Menü

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A táplálkozási piramis csíkjai szélesebbek az alján, és keskenyebbek a tetején. Ez azt jelzi, hogy nem minden étel ugyanolyan értékkel bír. Vigyünk véghez minden héten újabb egészséges változtatásokat, és így lassan elérkezünk az életmód piramis csúcsára! Ne legyünk türelmetlenek magunkkal szemben és ne akarjunk kis idő alatt drasztikus változást elérni. Sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, babot fogyasztunk, és kevesebb finomított lisztből készült terméket, teljes tejet, sajtot, hamburgert és cukros üdítőt fogyasszunk.

Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás lehet bármilyen, ami edzésben tart: edzőtermi, otthoni torna, futás, jogging, tánc, spinning, és még sorolhatnám, de már az is sokat számít, ha nem a sétálást a választjuk tömegközlekedés helyett. Lift helyett gyalogolunk, és két lábunkon sétálunk el a boltba. Aktívnak maradni azzal is lehet, ha gyakran kertészkedünk, a lényeg, hogy mozogjunk, és ne tespedjünk benn a tv előtt! A táplálkozási piramis arra is felhívja a figyelmet, hogy nem minden étkezési terv megfelelő minden ember számára!Az egészséges táplálkozás a folyadékbevitel mennyiségén áll vagy bukik. Az anyagcseréd csak akkor működhet tökéletesen, ha naponta minimum 1,5 litert iszol.

1. és 2. szint

Zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék, teljes kiőrlésű pékáruk

A magához vett táplálékmennyiség majdnem háromnegyede ezekből az élelmiszercsoportokból kell, hogy összeálljon. Minden egyes nap 5 kis adag (1 maréknyi) friss gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztani a fogásokhoz. Emellett fontos teljes kiőrlésű pékárut, rizst, gabona- és tésztaféléket is napi rendszerességgel enni.

3. szint

Húsfélék, tejtermékek, növényi olajok

Napi 10-15 g növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj) bőven elég – egyes táplálkozási ajánlások már ezt az összetevőt is a piramis csúcsára sorolják! A mértéktartás a vajra és a margarinra is érvényes (15-30 g). A tojás, a tejtermékek, a húsfélék, a felvágottak és a halak együttesen a bevitt táplálék egynegyedét tehetik ki. A napi étrendbe kell tartoznia a tejnek, a joghurtnak (összesen 200-250 g), a kefirnek, és persze a sajtnak (naponta max. 5 dkg) is, ezek esetében válaszd a zsírszegény fajtát! Vörös húsokat és zsíros sajtokat csak nagyon ritkán fogyassz!

4. szint

Édességek és alkohol

Néha-néha megengedett pár kocka étcsokoládé vagy 1 szelet torta, de nem rendszeresen. Manapság számos recept van egy egészséges nasi elkészítéséhez. Az amerikaiak többsége nem tudta, mi a teljes kiőrlésű gabona, és az lett a vége, hogy túlságosan sok fehér kenyeret, tésztát fogyasztottak. A mai táplálkozási piramis ezt a problémát kiküszöböli világos utasításaival. A gabonafogyasztás legalább felének kell teljes kiőrlésű fajtából lennie. Ezek közé tartoznak a zabételek, a teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények, a barna rizs és teljes kiőrlésű gabonafélék. Például, egy tál zabpehely reggelire már ki is elégítette a napi adagot.

A zöldségek esetében, ha eszünk egy kis tál salátát az ebédhez és vacsorához, az 4 adag zöldség naponta. Még félcsészényi valami más zöldségből, és teljesítve a napi elvárás. Reggelire érdemes teljes narancslevet inni, egy almát és egy narancsot uzsonnaként elfogyasztani és ezzel megvan a napi előírt gyümölcsfogyasztás.

A táplálkozási piramis célja, hogy útmutatást adjon az ételek kiválasztásában, amelyek illeszkednek a rohangálós mindennapjainkhoz. Továbbá arra késztet, hogy figyeljünk a napi adagjainkra, és mozogjunk minél gyakrabban!

Szerző: Udvari Fanni

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.