Menü

Ne robbanj le télen!

A telet nem sokan ússzák meg betegségek, megfázások, felfázások nélkül, az enyhébb idő a vírusoknak kedvez, támadnak a kórokozók! Mit tegyünk?

Számtalan tanács kering a köztudatban immunrendszerünk erősítésére, érdemes mégis megemlíteni néhány alapvető tudnivalót, hogy megerősítsük szervezetünket, immunrendszerünket. Mondanám, hogy sportoljunk a szabadban, tapasztalatból mondom, hogy amióta futok télen, (s egyáltalán nem túlöltözve) azóta soha nem kapnak el a betegségek, hiába üldöznek. Aki nem sportol télen, neki is van számtalan lehetősége arra, hogy ne kerüljenek mindenféle téli nyavalya fogságába.

Nagymamám sajnos már nincs velünk, de máig emlékszem, hogy citromolajat párologtatott télen, anya is átvette a szokást, megfékezi a vírusok terjedését, erre a célra a teafa- és a citromolaj ajánlott, ma veszek is egy üvegcsével.

Nézzük tovább: gyakori kézmosás. Ez szinte alap, mégis sokan nem tartják be, a gyerekeimnek folyton mondom, jusson eszükbe óvodában, iskolában megtenni ezt a fontos teendőt, mindössze pár mozzanat. Sajnos száraz a kezem, így minden kézmosás alkalmával be is kell krémeznem, de mégsem spórolom meg a szappanos és alapos kézmosást, kéztörlést.

Az étrend is a fontossági sorrend elején említendő. Minél színesebb, minél több zöld, minél több sárga, citrus, vitamin, ásványi anyag, olaj, gabona. D vitamint télen mindenképp pótoljunk, a fiaim reggel a D vitamin cseppekkel kezdik a reggelit, nem maradhat el, még nyáron is szedjük. A banán pedig mostanában nagy barátom, az avokádóval karöltve, zabpehellyel zabkásának vagy kevés mézzel turmixnak, vagy kakaóporral csokoládékrémnek álcázva.

Nem koplalunk. A tél nem a nyári fogyókúrák és léböjtkúrák meg koplalások és kalóriamegvonások ideje, kövezzetek meg érte, nem tartom helyesnek akkor sem, most sem, az immunrendszernek tápanyag kell: szénhidrát, jó zsírok, fehérje, vitaminok, ilyenkor felturbózni kell a szervezetet, nem kimeríteni.

Nem azt mondom, hogy jöhet a három tábla csoki, két túrórudi, meg egy csomag sajtos keksz, a zsírt, fehérjét és szénhidrátot nem így értettem, de éhezésbe ezúttal sem kezdünk. Mondjuk a karácsony nem is erről szól általában, ott viszont arra figyeljünk, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Nem kell illemből vagy szokásból 3 rúd bejglit megenni.

Alvás. Ha korán kelsz, mint én, feküdj le korábban. Már hallom is a választ. Már miért ne menne? Ha kilenc órakor az ágyunk felé vesszük az irányt, s a szokás kialakult, a szervezet meghálálja a pihenést. Többet ér majd, mint az a plusz három óra a közösségi oldalakon. Ha nem pihensz eleget, gyengül az immunrendszered és nő a betegségek kockázata. Ezt ugye nem akarod?

Biztosan lehetne folytatni a sort, sokan védőoltásokkal próbálkoznak, gyógyteákat isznak, falumbéli idős emberek meg a savanyú káposztára, a hagymára, no meg a pálinkára esküsznek. Természetesen csak egészségügyi szempontok miatt.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.