Menü

Agyturbózó táplálékaink

A diétának ne mondj teljesen nemet!

Ha tanulásról van szó, akkor az egyik legfontosabb tápanyag, amiből energiát nyerhetsz az a szénhidrát. Természetesen vannak jó és rossz fajtái is, a legmegfelelőbb, ha olyan kenyérfélét választasz, amely teljes kiőrlésű lisztből készült, amely lassabban szívódik fel, és tovább tartja éberen az elmét. Ha tésztás ételre vágysz, akkor pedig válaszd a durumtésztát. Ügyelj arra, hogy mindig megfelelő mennyiségben fogyaszd a vizsgaidőszak alatt, mert ha túl sokat csirke-salátázol, nem lesz miből táplálkoznia az agyadnak. Fontos, hogy válassz alternatívákat és ne csak az egészségtelen ételeket lásd meg a polcokon.

Koronázd meg reggelivel a napot!

A „reggel” szóból „i” melléknévképzővel jött létre, ami az ősi ugor, esetleg a finnugor kori „reg” határozószóból származik, melynek jelentése: „meleg, forró, hőség”. Ebből ered a „reggel” szavunk értelme is: amikor az idő a hajnal hűvöséhez képest felmelegszik. Az angol nyelvű „breakfast” szó szerint azt jelenti, hogy megtörni („break”) a koplalást („fast”). A korai táplálékbevitel fontos ahhoz, hogy beinduljon az anyagcsere és az emésztés. A szellem működéséhez kell az energia, amelyből merítkezni tud. Az ideális reggeli a napi energiabevitelünk 20%-át (2,3), azaz egy egészséges felnőtt 2000 kilokalóriás energiaszükségleténél 400 kilokalóriát tartalmaz.

Ilyen reggeli például egy diós- almás zabpehely tejjel (zabpehely-50 g, tej, 1,5%-os-2 dl, alma-150g, dió-5g, sztívia). A főétkezések (reggeli, ebéd vacsora) kihagyása nem javasolt. A reggeliző embereknek általában kiegyensúlyozottabb az étrendjük, kisebb lehet az elhízásra, cukorbetegségre, szív és érrendszeri betegségre való hajlamuk, vagy ha túlsúlyosak, könnyebben lefogyhatnak. Továbbá javíthatja a szellemi teljesítményt, a koncentrálóképességet és hangulatot is. A reggeli kihagyása a nap folyamán növelheti az éhségérzetet, ami nassoláshoz vezethet. A fentieket figyelembe véve nyugodtan mondhatjuk, hogy napunk során ez a legfontosabb étkezés. Ha késésben vagyunk, dobjunk be a táskába egy banánt vagy müzli szeletet. Az édes, sós pékáruk mindennapi fogyasztása nem ajánlott, mivel ezek sok kilokalóriát, cukrot, zsírt tartalmaznak. Figyeljünk a kellő napi folyadékfogyasztásunkra is!

Tanuláshoz agyserkentők:

Omega-3 zsírsavak: Nemcsak a depressziót, de az agressziót és az idegességet is csökkenthetik. Az ún. BDNF-fehérje (agyi neurotrofikus faktor) egy olyan anyag, amely elősegíti az idegsejtek egészséges működését. Kutatásokból kiderült, hogy a fizikai aktivitás megnöveli a BDNF szintjét az agy bizonyos részeiben. A rendszeres tengeri hal fogyasztása támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet.

Koffein: A koffein az egyik legjobban hozzáférhető és legenyhébb élénkítő szer. Ha egészséges vagy, alkalmi (nem mindennapos) 1-2 kávé vagy 1-2 doboz energiaital fogyasztásával valamelyest kitolhatod a fáradtság jelentkezését.

B-vitaminok: Jó B-vitamin és magnézium forrásokra szüksége van a szervezetednek, az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Az időskori memóriaromlás és kedélyváltozás sokszor az elégtelen B-vitamin ellátottsággal függ össze. A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag. Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojás sárgája bővelkedik a B-vitamin, ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, burgonyában, mogyoróvajban és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.

E-vitamin: Különösen C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását. Segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek: mustár, karórépa, spenót, brokkoli, napraforgómag, mandula és az olívabogyó.

L-karnitin: Tipikusan fogyókúrákhoz használják, ám a szellemi teljesítőképesség és koncentráció fokozására is be lehet vetni, különösen az acetil-L-karnitin vegyületet. Mivel az állati eredetű élelmiszerek (húsok) a fő forrásai, a vegetáriánusoknál sajnos hiányállapot alakulhat ki.

Próbálj tehát tudatosan vásárolni és naponta figyelni arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Hasznos lehet, hogyha olvasol a téma után és nem fogadod el szimplán azt, hogy rossz kedved van, nincs erőd tanulni, hanem teszel érte, hogy megváltozzon!

Szerző: Udvari Fanni

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?