Menü

A foci a konyhában kezdődik?

Ugyan a foci abszolút nem érdekel, mégis kijut belőle bőven. Ez van, ha valaki három pasival él együtt, azonban attól függetlenül, hogy nem tudom megmondani kik játszanak a nem tudom melyik csapat ellen és mennyi az állás, azért az érdekel, hogy a profi focisták milyen étrenden vannak. Fogadjunk, hogy erről meg a férjem és a fiaim nem tudnak semmit!

Megakadt a szemem egy cikken a minap, mely szerint a profi sportolóknak profin kell étkezniük. Még akkor is szigorú az étrend, ha szívük szerint sokszor ennének sült krumplit, hamburgert, paradicsomszószos pizzát vagy édességet Az edzők bizony olykor kíméletlenül közlik a sztárokkal, hogy számos kedvelt ételüket tiltólistára teszik elég hosszú időre.

Tény, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon, a profi focisták táplálkozási szokásaikra vonatkozó tudományos kutatásokból kevés anyag áll rendelkezésre, azért én mégis kutakodtam kicsit. Egy átlagos focimeccsen a focisták körülbelül 10-11 kilométert futnak, gyakran sprintelnek, 40-60 alkalommal gyorsulnak, és állítólag nagyjából minden ötödik másodpercben változtatnak irányt. Talán nem is olyan egyszerű a futball játékosok dolga, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen energiaraktáraik hamar kimerülnek.

Egy focimeccs időtartama 90 perc, így nem csoda, ha a sportolók kimerülnek egy-egy meccs végére, s akkor még a napi több órás edzéseikről nem is beszéltünk.

Azt sejtettem, hogy a meccsek előtt a focisták személyre szabott étrendet kapnak, azonban azt gondoltam, a meccs lefújása után már tolják is magukba az öltözőben a csokit és rendelik a pizzát a legközelebb étteremből, azonban ez közel sincs így. Sok edző kifejezetten tiltja a pizza fogyasztását, mert szerintük ez az étel ront a játékosok teljesítményén. A ketchup is tiltólistán van némely csapat étlapján, ahol a fűszeres paradicsomszósz és a szénsavas üdítők is tiltott ételek. Volt edző, aki a csokoládéfogyasztást tiltotta meg a játékosainak, más a sült krumplit száműzte az ételek közül, mert ezek negatívan hatnak a teljesítményre, bizonyos tápanyagok, vitaminok felszívódására. (pl. paradicsom)

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. Kisfiam kedvenc játékosa néz velem szembe a szobájuk falán, ahogy belépek, s külsejét-testalkatát látva elhiszem, hogy mögötte valóban séfek hada áll, s hajdinasalátát eszik friss hallal vagy csirkemellet zöldségekkel, valamint szárított marhahúst. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is, melyek segítenek az intenzív mozgás okozta izomsérülések regenerációjában, erre az olajos magvak az ajánlottak, valamint a gránátalma és az áfonya fogyasztása.

A téma érdekes, aki pedig a sportot ilyen szinten űzi, vagy tervezi, annak érdemes minél előbb belemélyedni a sporttáplálkozás szakirodalmába.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani