Menü

Igazi fenyő vagy műfenyő?

A fenyőfaállítás sok évre visszatekintő hagyomány, nemcsak nálunk, hanem a legtöbb (karácsonyt ünneplő) nemzetnél. Ám mostanában ehhez a szokáshoz számos kérdés is kapcsolódik.

A környezettudatosság, a praktikum és az anyagi helyzet is felülírhatja ugyanis a szokást, az esetleges tradíciókat ezzel kapcsolatban. Ha az ár az elsődleges szempontunk, akkor sem egyértelmű a választás. Ugyanis vannak nagyon jó árban lévő műfenyők, de ha igazán szépet, és a valódihoz megszólalásig hasonlót szeretnénk, akkor sokkal körültekintőbben kell választanunk. A dúsra kialakított levélzetű, viszonylag magas, sűrű, kemény műfenyők a legalkalmasabbak ilyen szempontból. Fontos az is, hogy a színe inkább sötét legyen, mint élénk. Némelyiket már direkt illatosra csinálják, de olyat is választhatunk, amely a havas erdő látványát idézi fel. Természetesen a nagyon jó minőségű műfenyők nem olcsók, viszont ezt az árat csak egyszer kell kifizetnünk, és utána évekig nem.

Persze ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha tartósan ragaszkodunk a műfenyős elképzelésünkhöz. Ugyanis, ha nem így teszünk, és a következő évben már ismét igazi fenyőt szeretnénk, akkor sem anyagilag, sem a környezetre nézve nem hoztunk túl jó döntést.

A környezettudatosság talaján maradva, lássuk, melyikkel teszünk jobbat szeretett Földünknek. Nos, ehhez több tényező is hozzájárul. Egyrészt az, hogy hány évre tervezel. Másrészt az, hogy élő fából milyet szoktál vásárolni. A legjobb az, ha cserepes fenyőt veszel, amit földlabdával együtt árulnak. Lemosott gyökerű élő fát semmiképp ne vegyél. Ugyanis a fenyőnek nincs szerteágazó mellékgyökérzete, ezért gombafonalakkal él szimbiózisban. Ők veszik fel számára a megfelelő mennyiségű táplálékot, a fa pedig a hasznosított tápanyagokat visszajuttatja a gombáknak. Ha lemossák róla ezeket a fonalakat, a fa hamarosan elpusztul. A földlabdás fenyők megvásárlása ugyanakkor hasznos, hiszen azokat a fákat később kiültethetjük a természetbe. A kivágott fenyőkkel járó környezetkárosítás körülbelül ugyanakkora, mint a műfenyőnk előállításával járó. Viszont a műfenyőnket hosszú évekre vesszük. Ezért fontos a mérlegelés. Persze, a kivágott fa, amit megveszünk, direkt erre a célra lett ültetve. De így is hatalmas pazarlás ennyi egészséges fát elragadni a természettől.

Idén is kezdj el időben gondolkodni, még két van két heted! Ha minden lehetőséget számításba vettél, egészen biztosan jó döntést fogsz hozni a karácsonyfát illetően.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?