Menü

Búcsúzz el a jojó-effektustól!

Mi is valójában a jojó-effektus?

A jojó felfelé és lefelé történő mozgása a testsúlyunknál is megmutatkozik. Az éhezés alatt a szervezet raktározó üzemmódra kapcsol, magyarul a fogyókúra alatt zsírból alig, izomból viszont többet fogyunk, emiatt pedig tovább lassul az anyagcsere. Amikor a kúra végén újra normálisan eszünk, a szervezet elkezdi feltölteni a raktárait: így hízásnak indulunk, ami sajnos a leadott kilók dupláját is jelentheti. Patkányokkal végzett kísérletben megfigyelték, hogy a négy napon át éheztetett állatok még akkor is többet ettek a kelleténél, amikor már a normál súlyukat is visszanyerték - így hiába koplaltak, végül kövérebbre híztak. Ráadásul ebből kifolyólag a hízás lelki traumát is okozhat, ami a sportoláshoz való motivációt is csökkentheti.

Milyen veszélyekkel jár?

A jojó effektus miatti súlytöbblet veszélyesebb, mint a tartós túlsúly. A testzsír százalék rosszabb lesz, mint előtte, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata is nő. Ha valaki a diéta alatt egészségtelenül táplálkozik, és nem sportol rendszeresen, az izomtömegéből is veszít. Így, ha a kúra abbahagyása után visszahízik, a plusz kilókkal csak zsírréteget fog magára pakolni. Tisztában kell lenned azzal, hogy tested nem gép, így nem gombnyomásra működik! A táplálkozásra és a mozgásra is oda kell figyelned egyaránt, ha tartós fogyásra és jobb közérzetre vágysz!

Elkerülés módszerei:

A Testsúlycsökkentés céljából jól átgondolt, ésszerű diétát válassz! Az egészséges életmódra való áttérés legyen fokozatos, mind az étkezési szokásokat, mind a rendszeres sportolás beiktatását illetően! A diéta alatt célszerű heti két alkalommal erősítő edzést végezni és csak fokozatosan, lépésenként emelni az intenzitást. Azért is fontos sporttal kiegészíteni, hogy zsírtól, ne pedig izomtól szabadulj meg. Ráadásul klinikai megfigyelések is igazolják, hogy csupán kevesebb kalória bevitelével a szervezet anyagcseréje a már említett raktározásra áll át, így inkább visszatartja a kilókat. Mozgással viszont normális ütemben le tudunk fogyni és segíthet az álomsúly megtartásában is.

Nézzünk néhány alapelvet, amelyek fontosak a diéta és a diéta utáni időszak során is:

figyeljünk a megfelelő zsírbevitelre, halolajjal, lenmagolajjal, esetleg tökmaggal, fontos az anyagcsere megfelelő működése szempontjából

ügyeljünk a vitamin és az ásványi anyag bevitelre is

fehérje forrásokból a zsírmenteseket részesítsük előnyben

kerüljük a cukros, lisztes ételeket

ne tűzz ki irreális célokat, heti fél-1 kg fogyás a megfelelő és tartható mérték, tehát a varázsszó: nyugalom

a fehérjék fogyasztása elengedhetetlen, például a túróból ínycsiklandozó édességeket készíthetünk

napi minimum 8 óra alvás kell a megfelelő fittséghez, pihentséghez és az anyagcsere megfelelő működéséhez

a reggelit ne hagyd ki az étrendedből

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.