Menü

Ugrókötelezés télen-nyáron

Hajlamosak vagyunk télen néhány plusz kilót felszedni, hiszen a vastag öltözék alatt úgysem látszik. A tavasz érkeztekor azonban fogjuk a fejünket, hogy a sztreccs trikók nem úgy állnak rajtunk, ahogy azt elképzeltük. Szerencsére télen is tehetünk valamit az ellen, hogy a tavasz beköszöntése ne csak aggódnivalót hozzon az életünkbe.

Be kell valljam, én inkább az a típus vagyok, aki télen jön rá, hogy valóban sportolni szeretne. Szeretne függő lenni, valamilyen mozgásformába teljesen beleszeretni. Régóta vannak már jelöltjeim, de még egyik alkalommal sem alakult ki őszinte kapcsolat köztem és a sport között. Idén télen az ugrálókötelezésre találtam rá. Ez elég nagy szó, mert eddig minden télen különböző okokra hivatkozva tovább halasztottam a sportot a következő tavaszig, hiszen hideg van, fagy van, jeges az út, esik a hó. Most viszont éreztem, hogy valamerre lépnem kell, mert éppen hogy beköszöntött a tél, és nem érzem jól magam a bőrömben. Úgyhogy előkerestem a szekrény tetején egy dobozban gondosan elrejtett sporteszközeimet, s köztük megleltem a sógornőméktől egyszer ajándékba kapott ugrálókötelet. (Nem tudom miért kaptam, de nem is fontos most.)

Mindannyian tudjuk, hogy az első alkalom a legnehezebb. Ekkor azt érezzük, a sport ellenünk van, az egészségünk ellen, a személyünk ellen. Azt gondoljuk, csak ront a helyzeten, semmint hogy javítana. Én is így voltam ezzel. Viszont már a második alkalom után feltöltődve éreztem magam. Nyilván semmilyen fizikai változás nem észlelhető még a testen, de az ember közérzete olyan mértékben megváltozik, hogy azt már a tükörképén is látni véli. S nem éppen ez a lényeg?

Ne feledjük el, bármibe is kezdünk, hogy nem kell azonnal a közepébe vágni. Elég fokozatosan elkezdeni. Először csak 10-15 percekkel eddzünk, s ahogy egyre jobban megy, emeljük az időtartamot és az intenzitást is. Tartsunk mindig pihenőnapokat és lazább edzésnapokat is. S közben nyugodtan mosolyogjunk, hiszen máris aktívan teszünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Végezetül pedig egy kis alapterv, ha te is belevágnál az ugrálókötelezésbe:

Kapcsolj be olyan fitness zenét, amire el tudod magad engedni! Biztos, hogy a kedvenc előadóidat számait már átdolgozta valaki.

Nyújts az edzés elején és végén is!

Melegíts be!

Eddz intervallumokban: 20 váltott lábbal ugrás, 20 páros lábbal ugrás, 20 páros lábbal ugrás gyorsan, és levezetésként 20-30 váltott lábbal ugrás. Ugyanezt megcsinálhatod úgy is, hogy a kötelet hátrafelé indítod. Ismételd négyszer-ötször vagy ahányszor jól esik.

Ha van rá lehetőséged, előtte, utána vagy közben figyeld magad egy tükörben!

Két napi edzés után próbálj meg lemenni a lépcsőn, és ahogy a tested különböző részeiben érzed az izomlázat, légy magadra büszke!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.