Menü

Hogyan ne őrülj meg az egyetemtől?

Egyetemre bekerülni gyökeres változás a középiskolához képest. Az is biztos, hogy akárhány évet eltöltöttél ott, mindig lesznek újdonságok a számodra. Lefagy a rendszer, rosszul vetted fel az óráidat, nem ismer fel a tanár, pont azt az egy tételt nem tudod a vizsgán, és a sort lehetne még folytatni. Az is előfordul, hogy mindennapos kis problémák jönnek velünk szembe, vagy a semmin is kiborulunk. A lényeg, hogy a nyugtatót forgalmazó cégek belőlünk élnek, az energiaital- és kávéfogyasztásunk pedig exponenciálisan megnő, és nincs is annyi kozmetikum az üzletekben, amennyi elfedné a karikákat a szemünk alatt.

Az őrületbe kerget a tanár, aki szerint csak az ő tantárgya létezik, ezért annyi házival, beadandóval, zh-val és referátummal dobja fel az életed, amennyivel csak emberileg lehetséges? Ezen nem csodálkozom. Sajnos a tanárok szándékát befolyásolni nem tudjuk. De van egy módszer, amivel kevésbé szörnyűvé teheted a feladataidat. Rendszerezz! Oszd fel a feladataidat napokra, esetleg órákra lebontva, és a feladatok közé csempéssz egy kis lazítást, szórakozást! Főzz egy finom vacsorát, és miközben azzal foglalkozol, a fejedben is helyükre kerülnek az új információk. Ha pedig fogy a teher, egyre könnyebbnek fogod érezni azt, ami még hátra van.

Ha utálod, hogy az egyetem olyan személytelen, keress olyan szabadon választható órát, amelyen kevesen vannak, vagy érdeklődj, van-e olyan csoportos foglalkozás, amelynek a keretein belül az oktatókkal és a hallgatókkal is közvetlenebb viszony alakulhat ki. Járj el az egyetem szervezte programokra, így könnyebben épülhetsz be a közösségbe!

Ha pedig végképp kikészülsz, és nem segít az akaraterőd sem, akkor pihenj! Vegyél ki egy napot, amit tanulás, könyvek, jegyzetek nélkül töltesz el, így újult erővel láthatsz neki újra, a következő naptól kezdve!

Van, akinek az egyetem élete legjobb időszaka, másoknak pedig a túlélés is kérdéses. Akármelyik csoportba tartozz is, az biztos, hogy kellő önállóságot kapsz ahhoz, hogy egy kicsit könnyíts a terheiden, ha úgy hozza az élet.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.