Menü

Diétás menü karácsonyra

Ahhoz, hogy diétásabban főzhessünk, nem kell lemondanunk a házias és magyaros ízekről, csupán a recepteket kell kicsit átalakítanunk. Ha mindenképp halat szeretnénk enni az ünnepek alatt, válasszunk kevésbé zsírosat, és süssük meg fokhagymával és petrezselyemmel! A petrezselyem miatt kevesebb sóra lesz szükségünk, a fokhagyma pedig, amellett, hogy kellemes ízt biztosít, az érrendszernek is jót tesz. A sült hal fűszeresen akár az új karácsonyi kedvencünk is lehet.

De mi lesz a levessel? A halászlé, a húsleves a család számára nélkülözhetetlen elemei a karácsonyi vacsorának. Ezeket is elkészíthetjük egy cseppet diétásabban. Határozottan egészségesebb lesz, ha olaj helyett liba- vagy kacsazsírt használunk, és abból is csak egy keveset a halászlé alapjának elkészítéséhez. Ebben ugyanis könnyebben feloldódnak a hal húsából származó ásványi anyagok. Ha kevesebb zsírt és sokkal több zöldséget (paprikát, fokhagymát) használunk hozzá, akkor máris egészségesebbé tettük, ráadásul teljesen új és száz százalékig eredeti ízeket fogunk tapasztalni. Ha pedig a tésztát is kihagyjuk belőle, és mellé házilag készített teljes kiőrlésű zsemlét kínálunk, akkor családunk egészségéért is tettünk valamit az ünnepek alatt. A húslevest pedig tanácsos sovány húsokból megfőzni, mint például csirkemellből és –hátból, csirkenyakból, vagy ha sertéshúsból jobban szeretjük, akkor csontos karaj a legjobb választás. Bőségesen zöldségezve, petrezselyemmel (kevesebb sóval), és kevesebb tésztával tálalva észre sem vesszük, hogy mennyire diétás menüt varázsoltunk az asztalra.

No de mi legyen az ünnep mumusával, a töltött káposztával? Ez sem olyan bonyolult. A savanyú káposzta rendkívül egészséges, és akkor sem lesz kevésbé az, ha sovány darált húst töltünk bele. Ha kicsit megfőzzük a töltelék készítése előtt a rizst, akkor kevesebbet kell beletennünk. És ha nem teszünk a fogásba füstölt húsokat vagy szalonnát, akkor azok is ehetnek belőle, akik szigorú diétát tartanak.

Az ünnepi menü elkészítése sok fejtörést okoz mindenkinek, és még többet azoknak, akik diétára is kényszerülnek. De a diétának nem kell elvennie tőlünk az ünnep tradicionális ételeit. Elég egy kis kreativitás és egy kis akarat, és akkor meg tudjuk valósítani azt is, amit lehetetlennek gondoltunk.

Varga Ágnes Kata

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!