Menü

Diétás menü karácsonyra

Ahhoz, hogy diétásabban főzhessünk, nem kell lemondanunk a házias és magyaros ízekről, csupán a recepteket kell kicsit átalakítanunk. Ha mindenképp halat szeretnénk enni az ünnepek alatt, válasszunk kevésbé zsírosat, és süssük meg fokhagymával és petrezselyemmel! A petrezselyem miatt kevesebb sóra lesz szükségünk, a fokhagyma pedig, amellett, hogy kellemes ízt biztosít, az érrendszernek is jót tesz. A sült hal fűszeresen akár az új karácsonyi kedvencünk is lehet.

De mi lesz a levessel? A halászlé, a húsleves a család számára nélkülözhetetlen elemei a karácsonyi vacsorának. Ezeket is elkészíthetjük egy cseppet diétásabban. Határozottan egészségesebb lesz, ha olaj helyett liba- vagy kacsazsírt használunk, és abból is csak egy keveset a halászlé alapjának elkészítéséhez. Ebben ugyanis könnyebben feloldódnak a hal húsából származó ásványi anyagok. Ha kevesebb zsírt és sokkal több zöldséget (paprikát, fokhagymát) használunk hozzá, akkor máris egészségesebbé tettük, ráadásul teljesen új és száz százalékig eredeti ízeket fogunk tapasztalni. Ha pedig a tésztát is kihagyjuk belőle, és mellé házilag készített teljes kiőrlésű zsemlét kínálunk, akkor családunk egészségéért is tettünk valamit az ünnepek alatt. A húslevest pedig tanácsos sovány húsokból megfőzni, mint például csirkemellből és –hátból, csirkenyakból, vagy ha sertéshúsból jobban szeretjük, akkor csontos karaj a legjobb választás. Bőségesen zöldségezve, petrezselyemmel (kevesebb sóval), és kevesebb tésztával tálalva észre sem vesszük, hogy mennyire diétás menüt varázsoltunk az asztalra.

No de mi legyen az ünnep mumusával, a töltött káposztával? Ez sem olyan bonyolult. A savanyú káposzta rendkívül egészséges, és akkor sem lesz kevésbé az, ha sovány darált húst töltünk bele. Ha kicsit megfőzzük a töltelék készítése előtt a rizst, akkor kevesebbet kell beletennünk. És ha nem teszünk a fogásba füstölt húsokat vagy szalonnát, akkor azok is ehetnek belőle, akik szigorú diétát tartanak.

Az ünnepi menü elkészítése sok fejtörést okoz mindenkinek, és még többet azoknak, akik diétára is kényszerülnek. De a diétának nem kell elvennie tőlünk az ünnep tradicionális ételeit. Elég egy kis kreativitás és egy kis akarat, és akkor meg tudjuk valósítani azt is, amit lehetetlennek gondoltunk.

Varga Ágnes Kata

A hyaluronsav főbb hatásai

A hialuronsav fő feladata a víz visszatartása, így szöveteink hidratáltak maradnak. Legnagyobb mennyiségben a szemekben, a bőrben és kötőszöveteinkben található meg. A szervezet természetesen képes előállítani a számára szükséges mennyiséget, de az öregedés, környezeti tényezők és életmód hatására a hialuronsav szintje csökkenhet.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.