Menü

Kiegészítők edzéshez

Nem feltétlen kell vegyésznek vagy dietetikusnak lenni ahhoz, hogy nagyjából átlássuk az edzéshez, illetve testépítéshez kapható étrendkiegészítők tárházát. Először is jól végig kell gondolnunk, hogy szükségünk van-e rá, avagy sem. Mennyit és milyen sűrűn edzünk, mi a célunk a testmozgással. Egészséges életmódra szeretnék áttérni, vagy inkább komolyan foglalkozni a testépítéssel? Alapvetően a heti 2-3 alkalommal végzett közepes intenzitású edzés mellé nem szükséges étrendkiegészítőket szednünk, ha csak az egészségünk megőrzése, illetve testünk formában tartása a cél, ugyanis a szervezet, ha a táplálkozással megfelelő mennyiségű fehérjét, rostot, vitaminokat és egyebeket viszünk be, tökéletesen ellátja a feladatát.

Természetesen vitaminokat, ásványi anyagokat, esetleg magnéziumot szedhetünk bármikor, hiszen nehéz ezekben az anyagokban gazdag étrendet összeállítani, ráadásul ezek a mozgás mennyiségétől és a mozgásformától függetlenül szükségesek egy kiegyensúlyozott életmódhoz. A kérdésesebb témakör inkább a különböző fehérjeporok, „fogyasztó” szerek és más tömegnövelő szerek használata.

Azért tettem idézőjelbe a fogyasztó szereket, mivel sokan még ma sem látják be, hogy a fogyásra nincs univerzális csodaszer. Mindenki szervezete egyedi és különleges, kinek erre, kinek arra van szüksége a fogyáshoz, de biztosan nem tablettákra. Itt most tekintsünk el a nem egészséges állapotoktól, mint például a pajzsmirigy alulműködés vagy a cukorbetegség egyes fajtái. Indokolt esetben szükség lehet gyógyszerre a plusz kilók leadásához, azonban ennek megállapítása mindig az orvos feladata.

Na de mi a helyzet a legkedveltebb étrendkiegészítőkkel; a fehérjékkel? Nem hangzik károsnak, mi baj lehetne belőle, ha az ember tiszta formában bevisz a szervezetébe egy kis pluszt? Igazándiból nem közvetlenül „káros” az, ha valaki feleslegesen fogyaszt ilyen dolgokat. Viszont itt a feleslegesen van a hangsúly. Különböző kutatásokban kimutatták, hogy átlagos mennyiségű edzés mellett az izomépítéshez bőven elegendő a táplálékkal bevitt fehérjemennyiség, vagyis, ha mi ezen felül viszünk a szervezetünkbe fehérjét ezekkel a kiegészítőkkel, akkor azt a szervezet kiválasztja és eltávolítja, magyarul kipisiljük. Ez azért nem jó, mert a vese így többet dolgozik a kelleténél és ez későbbiekben egészségügyi problémákhoz is vezethet, ráadásul az erre fordított összeget is tulajdonképpen feleslegesen költöttük el.

Ugyan ez a helyzet a rosttal és az egyéb kiegészítőkkel. Ha a táplálkozásunk rendben van és nem tervezünk a következő Mr. vagy Miss. Universe lenni, valószínűleg felesleges ilyen szereket fogyasztanunk. Ha mégis szeretnénk valamivel segíteni az edzést és a fejlődésünket, nem árthat konzultálni egy dietetikussal vagy egy orvossal, aki alapos vizsgálat és az edzéstervünk ismerete fényében szakszerű tanácsot tud adni ezzel kapcsolatban.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.