Menü

A foci a konyhában kezdődik?

Ugyan a foci abszolút nem érdekel, mégis kijut belőle bőven. Ez van, ha valaki három pasival él együtt, azonban attól függetlenül, hogy nem tudom megmondani kik játszanak a nem tudom melyik csapat ellen és mennyi az állás, azért az érdekel, hogy a profi focisták milyen étrenden vannak. Fogadjunk, hogy erről meg a férjem és a fiaim nem tudnak semmit!

Megakadt a szemem egy cikken a minap, mely szerint a profi sportolóknak profin kell étkezniük. Még akkor is szigorú az étrend, ha szívük szerint sokszor ennének sült krumplit, hamburgert, paradicsomszószos pizzát vagy édességet Az edzők bizony olykor kíméletlenül közlik a sztárokkal, hogy számos kedvelt ételüket tiltólistára teszik elég hosszú időre.

Tény, hogy a labdarúgás a legnépszerűbb sport a világon, a profi focisták táplálkozási szokásaikra vonatkozó tudományos kutatásokból kevés anyag áll rendelkezésre, azért én mégis kutakodtam kicsit. Egy átlagos focimeccsen a focisták körülbelül 10-11 kilométert futnak, gyakran sprintelnek, 40-60 alkalommal gyorsulnak, és állítólag nagyjából minden ötödik másodpercben változtatnak irányt. Talán nem is olyan egyszerű a futball játékosok dolga, mint azt a legtöbben gondolnák, hiszen energiaraktáraik hamar kimerülnek.

Egy focimeccs időtartama 90 perc, így nem csoda, ha a sportolók kimerülnek egy-egy meccs végére, s akkor még a napi több órás edzéseikről nem is beszéltünk.

Azt sejtettem, hogy a meccsek előtt a focisták személyre szabott étrendet kapnak, azonban azt gondoltam, a meccs lefújása után már tolják is magukba az öltözőben a csokit és rendelik a pizzát a legközelebb étteremből, azonban ez közel sincs így. Sok edző kifejezetten tiltja a pizza fogyasztását, mert szerintük ez az étel ront a játékosok teljesítményén. A ketchup is tiltólistán van némely csapat étlapján, ahol a fűszeres paradicsomszósz és a szénsavas üdítők is tiltott ételek. Volt edző, aki a csokoládéfogyasztást tiltotta meg a játékosainak, más a sült krumplit száműzte az ételek közül, mert ezek negatívan hatnak a teljesítményre, bizonyos tápanyagok, vitaminok felszívódására. (pl. paradicsom)

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. Kisfiam kedvenc játékosa néz velem szembe a szobájuk falán, ahogy belépek, s külsejét-testalkatát látva elhiszem, hogy mögötte valóban séfek hada áll, s hajdinasalátát eszik friss hallal vagy csirkemellet zöldségekkel, valamint szárított marhahúst. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is, melyek segítenek az intenzív mozgás okozta izomsérülések regenerációjában, erre az olajos magvak az ajánlottak, valamint a gránátalma és az áfonya fogyasztása.

A téma érdekes, aki pedig a sportot ilyen szinten űzi, vagy tervezi, annak érdemes minél előbb belemélyedni a sporttáplálkozás szakirodalmába.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?