Menü

Igazi fenyő vagy műfenyő?

A fenyőfaállítás sok évre visszatekintő hagyomány, nemcsak nálunk, hanem a legtöbb (karácsonyt ünneplő) nemzetnél. Ám mostanában ehhez a szokáshoz számos kérdés is kapcsolódik.

A környezettudatosság, a praktikum és az anyagi helyzet is felülírhatja ugyanis a szokást, az esetleges tradíciókat ezzel kapcsolatban. Ha az ár az elsődleges szempontunk, akkor sem egyértelmű a választás. Ugyanis vannak nagyon jó árban lévő műfenyők, de ha igazán szépet, és a valódihoz megszólalásig hasonlót szeretnénk, akkor sokkal körültekintőbben kell választanunk. A dúsra kialakított levélzetű, viszonylag magas, sűrű, kemény műfenyők a legalkalmasabbak ilyen szempontból. Fontos az is, hogy a színe inkább sötét legyen, mint élénk. Némelyiket már direkt illatosra csinálják, de olyat is választhatunk, amely a havas erdő látványát idézi fel. Természetesen a nagyon jó minőségű műfenyők nem olcsók, viszont ezt az árat csak egyszer kell kifizetnünk, és utána évekig nem.

Persze ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha tartósan ragaszkodunk a műfenyős elképzelésünkhöz. Ugyanis, ha nem így teszünk, és a következő évben már ismét igazi fenyőt szeretnénk, akkor sem anyagilag, sem a környezetre nézve nem hoztunk túl jó döntést.

A környezettudatosság talaján maradva, lássuk, melyikkel teszünk jobbat szeretett Földünknek. Nos, ehhez több tényező is hozzájárul. Egyrészt az, hogy hány évre tervezel. Másrészt az, hogy élő fából milyet szoktál vásárolni. A legjobb az, ha cserepes fenyőt veszel, amit földlabdával együtt árulnak. Lemosott gyökerű élő fát semmiképp ne vegyél. Ugyanis a fenyőnek nincs szerteágazó mellékgyökérzete, ezért gombafonalakkal él szimbiózisban. Ők veszik fel számára a megfelelő mennyiségű táplálékot, a fa pedig a hasznosított tápanyagokat visszajuttatja a gombáknak. Ha lemossák róla ezeket a fonalakat, a fa hamarosan elpusztul. A földlabdás fenyők megvásárlása ugyanakkor hasznos, hiszen azokat a fákat később kiültethetjük a természetbe. A kivágott fenyőkkel járó környezetkárosítás körülbelül ugyanakkora, mint a műfenyőnk előállításával járó. Viszont a műfenyőnket hosszú évekre vesszük. Ezért fontos a mérlegelés. Persze, a kivágott fa, amit megveszünk, direkt erre a célra lett ültetve. De így is hatalmas pazarlás ennyi egészséges fát elragadni a természettől.

Idén is kezdj el időben gondolkodni, még két van két heted! Ha minden lehetőséget számításba vettél, egészen biztosan jó döntést fogsz hozni a karácsonyfát illetően.

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.