Menü

Egészséges vendégvárók

Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a saját rossz döntéseinket a főzéssel kapcsolatban, erős nyomást kell gyakorolnunk a saját elménkre. Bárki tud előre gyártott ételt tenni a vendégei elé, de igazán különleges és emellett egészséges vendégvárókat csak azok készítenek, akiknek igazán fontos az eredetiség, a jókedv és a barátaik, családjuk megbecsülése. Nézzünk pár egészséges falatot és fogást!

A fondü sokak kedvence, nemcsak azért, mert jól hangzik, hanem mert mindenki szeret nyúlós sajtba kenyeret mártogatni. Ennek egy egészségesebb (és sokak szerint finomabb) változatát percek alatt elkészíthetjük. A mártáshoz egy evőkanálnyi vajat olvasztunk, majd egy evőkanálnyi lisztet adunk hozzá. Ezt a keveréket néhány percig a tűzön pirítjuk, de nem szabad, hogy sok színt kapjon. Ezután hozzáöntünk fél liter tejet, sóval, borssal, szerecsendióval és köménnyel ízesítjük. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, reszelt sajtot adunk hozzá ízlés szerint, lehetőleg zsírszegény sajtból. Így egy nyúlós, de még folyékony, fűszeres masszát kaptunk. Ízlés szerint még hígíthatjuk. Ezután minél többféle zöldséget vágjunk össze ehhez az ízletes mártogatóshoz. A legalkalmasabbak erre a célra az uborka, kaliforniai paprika, póréhagyma, zeller, karalábé, sárgarépa. Ezeket kockákra vagy hasábokra vágva kínáljuk. Vörös- vagy fehérkáposztát pedig kockákra hasítva tegyünk egy tányérra, és öntsük nyakon a szósszal. Így a nachoshoz hasonló finomságot kapunk.

Ha pedig valami édesre vágyunk, készítsünk egzotikus gyümölcssalátát. Ehhez mangót, ananászt, narancsot, banánt, grapefruitot, gránátalmát is használhatunk. Keverjük össze őket egy nagy tálban, és keverjünk hozzá dresszinget citromléből, mézből és ízlés szerint balzsamecettel. Ha befőttet használtunk a salátába, annak a levét is ráönthetjük. Kis tálkákba osztva kínálhatjuk, a barátaink garantáltan imádni fogják.

Ez a két nagyon egyszerű recept is jól példázza, hogy az egészséges vendégvárók készítése választás kérdése. Ha pedig mi elkezdjük ezt a hagyományt, meglehet, hogy ők majd szívesen folytatják.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.