Menü

Hogyan ne legyél éhes

Én nem viselem jól az éhséget. Ha valamiért kimarad egy étkezés, szinte szenvedek. Huzamosabb ideig nem bírnám fenntartani az éhező állapotot, a környezetem pedig engem nem tudna elviselni. Talán ezért nem tudtam soha egyetlen koplalós diétát sem végigcsinálni. A „csak háromnaposat” sem, ami pedig olyan kibírhatónak tűnt, aztán mégsem ment. A jó hír, hogy nem is kell ilyen „koplalósdit” játszani. Nem kell éhezni. Nem kell nulltápanyagos fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni és napokig csak almát enni vagy valamilyen zöld levelet rágcsálni. Ezt az érzést nem szükséges elviselni, hiszen nem is egy normális állapot, s szerintem nem is tartható sokáig, ha mégis, az komoly egészségügyi problémákat hagyhat maga mögött.

Aki koplal, az az egészségével játszik és a hiánybetegségekre pályázik. Sokkal egyszerűbb, könnyebb és érdemesebb olyan étrendet és napirendet összeállítani, mely nem éhezésre alapul, s mely nem várja meg, hogy kopogjon a szemünk. Különböző trükkökkel elkerülhető, hogy egész nap éhesen nassoljunk. Néhány tanács a továbbiakban:

Alacsony kalóriatartalmú ételekből együnk többet! Olyan ételeket kell választani, melyek sokáig laktatóak, telítenek, így elkerülhetjük a folyamatos éhségérzetet. Az egyik saját módszerem megkeresni azokat az élelmiszereket, amelyek kalóriaszegények, s jóllakni velük. A zöldségek például ilyen ételek, melyekből bátran, szinte mértéktelenül ehetünk, nem fogjuk belőle túlenni magunkat, a kalóriakeretet sem dobja meg egy kiló brokkoli, a táblás csoki azonban a maga kis 100 grammjával már többszöröse a zöldségek kalóriaszámának, s ráadásul tápanyagok tekintetében kevésbé értékes ételünk. Szeretjük a csokit persze, ki dobná vissza a mogyorós tejcsokit azzal, hogy „köszi én inkább a brokkolit kérem”, valószínű aki ezt teszi, nem őszinte a mosolya. Az enyém nem lenne az. Mégis törekedni kell arra, hogy jóllakjunk alacsony kalóriaértékű ételekkel.

Kicsit több zsír! A jó zsíroktól már régóta nem félünk, egy marék mogyoró, dió, vagy más olajos mag, esetleg egy érett avokádó vagy értékes zsírsavakat tartalmazó tojás hosszú időre eltelít. Az efféle zsírok laktatnak. Nem érezzük szükségét elfogyasztásuk után egy órával a csipegetésnek, nassolásnak.

Együnk gyakrabban! Nem vagyunk egyformák, sokféle vélemény kering a neten, az időszakos böjtöléstől a napi 1 evésen át a 3 óránkénti evésig, s mivel ezt a cikket most én írom, a személyes véleményem az, hogy többször keveset. Én többször étkezem kevesebbet, nem kevésszer sokat és pláne nem egyszer egy nap, de akkor aztán degeszre. A gyomromnak kevésbé megterhelő, ha többször eszem keveset és változatosan.

Fogyasszunk sok folyadékot! Vagy még annál is többet! A folyadék alatt az ásványvizet, cukrozatlan teákat, turmixokat, leveseket értem, nem a kávét, nem a cukros szénsavas üdítőt és nem az energiaitalt.

Tervezzük meg napi étkezéseinket, - mennyiséget és minőséget - okosan, egészségesen, változatosan! Próbáljuk ki, mi az, ami számunkra a legjobb éhség-csillapító módszer. De semmiképp ne válasszuk a reggeltől estig tartó nassolást, sem az egész napos koplalás utáni késő esti dőzsölést.

Ha már ülnünk kell a munkában

Sokan vagyunk úgy azzal, hogy felnőtt életünk mintegy harmadát, negyedét ülőmunkával töltjük, és ez bizony menthetetlenül károkat okoz a testünkben. Hajlott hát, rossz gerinc, reumatológiai fájdalom, és még lehetne sorolni. Másrészt testsúlyunknak sem tesz jót, ha nem megyünk el utána, akár napi, de legalább heti három alkalommal egy jót mozogni utána. Több cikkünkben is szóba került, mivel érdemes töltenünk a munka utáni órákat, amikor persze megtehetjük. De azért arra is érdemes lehet odafigyelni, mit művelünk az irodában, ha már olyan sokáig ott vagyunk

Leptin hormon növelése

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

Hajápolás télen

Túl a tél közepén a hajunk is megérzi a természetes meleg és az elegendő napsütés hiányát. A fűtés miatt kiszárad, a sapka miatt azonban folyamatosan zsírosodik. Természetes hajpakolásokkal azonban a hajunk is egészségesen vészelheti át a hideg időszakokat.

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Íme, pár gondolat arról, hogy , mi okozza és hogyan kúrálható a rossz lehelet.