Menü

Idén tényleg sportolni kezdek!

Mi emberek sajnos hajlamosak vagyunk túl sokat elvárni magunktól. Azt akarjuk, hogy ha valamibe belekezdünk, akkor annak gyors és látható eredménye legyen. Sajnos ezek az elvárások életünk sebességéből is adódnak. Mivel az eredmény SOHA nem születik meg ilyen gyorsan, hamar feladjuk, és minden úgy folytatódik tovább, ahogyan az óévben.

Tegyük fel, hogy idén szeretnénk jobban belemerülni a futásba (és itt a jobban szó alatt nem azt értem, hogy maratont szeretnénk futni, hanem azt, hogy például élvezni szeretnénk a sportot). Első lépésként jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a legelső alkalom a legnehezebb, és ennél már csak könnyebb lesz. Talán sokáig nehézségeink lesznek az elindulással, merthogy mennyivel kényelmesebb és egyszerűbb lenne inkább leheverni a tévé elé.

Fontos, hogy megfelelő felszereléssel rendelkezzünk. Nem kell egyből a legdrágább árukészletből válogatnunk (később sem!), de egy futócipő a kezdéshez mindenképpen szükséges. Azután minden hónapban kipótolhatjuk valamivel a készletünket: egy trikóval, egy pulcsival, egy futónadrággal. Nem kell azonnal nagy költségekbe vernünk magunkat.

Ne várjunk el túl sokat magunktól! Ez nemcsak a kezdeti időszakra vonatkozik. Később is jöhetnek rosszabb napok, amikor nem vagyunk formában, más a kedvünk, és nem teljesítünk olyan jól. Ez nem azt jelenti, hogy nem ér semmit az eddigi munkánk, hanem azt, hogy ma éppen nem a legmegfelelőbb időpontot választottuk a sporthoz.

Legyenek igazi pihenőnapok! Ne akarjunk minden nap kitörő formában lenni. Hagyjunk időt a pihenésre, a más típusú kikapcsolódásra. Ha a sport mellett az étkezésünkre is odafigyelünk, minden héten legyen egy bűnöző nap, így a szervezetünknek a hőn áhított, de olykor hosszú távon egészségtelen élelmiszereket sem kell teljes mértékben nélkülöznie. Együk csak meg azt a szelet csokit, holnap majd lefutjuk.

Ne szándékozzunk a második héten kilométereket futni! Persze van, akinek menni fog, de sokan túl sokat várunk el magunktól. A hangsúly nem azon van, hogy milyen gyorsan mekkora távot tudunk megtenni, hanem azon, hogy a pulzusunk időről időre felszaladjon a szapora tartományba. Nyugodtan sétáljunk közben.

Futás után mindig nyújtsunk, így kevesebb sérülést fogunk szerezni, és az esetleges izomláz is csekélyebb mértékben jelentkezik.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.