Menü

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod a fehér kenyér fogyasztását

A napi szénhidrátbevitel legfontosabb forrását a különböző gabonafélék jelentik, a fehér kenyér elhagyásával viszont látványos változásokat érhetsz el akár már pár hét alatt. Érdemes ezzel párhuzamosan a köreteket is egészséges, diétás, magas rosttartalmú szénhidrátforrásokra cserélni, míg a finomított fehér cukrot és a hozzáadott cukrokat nélkülözni.

A felesleges víz kiürül

A szénhidrátbeviteled azonnal csökken, ha elhagyod a kenyeret, ami a szervezetedben raktározott felesleges víz gyors kiürüléséhez vezet. Azt azonban fontos tudni, hogy ez nem azonos a zsírégetésből származó fogyással. A szénhidrátok ugyanis a szervezetedben glikogén formájában raktározódnak, melyben minden gramm szénhidrát mellé három-négyszer olyan mennyiségű víz is lerakódik. A szénhidrátok bevitelének csökkentésével a glikogénraktárak kiürülnek, így ezzel vizet vesztesz, ám ha visszatérsz a korábbi életmódodhoz, a tartalékok gyorsan újra létrejönnek.

Csökken az étvágy

A fehér liszt és a belőle készült kenyér elhagyása nagyon jelentős hatással lesz az étvágyadra. A benne található finomított szénhidrátok ugyanis gyorsan felszívódnak, így hirtelen, nagymértékben megdobják a vércukorszintet, ám az gyorsan visszaesik és hamarabb megéhezel.

Az étrendünk rostszegényebb lesz

Ha teljes őrlésű kenyeret fogyasztunk, rostbevitelünk több, mint 40%-át biztosíthatjuk ezzel naponta. Egy átlagos 1500 kcal tartalmú energiaszegény étrendre lefordítva mindez reggelire két vékony szelet (összesen 60 g) teljes őrlésű kenyeret vagy más teljes őrlésű pékárut (például Graham zsemlét, korpás kiflit) jelent, hideg vacsorákhoz 90-100 g-ot. Amennyiben zöldségekkel szeretnénk pótolni a kieső rostmennyiséget, másfél fej jégsalátát vagy 1 kg 80 dkg paradicsomot kellene elfogyasztanunk az amúgy is ajánlott (főétkezésekhez féltányérnyi) zöldségmennyiségen felül.

Gyors fogyás

Az első, amit észreveszel, hogy a kevesebb szénhidrátnak hála csökkenni kezd a súlyod. De ez még nem zsír, mindössze víz. Ennek az oka az, hogy a szénhidrát rengeteg vizet köt meg.

Csökken egyes betegségek kockázata

Szakértők bizonyították, hogy a finomított szénhidrátok növelik a szívbetegség és a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. Mielőbb hagyd el a cukrot és a fehérlisztet! Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabona némileg csökkenti az elhízás esélyét és a stroke valószínűségét.

Hangulatingadozásaid lehetnek

Hangulatod szeszélyessé válhat, sőt, kezdetben feszült is lehetsz, amikor kiiktatod étrendedből a kenyeret. Ez azért van, mert a szénhidrát növeli az agyban a jó hangulatért felelős hormon állapotát. A szénhidrát-csökkentett lisztből készült pékáru viszont segít egyensúlyban tartani, a mozgás révén pedig endorfin is termelődik! Iktass be legalább heti 3 óra mozgást és kiegyensúlyozott maradsz.

Egyes allergiás tünetek teljesen eltűnnek

Nem kell gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy különféle allergiás reakciókat a gluténfogyasztás felerősítsen. Ha elhagyod a kenyeret, meglepődsz, hogy különböző tüneteknek nyoma vész.

Az előbbiekből láthatjuk tehát, hogy érdemes kerülnünk a fehér kenyeret és nemet mondanunk a kísértésnek! Próbáljunk törekedni a testi- lelki harmóniánk megőrzésére, amihez elengedhetetlen a tudatos táplálkozás.

Szerző: Udvari Fanni

A helyes kommunikàció egy pàrkapcsolatban

A kapcsolati kommunikáció minősége valóban döntő szerepet játszik a párkapcsolatok elégedettségében és tartósságában. Az érzelmeink, szükségleteink és vágyaink kifejezése lehetővé teszi, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsunk ki partnerünkkel. A hatékony kommunikáció nemcsak a verbális megnyilvánulásokat foglalja magában, hanem a nonverbális jeleket és a hallgatás képességét is.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.