Menü

Perifériás befolyásolás

A felismerés nem olyan bonyolult. Aki ismeri saját magát, ismeri az emberi természetet, az könnyen kiszűri a befolyásolást. De mi van akkor, ha nem szavakon, hanem érzelmeken keresztül próbálnak meg irányítani minket?

Ezt olykor nehezebb kiszűrni, de vannak sémák, amelyek ebben az esetben is alkalmazhatóak. Reklámcégek, marketingesek, eladók szeretik olykor ugyanazokat a módszereket használni. Minden korosztálynak, társadalmi csoportnak megvan a maga „nyelve”, amelyen érdemes hozzá szólni. És nem is olyan nehéz ezeket a nyelveket megtalálni. Mindemellett vannak univerzális megoldások. Azokkal pedig nem árt, ha mindenki tisztában van.

Először is, ha perifériás befolyásolásról beszélünk, érdemes tisztázni, hogy ez mit jelent. A perifériás manipuláció a szövegen keresztüli befolyásolás helyett az érzelmekre, hirtelen keltett benyomásokra támaszkodik. Nem feltétlenül állít valótlanságot, de az igazságot egy sokkal vonzóbb formában tünteti fel. Ez természetesen nem illegális, a figyelemfelkeltés eszköze a jó ízlés határai között bármi lehet. De vannak olyan képek, szituációk, melyek már eleve gyanút kelthetnek bennünk.

Legelőször is az irányított asszociációt érdemes keresni. Egy terméket, cselekvést, feladatot összekötnek egy számunkra szépnek, kedvesnek, vonzónak tartott dologgal, és így a fejünkben hamis érzésekkel párosítanak egy egyébként semleges területet. Így van ez akkor, amikor kutyával, babával, boldog családdal, idilli karácsonyi képpel próbálnak meggyőzni minket. Nem kerülhetjük el a hatását, de szétválaszthatjuk azt a valódi mondanivalótól. Ha valaki túlórázásra szeretne rávenni minket, vagy egy nem tervezett vásárlásra, mindig látnunk kell a tényeket a felvillantott képek mögött.

Vannak ennél kevésbé összetett trükkök is. Az ember a nagyobb dolgokat először veszi észre. Ezért a számunkra vonzóbb dolgokat nagyobb betűkkel írják, hangosabban és hangsúlyosabban mondják, szebben kivilágítják, míg a részleteket, vagy a kevésbé kívánatos dolgokat nehezebben észrevehetővé teszik. Ez biológiai jelenségen alapszik, amelynek neve szupernormális inger. Rendkívül okos húzás, mert kontrollálhatatlan. Persze, ha valaki részletesen, figyelmesen olvas és hallgat információkat, akkor sokkal nehezebb így hatni rá.

A lista végére egy listával kapcsolatos felismerést hagytam: a listáknak, szövegeknek az elejét és a végét a legkönnyebb megjegyezni, így a rafináltak a fontos dolgokat mondandójuk elején vagy legvégén mondják el. Ez az írott szövegeknél is így van. Így, ha turpisságot keresel, azt feltétlenül az elhangzottak elején és végén tedd, hiszen ez a keret foglalja magába a legkönnyebben manipulálható részt.

A befolyásolás nem az ördögtől való, és nem is feltétlen hazugság. Az, ami rosszá teszi a szemünkben, hogy kiveszi az irányítást a kezünkből. Hogy a kontroll mégis nálunk maradjon, tanuljunk meg felismerni bizonyos ingereket, így tiszta fejjel dönthetünk a bennünket érintő kérdésekben.

Varga Ágnes Kata

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.