és mikor fogja valaki elfogadni azt a választ egy felajánlásra, hogy „nem, köszönöm, nem ehetem meg”.

Azok, akik gluténérzékenységben szenvednek, viszonylagosan teljes életet élhetnek, hiszen szinte minden ételüket elkészíthetik másféle liszt hozzáadásával. De a világ, amely körülveszi őket, nem hozzájuk alkalmazkodott. Ha van is gluténmentes menü egy étteremben, a környezet maga nem gluténmentes, így soha sem lehetnek teljesen biztosak, hogy nem érintkeztek gluténnel. Tehát harcolnak a „normál” világ ellen, a saját vágyaik és kívánságaik ellen, és azok ellen, akik nem hiszik el, hogy ez igen is komoly probléma.
Tehát, ha valaki a környezetünkben ettől a problémától szenved, próbáljunk meg segíteni neki, hiszen nem egyszerű az élete, de egy kis odafigyeléssel lehetne majdnem teljes.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Amikor a csepp már elárul: mit tehet egy férfi a vizeletinkontinencia ellen?
A vizelettartási nehézség – azaz az inkontinencia – sokunk számára csak a nőket érintő problémaként él a köztudatban. Pedig férfiaknál is gyakori, és nemcsak fiziológiai, hanem lelki következményekkel is járhat. A jól ismert egészségportálok szerint a helyzet korántsem olyan ritka: a férfiak negyede ötven év felett akár alkalmanként is tapasztalhatja a vizeletszivárgást. Mi állhat a háttérben?
Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?
Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.
Tinktúrákkal az egészségért
Akik a természetes és alternatív gyógymódokat kedvelik, tudják, hogy tinktúrákkal sokat tehetünk az egészségért. Mi az a tinktúra, hogyan készül és mi mindenre jó? Erről írunk most!
Egészséges hát ülőmunka mellett
Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.