Menü

Miért jön a Mikulás? És mit mondjunk a gyerekeknek?

A gyermekeink, és talán néha még mi is, nagy rajongással tekintünk a Mikulásra, aki a jó gyerekeket cukorkával jutalmazza, a rosszakat virgáccsal bünteti, és minden gyereket név és kor szerint számon tart. A kereszténység térhódításának köszönhetően a pogány Télapó összefonódott a keresztény Szent Miklós püspök alakjával, aki a szegényeken segített. Így jött létre az idők folyamán az ajándékozó, jóságos, segítő, gyermekszerető ősz apóka képe, aki minden kisgyermek életébe egy kis fényt és reményt csempész.

Ezt a fényt kell szülőként, nagytestvérként minél tovább megőrizni. Ennek számos módja lehetséges. Az egyik, hogy minél tovább történeteket, meséket mondunk a Télapóról, és minél tovább próbáljuk fenntartani a látszatot, hogy az évi egyszeri nagy boldogságuknak egy hosszú szakállú öregúr az oka, aki úgy ismeri őket, mint a saját tenyerét, és aki valami kézzel fogható jutalomban részesíti őket azért, hogy egész évben olyan jól viselkednek. Így a fegyelmezés is kikerül kicsit a mi kezünkből, és a valóságos környezetből hamar egy mesébe pottyanunk. Ezt a mesés környezetet azután is törekedhetünk megőrizni, hogy a gyermek rájön (vagy elmondjuk neki), hogy a Mikulás, így, teljes valójában nem létezik. Sőt, ahogy gyerekeink egyre nagyobbak lesznek, egyre több magyarázattal szolgálhatunk nekik, hogy miért jó ez az egész mítosz.

A tudatosság a gyermeknevelés terén mindig fontos, és ez az ünnepekkel kapcsolatban is így van. A Mikulás minden évben egy picit mást jelent. Eleinte egy kis ok nélküli jóságot, kedvességet. Később jutalmat, amit a mindennapok nehézségeiért kapnak. És amikor már nagyobb gyerekekké válnak, akkor mindez emlékeket jelent, hagyományt, tradíciót, egy pici köteléket a családjukkal és a régi önmagukkal. Tehát, ne vegyük el tőlük ezt az élményt akkor sem, ha már nem hisznek a Télapóban. Hiszen nem az ajándék a lényeg.

Felnőttként is megtarthatjuk az ajándékozás szokását. Egy kis szaloncukor vagy egy tepsi sütemény mindenkinek jól esik, mert a törődést fejezzük ki rajta keresztül. A gesztus sosem szabad, hogy teher legyen, vagy egy bizonyos életkorra korlátozódjon! Mindnyájunknak szüksége van apróságokra, és a Mikulás pont ebben segít minket. Megtanít jónak lenni egymáshoz, és örülni egymás jóságának. Ha ezt a leckét sikerül megtanítanunk, akkor volt értelme minden december 6-ának.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.