Menü

Diétás menü karácsonyra

Ahhoz, hogy diétásabban főzhessünk, nem kell lemondanunk a házias és magyaros ízekről, csupán a recepteket kell kicsit átalakítanunk. Ha mindenképp halat szeretnénk enni az ünnepek alatt, válasszunk kevésbé zsírosat, és süssük meg fokhagymával és petrezselyemmel! A petrezselyem miatt kevesebb sóra lesz szükségünk, a fokhagyma pedig, amellett, hogy kellemes ízt biztosít, az érrendszernek is jót tesz. A sült hal fűszeresen akár az új karácsonyi kedvencünk is lehet.

De mi lesz a levessel? A halászlé, a húsleves a család számára nélkülözhetetlen elemei a karácsonyi vacsorának. Ezeket is elkészíthetjük egy cseppet diétásabban. Határozottan egészségesebb lesz, ha olaj helyett liba- vagy kacsazsírt használunk, és abból is csak egy keveset a halászlé alapjának elkészítéséhez. Ebben ugyanis könnyebben feloldódnak a hal húsából származó ásványi anyagok. Ha kevesebb zsírt és sokkal több zöldséget (paprikát, fokhagymát) használunk hozzá, akkor máris egészségesebbé tettük, ráadásul teljesen új és száz százalékig eredeti ízeket fogunk tapasztalni. Ha pedig a tésztát is kihagyjuk belőle, és mellé házilag készített teljes kiőrlésű zsemlét kínálunk, akkor családunk egészségéért is tettünk valamit az ünnepek alatt. A húslevest pedig tanácsos sovány húsokból megfőzni, mint például csirkemellből és –hátból, csirkenyakból, vagy ha sertéshúsból jobban szeretjük, akkor csontos karaj a legjobb választás. Bőségesen zöldségezve, petrezselyemmel (kevesebb sóval), és kevesebb tésztával tálalva észre sem vesszük, hogy mennyire diétás menüt varázsoltunk az asztalra.

No de mi legyen az ünnep mumusával, a töltött káposztával? Ez sem olyan bonyolult. A savanyú káposzta rendkívül egészséges, és akkor sem lesz kevésbé az, ha sovány darált húst töltünk bele. Ha kicsit megfőzzük a töltelék készítése előtt a rizst, akkor kevesebbet kell beletennünk. És ha nem teszünk a fogásba füstölt húsokat vagy szalonnát, akkor azok is ehetnek belőle, akik szigorú diétát tartanak.

Az ünnepi menü elkészítése sok fejtörést okoz mindenkinek, és még többet azoknak, akik diétára is kényszerülnek. De a diétának nem kell elvennie tőlünk az ünnep tradicionális ételeit. Elég egy kis kreativitás és egy kis akarat, és akkor meg tudjuk valósítani azt is, amit lehetetlennek gondoltunk.

Varga Ágnes Kata

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!