Menü

Elő a bögrékkel!

Nem szeretem a telet. Különben tényleg nem. Mindig fázom. Latyakos. Hideg és sötét. Rideg és utálatos. Bocs, ha ünneprontó vagyok, de ahogy véget ért a meghitt karácsony és a bulizós, mulatós, vidám szilveszter, tőlem utána jöhetne már másnap a július. Mivel mindig fázom, szeretem feldobni a téli napokat valami forró itallal. Erre igyunk!

Úgy érzem a fagyos tél és a hideg idő magával hozza a finom meleg, bögrés italokat.

Szerencsére a paletta elég választékos. Az ezerféle íz világú koffeines és koffeinmentes, citromos, fekete, gyümölcs, zöldtea mellett ott a krémes kakaó, a forró csoki, a kávéspecialitások, az adventi vásárokban kóstolt forralt borok, a fűszeres karácsonyi puncs, grog és sok egyéb más ital. A teákból és kávékból választhatunk koffeinmenteset is, így gyerkőcökkel is együtt bögrézhetünk. Az átfagyott csontokra hamar gyógyír egy csésze tea, az órákig tartó szánkózás után egy forró kakaó, munkahelyen a kollégákkal egy finom kávé.

A forró csokoládét és a többi meleg italt is elkészíthetjük egészségesebb verzióban, a cukrot természetes édesítőre, például eritritre, xillitre, nyírfacukorra, steviára cserélve, s olvaszthatunk cukormentes csokoládét is hozzá, vagy készülhet cukrozatlan natúr kakaóporból, cukor nélküli tejszínnel. Ehhez kínálok egy receptet: 2 dl vízben 2 evőkanál jó minőségű, natúr kakaóport keverjünk el, forraljuk össze, majd öntsünk hozzá 2-3 dl tejet vagy kókusztejet. Édesítsük nyírfacukorral vagy steviával, s adjunk hozzá csipet sót. Daraboljunk fel egy tábla jó minőségű étcsokoládét, tegyünk ebből tetszés szerint a tejes italba, majd főzzük össze. A habhoz verjünk fel 1 tojásfehérjét, adjunk hozzá egy vaníliarudat vagy őrült vaníliát és egy kevés édesítőt. Tálaljuk szép üvegpoharakba a forró csokit, és élvezzük, hogy ezt a finomságot akár este is elfogyaszthatjuk.

A világhálón számtalan más egyéb recept megtalálható, érdemes kísérletezni a fűszerekkel, ízekkel. A forró csokiba el tudok képzelni narancsot, a forralt borba mi mindig teszünk almaszeleteket, felnőttek a forró csokiba, kávéba alkoholt is tehetnek, s így kóstolhatnak ír whiskys ír kávét, forró rumos almaitalt, tojáslikőrös vaníliás kényeztetést, vagy narancslikőrös forró csokit. Én egyszer a chilis csokoládét szeretném megkóstolni. (Finom?)

Kisgyerekként nagyon szerettük a meleg, vaníliás tejet, aki érzékeny a tejre, laktózmentes változatban is fogyaszthatja gyermekkori kedvencét, vagy növényi tejekkel is megpróbálhatjuk elkészíteni.

Némely nedű egyébként meghűlésre is jó, a gyömbéres tea kiváló csodaszer megfázásra, a hagyományos gyömbér italt friss rozmaringgal, édesköménnyel, kardamommal és mentával a stresszes hétköznapokra is javasolják.

Ezeket a finom lélekmelegítő-lélekmelengető italokat otthon is, gyorsan és könnyen el tudjuk készíteni, akár diétás, egészséges kivitelben. Dobjuk fel ezekkel a hidegűző nedűkkel a téli napokat és egészségünket, immunrendszerünket! Elő a bögrékkel! Egészségünkre!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.