Menü

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig megmaradjon a nyári bőrszínünk, érdemes megválogatni, hogy mi kerül a tányérunkra. A béta-karotint és a likopint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek hozzájárulhatnak a nyáron szerzett barnaságunk tartósságához.Általánosságban elmondható, hogy minél élénkebb a színe a zöldségnek, gyümölcsnek, annál több karotinoidot tartalmaz.

A sárgarépa az egyenletes barnaságért felel. Az összes zöldség közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a béta-karotint, ez pedig köztudottan a barnaság forrása. Rágcsálhatjuk napközben nyersen, ahogy én szoktam, vagy főve, párolva, köretben, vagy levesben esetleg főzelékként.

A finom sárgabarack segít a fiatalos bőr megtartásában, jótékony hatása vitathatatlan. Ez a lédús és édes gyümölcs tartalmaz A vitamint, béta-karotint, káliumot, kálciumot, foszfort, C vitamint és ként. A sejteket energiával tölti fel, fogyasszuk, amíg szezonális!

Kedvencünk a sütőtök! Érdekes, hogy kicsi korban a gyerekeim minden formában szerették, én pedig az illatát sem bírtam, amikor készítettem nekik, ma már én vagyok függő, gyerekeim ma már csak sütőtökkrém-levesként kérik, úgy azonban két nagy tállal is bekanalaznak, ropogós pirított tökmaggal a tetején. Hamarosan jön a sütőtök szezon!

A bőrbarát ételek mellett a bőrápolás a második pillére a nyári bőrszín megőrzésének. A túlzásba vitt napozás, a szolárium, az uszodák klóros vize, a légkondicionáló berendezések erősen igénybe veszik a bőrt, megfelelő hidratálással segíthetjük a regenerációt. Számtalan napozás utáni testápoló krém, olaj, szérum segít megnyugtatni az UV sugárzásnak bőrt.

A harmadik pillérünk a szép bőrért folytatott harcban természetesen a gyakran emlegetett folyadékfogyasztás! Semmilyen krém, kezelés, pakolás nem számít, ha nem iszunk, vagy alszunk eleget. Ez tény.

S végül, ha már ételeket emlegettem, nem tudom ezt a cikket sem befejezni egyik kedvenc receptem nélkül. A sütőtökkrém-levest anyukámtól tanultam. Hat főre a következők a hozzávalók: 2 kg sütőtök, egy vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek: csipet só, vegeta, friss gyömbér, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió, s a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. Ha esetleg túl híg, akkor 1-2 evőkanál zabpehelyliszt. A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk. Pici olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehellyel vagy zabpehely liszttel behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

szerző és kép: Martinka Dia

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.