Menü

Hajfestés – ápolja vagy roncsolja hajunkat?

Hajunk egészségével kapcsolatosan számos hipotézis él az emberek fejében, ezekből néhány jó alappal rendelkezik, sok pedig teljes fikció. A különbséget pedig igen nehéz felfedezni köztük. A hajvágás és hajunk növekedésének üteme között például nincs akkora összefüggés, mint azt sokan gondoljuk. A gyakran vágott haj valóban könnyebben őrzi meg egészségét, de önmagában a hajvágás se nem szükséges, se nem elégséges feltétele annak, hogy az egészségét megőrizzük. Sokkal inkább hormonális okokra, étkezési szokásokra és a samponok, balzsamok összetevőire vezethető vissza a hajunk állapotának kérdése.

A hajfestés egy szintén sok kérdést felvető téma. Szabad-e? Milyen gyakran kell? Létezik-e olyan festék, amely nem roncsolja a hajunkat? Mérgező-e a sok vegyszer, amelyek a festékben találhatóak? Vannak esetleg természetes festékek? Nos, a legtöbb nő véleményem szerint szeretne tisztában lenni e kérdések válaszaival. Hiszen nemcsak a divat, de az egyéniségünk kifejezése is fontos szempontok a hajszínünk kiválasztásánál. Azonban sokan nem mernek színt váltani, mert attól félnek, véglegesen, vagy legalábbis hosszú időre tönkreteszik a hajukat vele. A tévhiteket nem lehet az emberek fejéből száműzni, de sokat lehet tenni azért, hogy az igazságalappal rendelkező hiedelmek maradjanak meg inkább a köztudatban, mint a teljesen légből kapott kitalációk.

A hajfestés önmagában nem könnyen meghatározható fogalom. Nem mindegy, hogy egymosásos festékkel festjük, színezzük a hajunkat, valamilyen festékkel festjük be, vagy esetleg teljesen más eljárással változtatjuk meg a színét. És a károsodás mértéke vagy léte legelőször is magától az eljárástól függ.

Az egymosásos festékek kezelése nem nehéz, hiszen fogunk egy flakonnal, a hajunkra fújjuk, és már meg is van a szín. Leginkább a nagyon élénk színeket tudjuk így elérni, mint a vörös, a sárga, a fekete vagy a zöld. Nem lesz tőle túl divatos a hajunk, bár a termék célja nem is ez. A hajat csupán külsőleg festi be, a szerkezetébe nem épül be, ezért nem is károsítja azt. Bár a szőke hajat több hajmosásig is be tudja fogni, a haj világosságától függően.

A néhány mosás erejéig tartó hajszínezők úgy működnek, mint a samponok és a balzsamok. Kis odafigyelés kell hozzá, a festés nem tart tovább, mint egy átlagos hajmosás, cserébe kéthetente meg kell ismételni. Viszont nincs akkora kockázata, hiszen ha elrontjuk, nem tart sokáig. Abból a szempontból nem túl praktikus, hogy nem mindenhol fog egyformán, és már az első hajmosás után engedi a színét. Viszont nem igazán károsítja a hajat, és gyakran variálható. Arra kell vigyázni, hogy az eleve festett haj színét meg tudja változtatni, ezért azt tanácsolják, hogy csak alapszínű, festetlen hajra használják először, mert nem biztos, hogy egyéb esetben a várt eredményhez vezet a használata.

A tartós hajfestékeknek is több fajtája van. Van, amelyik ammóniát és peroxidot elismerten tartalmaz, van, amelyik a leírása szerint nem tartalmazza ezeket az anyagokat. Ebben a kérdésben fodrászokat kell megkérdezni, hiszen ők tisztában vannak a valósággal.

Az biztos, hogy az a hajszín, melyhez szőkítés, színkiszívás szükséges, az káros a haj szerkezetére nézve. De ennek is vannak különböző fokozatai. Érdemes ezt is hozzáértőktől megkérdezni.

Hajunk egészségének megőrzése a festések során is fontos, ezért jobb, ha mindennek utánajárunk, és minden eshetőségre rákérdezünk. De alapvetően csak a hajfestéssel nem fogjuk tönkretenni annak állapotát.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.