Menü

Újabb titokra derült fény a krónikus fáradtság szindrómával kapcsolatban

A legújabb kutatási eredmények szerint a krónikus fáradtság szindróma (angol rövidítése alapján csak CFS) kapcsolatban állhat azzal, ha az immunrendszer túl aktívan dolgozik. A kutatások alapján ez úgy nézhet ki, hogy az immunrendszer túlzott aktivitása idézi elő a hosszantartó, legyőzhetetlennek tűnő fáradtságot.

A vizsgálatok során 55 embert követtek, akik interferon-alfa terápiában részesültek, amelyet a hepatitis C kezelésre alkalmaznak. A páciensek közül néhányan CFS-hez hasonló tüneteket mutattak, amelyek akár hat hónapig is eltartottak. Ez azonban remek lehetőség volt a tudósok számára, hogy megpróbálják meghatározni azokat a tényezőket, amelyek kialakíthatták az állapotot.

A CFS mint diagnózis sajnos gyakran rendkívül későn születik meg, mivel a kiváltó ok pontos meghatározása bonyolult. A legtöbb esetben azonban leírják, hogy maga az állapot valamilyen más, nagyobb fertőzést követően jelentkezik. Ebből kiindulva a kutatók az immunrendszeri markert, valamint a fáradtság szintjét is vizsgálták a kezelések előtt, alatt és után is.

Az 55, kutatásba bevont páciens közül 18 mutatott CFS-szerű tüneteket. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy ezen páciensek immunválasza jóval erősebbnek bizonyult a többiekéhez képest, már a kezelés megkezdése előtt. A CFS-re jellemző tünetek megjelenése után azonban az immunrendszeri markerek szintje visszatért a normális szintre. Ez alapján a kutatók joggal feltételezik, hogy az erősebb immunrendszerrel bíró páciensek hajlamosabbak lehetnek a krónikus fáradtság szindrómára.

A CFS-sel élő emberek azonban semmilyen mértékű immunrendszeri változást nem mutatnak, ami alátámasztja a hipotézist, miszerint a kapcsolatot valahol a folyamat elején kell keresni. Ebből a célból a kutatócsoport összehasonlította 54, diagnosztizáltan CFS-sel élő, valamint 57 egészséges ember immunrendszerének aktivációját.

„Szükséges jobban megértenünk a CFS kialakulása mögött rejlő biológiát, hogy segíthessünk a betegeken, akik ettől a legyengítő állapottól szenvednek. Persze a tesztek még hosszú időt igényelnek, az eredményeink mégis az első lépés afelé, hogy meg tudjuk mondani, kiket érinthet a betegség, és azt a meghatározó kezdeti stádiumban el tudjuk csípni.” – nyilatkozta Carmine Pariante professzor.

A kutatás jelenleg a legrészletesebb vizsgálat, amely a CFS-szerű tünetek és az immunrendszer között fennálló kapcsolatot vizsgálja. További vizsgálatok szükségesek, hogy megértsük, ezek a felfedezések egy az egyben összefüggésbe hozhatóak-e a CFS-sel, valamint mely faktorok azok, amelyek az immunrendszer túlzott aktivitását okozzák.

Forrás: www.iflscience.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.