Vitaminok hatása szervezetünkre
- Dátum: 2018.09.12., 06:35
- Varga Ágnes Kata
- A-vitamin, B-vitamin, bevitel, bőr, C-vitamin, csont, D-vitamin, E-vitamin, egészség, hatás, hús, K-vitamin, köröm, máj, növény, pótlás, táplálkozás, tej, vitaminok
A vitaminok fajtáit egymás alá írni olyan, mintha nagyon unalmas módon próbálnánk zengőábécét alkotni. Szedünk multivitaminokat, esetleg külön C-vitamint, de hogy melyik vitamin miben segít minket, mire van hatással, azt ritkán tudjuk. Ezért most sorba szedtük őket, hogy könnyebben meg lehessen találni.
A-vitamin: Májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin, amelynek a nyálkahártya épségében és a szürkületi látásban van szerepe, de hozzájárul a bőr, haj és köröm egészségéhez is. Megtalálható a spenótban, májban, tojásban.
B1-vitamin: Vízben oldódó vitamin, tehát nem tud nagymértékben elraktározódni. A szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, illetve az idegsejtek működésében. Élesztőben, korpában, búzacsírában és a húsokban is található belőle.
B2-vitamin: Némely elemek fontos alkotórésze, emellett vérképző szerepe is jelentős. Vízben oldódó vitamin, tehát túlzott mértékű bevitele esetén vizelettel kiürül. Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsban, májban.
B6-vitamin: Anyagcsere-folyamatok enzimeinek alkotóeleme. Hatékony működéséhez B2-vitaminra van szükség. Beviteléhez tojássárgája, húsok, mák, napraforgómag fogyasztása ajánlott.
B12-vitamin: A vörösvérsejtek képzéséhez való hozzájárulás a feladata. Májban és élesztőben található meg legnagyobb mértékben.
C-vitamin: Fő feladata az immunrendszer védekezőképességének segítése. Vízben oldódó, nem elraktározódó, de felhalmozódó vitamin, melynek túlzottan nagymértékű fogyasztása vesebántalmakat okozhat. Citromban, savanyú káposztában, kiviben és csipkebogyóban található meg legnagyobb mennyiségben, de hő és fény hatására gyorsul a bomlása.
D-vitamin: Fehérjéhez kötődve jut el a májba és a belekbe, ahonnan a csontokba kerül. A kalcium beépülésében játszik szerepet, ezért hiánya csontritkuláshoz vezethet. Tejben, tejtermékekben, tojássárgájában, vajban, csiperkében található meg.
E-vitamin: Szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a szaporodás folyamatában. E-vitamin-források az olajos magvak, zöld növények, húsok.
Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.