Menü

Szokások, amelyeket kerüljünk a fogyás érdekében

A felesleges kilók elleni küzdelem igen széles határokat feszeget. Az ésszerű és egészséges étrendváltoztatásoktól kezdve a drasztikus módszereken át egészen a beteges viselkedésig bármi előfordulhat. A fogyni vágyók sajnos túl sok agyament dolgot képesek megtenni és nem is tudják mennyire károsíthatják vele szervezetüket.

1200 kalória alatti étkezés

Az éhezés, a böjtölés vagy egészségtelen. Felejtsd el! Súlycsökkenést eredményezhet, de az éhezés következtében a szervezet elsősorban a kevésbé fontos szöveteket fogja lebontani, például a vázizomszövetet. A végeredmény pedig legtöbbször az, és visszaszedik az elveszített kilókat, sőt, némi plusz súlyt is. A gyors fogyás alatt (igen komoly kalóriamegvonás esetén) fokozott víz-, zsír- és izomszövet-veszteség áll be, ami csökkenti az anyagcsere hatásfokát. Nem szabad a napi tápanyagbevitelt 1200 kalória alá csökkentened. Ellenkező esetben tápanyaghiányos állapotod, gyenge teljesítőképességed lesz. Méregtelenítő kúra helyett inkább válogasd meg, hogy mit eszel és mikor. Ha szeretnél rásegíteni az öntisztulásra, akkor igyál több folyadékot (tiszta vizet), és egyél magas rosttartalmú ételeket. Az egészséges életmód - helyes táplálkozás, rendszeres mozgás, kellő mennyiségű alvás - elég a szervezet biztonságos támogatásához, és a testsúly fenntartásához.

A túlzásba vitt testmozgást kerüld!

A szervezet az intenzív megerőltetés miatt jobban elhasználódik, nő a lesérülések kockázata, fokozott az ionháztartás felborulásának eshetősége. Szellemileg is megterhelő, mert a szervezet a mozgást evés utáni büntetésként értékeli. A rendszeres, szabályozott keretek között végzett, egyéni képességekre szabott mozgás egészséges a szervezet számára. Segít csökkenteni a stresszt, a napi feszültséget, ugyanakkor szellemi és fizikai felfrissülést is okoz.

A dohányzás rossz megoldás!

A dohányzás az összes szervre károsan hat. Rákot, szív és érrendszeri betegségeket, légzőszervi problémákat okozhat. Továbbá rontja az adott személy általános egészségügyi állapotát, és növeli az idő előtti elhalálozás kockázatát. A dohányzásról való leszokás hirtelen súlygyarapodással járhat.

Jól bevált praktikák fogyáshoz!

1. Igyál több vizet!

Igyál meg minden nap legalább nyolc pohár vizet az étkezések között, illetve egy nagy pohár vizet az étkezések előtt harminc perccel. Az ásványvíz mellett ihatsz gyógyteát,zöldségleveket is.

2. Rendszeresen étkezz!

Az anyagcseréd helyes működése, vércukorszinted egyensúlya érdekében egyél a nap folyamán minél több alkalommal, rendszeresen.

3. Kerüld a stresszt!

Gyakran a negatív érzelmek, például a stressz, az unalom, a düh és a magány vezetnek oda, hogy nagy mennyiséget fogyasztasz el egyszerre.

4. Ne vásárolj éhesen!

Készíts bevásárló listát, és szigorúan tartsd magad ahhoz a kísértések elkerülése érdekében.

Próbálj meg nem fogyókúrában gondolkozni, hiszen az időszakos.Törekedj egy olyan életmódra, amelyet fent tudsz tartani hosszú időn keresztül!

Szerző: Udvari Fanni

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.