Menü

Elő a bögrékkel!

Nem szeretem a telet. Különben tényleg nem. Mindig fázom. Latyakos. Hideg és sötét. Rideg és utálatos. Bocs, ha ünneprontó vagyok, de ahogy véget ért a meghitt karácsony és a bulizós, mulatós, vidám szilveszter, tőlem utána jöhetne már másnap a július. Mivel mindig fázom, szeretem feldobni a téli napokat valami forró itallal. Erre igyunk!

Úgy érzem a fagyos tél és a hideg idő magával hozza a finom meleg, bögrés italokat.

Szerencsére a paletta elég választékos. Az ezerféle íz világú koffeines és koffeinmentes, citromos, fekete, gyümölcs, zöldtea mellett ott a krémes kakaó, a forró csoki, a kávéspecialitások, az adventi vásárokban kóstolt forralt borok, a fűszeres karácsonyi puncs, grog és sok egyéb más ital. A teákból és kávékból választhatunk koffeinmenteset is, így gyerkőcökkel is együtt bögrézhetünk. Az átfagyott csontokra hamar gyógyír egy csésze tea, az órákig tartó szánkózás után egy forró kakaó, munkahelyen a kollégákkal egy finom kávé.

A forró csokoládét és a többi meleg italt is elkészíthetjük egészségesebb verzióban, a cukrot természetes édesítőre, például eritritre, xillitre, nyírfacukorra, steviára cserélve, s olvaszthatunk cukormentes csokoládét is hozzá, vagy készülhet cukrozatlan natúr kakaóporból, cukor nélküli tejszínnel. Ehhez kínálok egy receptet: 2 dl vízben 2 evőkanál jó minőségű, natúr kakaóport keverjünk el, forraljuk össze, majd öntsünk hozzá 2-3 dl tejet vagy kókusztejet. Édesítsük nyírfacukorral vagy steviával, s adjunk hozzá csipet sót. Daraboljunk fel egy tábla jó minőségű étcsokoládét, tegyünk ebből tetszés szerint a tejes italba, majd főzzük össze. A habhoz verjünk fel 1 tojásfehérjét, adjunk hozzá egy vaníliarudat vagy őrült vaníliát és egy kevés édesítőt. Tálaljuk szép üvegpoharakba a forró csokit, és élvezzük, hogy ezt a finomságot akár este is elfogyaszthatjuk.

A világhálón számtalan más egyéb recept megtalálható, érdemes kísérletezni a fűszerekkel, ízekkel. A forró csokiba el tudok képzelni narancsot, a forralt borba mi mindig teszünk almaszeleteket, felnőttek a forró csokiba, kávéba alkoholt is tehetnek, s így kóstolhatnak ír whiskys ír kávét, forró rumos almaitalt, tojáslikőrös vaníliás kényeztetést, vagy narancslikőrös forró csokit. Én egyszer a chilis csokoládét szeretném megkóstolni. (Finom?)

Kisgyerekként nagyon szerettük a meleg, vaníliás tejet, aki érzékeny a tejre, laktózmentes változatban is fogyaszthatja gyermekkori kedvencét, vagy növényi tejekkel is megpróbálhatjuk elkészíteni.

Némely nedű egyébként meghűlésre is jó, a gyömbéres tea kiváló csodaszer megfázásra, a hagyományos gyömbér italt friss rozmaringgal, édesköménnyel, kardamommal és mentával a stresszes hétköznapokra is javasolják.

Ezeket a finom lélekmelegítő-lélekmelengető italokat otthon is, gyorsan és könnyen el tudjuk készíteni, akár diétás, egészséges kivitelben. Dobjuk fel ezekkel a hidegűző nedűkkel a téli napokat és egészségünket, immunrendszerünket! Elő a bögrékkel! Egészségünkre!

Méltatlanul elfeledett gyógynövény, a papsajt

Magyarországon igen sokféle gyógynövény, vagy gyógyhatású növény megtalálható, a népi gyógyászatban előszeretettel használják őket a mai napig. A papsajt is ide tartozik, pedig keveset hallunk róla.

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!

Szeresd az őszt!

Azt nem mondanám őszinte mosollyal, hogy vártuk az iskolakezdést, az új könyveket és tantárgyakat, az se lenne igaz, ha azt mondanám a kellemesen lehűlt levegő tetszik, mert momentán épp ma egész nap fázom, viszont tudok mondani pár dolgot biztos, amiről állítom, hogy szeretem az őszben.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.