Menü

Vitaminok hatása szervezetünkre

A vitaminok fajtáit egymás alá írni olyan, mintha nagyon unalmas módon próbálnánk zengőábécét alkotni. Szedünk multivitaminokat, esetleg külön C-vitamint, de hogy melyik vitamin miben segít minket, mire van hatással, azt ritkán tudjuk. Ezért most sorba szedtük őket, hogy könnyebben meg lehessen találni.

A-vitamin: Májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin, amelynek a nyálkahártya épségében és a szürkületi látásban van szerepe, de hozzájárul a bőr, haj és köröm egészségéhez is. Megtalálható a spenótban, májban, tojásban.

B1-vitamin: Vízben oldódó vitamin, tehát nem tud nagymértékben elraktározódni. A szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, illetve az idegsejtek működésében. Élesztőben, korpában, búzacsírában és a húsokban is található belőle.

B2-vitamin: Némely elemek fontos alkotórésze, emellett vérképző szerepe is jelentős. Vízben oldódó vitamin, tehát túlzott mértékű bevitele esetén vizelettel kiürül. Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsban, májban.

B6-vitamin: Anyagcsere-folyamatok enzimeinek alkotóeleme. Hatékony működéséhez B2-vitaminra van szükség. Beviteléhez tojássárgája, húsok, mák, napraforgómag fogyasztása ajánlott.

B12-vitamin: A vörösvérsejtek képzéséhez való hozzájárulás a feladata. Májban és élesztőben található meg legnagyobb mértékben.

C-vitamin: Fő feladata az immunrendszer védekezőképességének segítése. Vízben oldódó, nem elraktározódó, de felhalmozódó vitamin, melynek túlzottan nagymértékű fogyasztása vesebántalmakat okozhat. Citromban, savanyú káposztában, kiviben és csipkebogyóban található meg legnagyobb mennyiségben, de hő és fény hatására gyorsul a bomlása.

D-vitamin: Fehérjéhez kötődve jut el a májba és a belekbe, ahonnan a csontokba kerül. A kalcium beépülésében játszik szerepet, ezért hiánya csontritkuláshoz vezethet. Tejben, tejtermékekben, tojássárgájában, vajban, csiperkében található meg.

E-vitamin: Szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a szaporodás folyamatában. E-vitamin-források az olajos magvak, zöld növények, húsok.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.