Menü

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Aki ülőmunkát végez, több mozgásra vágyna, aki állómunkát végez, bármit megadna egy kis kényelemért. Az irodai munka magával hordozza a folyamatos ülőmunka kényelmét, a megfelelő intézkedések hiánya azonban rövid és hosszútávon is az egészségünk rovására mehet.

1. A JÓ szék

Azt hihetnénk, hogy egy kényelmes bőr íróasztalszék minden problémánkra megoldás. Ez közel sincs így. Ha túl puha a párnarész, akkor nem ad kellő alátámasztást a medencének és így a gerincnek se, ha a háttámla túl egyenes, szintén a gerinc természetes görbülete ellen dolgozik. Ma már kaphatóak speciális székek, melyeket térdepelő széknek is hívnak, és a gerinc normális görbületét állítják helyre. Egy igazán jó szék befektetés, mely az egészséggel megtérül.

2. A monitortól távol

A képernyő akkor van jó helyen, ha 65–70 centire van a szemünktől, és enyhén lefelé kell néznünk: a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. Fontos, hogy a monitor mögött ne az ablak legyen, hiszen az éles fény és a monitor kettőse összezavarja és megerőlteti a szemünket. Érdemes a monitort az ablaknak vagy fényforrásnak merőlegesen tenni, és számunkra kényelmes fényerősséget illetve kontrasztot beállítani a menüben.

3. Légkondicionáló elleni védekezés

A légkondi a legzártabb helyeken is enyhe levegőkeringést és állandó hőmérsékletet tud fenntartani, de sajnos amilyen jól jön, olyan káros is lehet. Mechanikailag egyenesen rossz, ha konkrétan ránk fújja a hideg levegőt, fejfájást, migrént, megfázást okozhat. Ráadásul a légkondícionáló gépeket fontos karbantartani, mivel rengeteg baktérium, fertőző kórokozók laktanyája, melyek akut, de akár krónikus légúti betegségek kialakításában vesznek részt.

4. 12. Vegyünk részt a munkahelyi szűrővizsgálatokon

Sokan csak legyintenek rá, hogy „ugyan, mi bajom lenne, az irodában vagyok egész nap”, pedig közel sem ilyen egyszerű az ábra. A munkahelyeken szervezett szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhe, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. A hagyományos és speciális szűrések és a teljes menedzserszűrések éppen ezért rendkívül hatékonyak, hiszen az időben felfedezett és kezelt betegségek nélkül látványosan javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény.

5. Lábtorna

Az egész napos ülés, és a lábak lógatása a visszérproblémák kialakulásának alapja. Mindenképp szükséges óránként átmozgatni, tornáztatni, esetleg csak az asztal alatt nyújtani, mert a visszerek utólagos kezelése sokkal hosszabb és fájdalmasabb folyamatot von maga után, mint a mindennapi megelőzés néhány perce.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?