Menü

A foci a konyhában kezdődik?

Ugyan a foci abszolút nem érdekel, mégis kijut belőle bőven. Ez van, ha valaki három pasival él együtt, azonban attól függetlenül, hogy nem tudom megmondani kik játszanak a nem tudom melyik csapat ellen és mennyi az állás, azért az érdekel, hogy a profi focisták milyen étrenden vannak. Fogadjunk, hogy erről meg a férjem és a fiaim nem tudnak semmit!

Megakadt a szemem egy cikken a minap, mely szerint a profi sportolóknak profin kell étkezniük. Még akkor is szigorú az étrend, ha szívük szerint sokszor ennének sült krumplit, hamburgert, paradicsomszószos pizzát vagy édességet Az edzők bizony olykor kíméletlenül közlik a sztárokkal, hogy számos kedvelt ételüket tiltólistára teszik elég hosszú időre.

Tény, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon, a profi focisták táplálkozási szokásaikra vonatkozó tudományos kutatásokból kevés anyag áll rendelkezésre, azért én mégis kutakodtam kicsit. Egy átlagos focimeccsen a focisták körülbelül 10-11 kilométert futnak, gyakran sprintelnek, 40-60 alkalommal gyorsulnak, és állítólag nagyjából minden ötödik másodpercben változtatnak irányt. Talán nem is olyan egyszerű a futball játékosok dolga, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen energiaraktáraik hamar kimerülnek.

Egy focimeccs időtartama 90 perc, így nem csoda, ha a sportolók kimerülnek egy-egy meccs végére, s akkor még a napi több órás edzéseikről nem is beszéltünk.

Azt sejtettem, hogy a meccsek előtt a focisták személyre szabott étrendet kapnak, azonban azt gondoltam, a meccs lefújása után már tolják is magukba az öltözőben a csokit és rendelik a pizzát a legközelebb étteremből, azonban ez közel sincs így. Sok edző kifejezetten tiltja a pizza fogyasztását, mert szerintük ez az étel ront a játékosok teljesítményén. A ketchup is tiltólistán van némely csapat étlapján, ahol a fűszeres paradicsomszósz és a szénsavas üdítők is tiltott ételek. Volt edző, aki a csokoládéfogyasztást tiltotta meg a játékosainak, más a sült krumplit száműzte az ételek közül, mert ezek negatívan hatnak a teljesítményre, bizonyos tápanyagok, vitaminok felszívódására. (pl. paradicsom)

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. Kisfiam kedvenc játékosa néz velem szembe a szobájuk falán, ahogy belépek, s külsejét-testalkatát látva elhiszem, hogy mögötte valóban séfek hada áll, s hajdinasalátát eszik friss hallal vagy csirkemellet zöldségekkel, valamint szárított marhahúst. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is, melyek segítenek az intenzív mozgás okozta izomsérülések regenerációjában, erre az olajos magvak az ajánlottak, valamint a gránátalma és az áfonya fogyasztása.

A téma érdekes, aki pedig a sportot ilyen szinten űzi, vagy tervezi, annak érdemes minél előbb belemélyedni a sporttáplálkozás szakirodalmába.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!