Menü

Az e-cigaretta veszélyesebb, mint gondoltuk

Az e-cigaretta egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Sokan a hagyományos cigarettáról való leszokásban veszik segítségül, mások a gazdasági oldalát nézik, esetleg az „egészségesebb” mivoltát.

A beszívott pára, és az abban található potenciális káros anyagok hosszú távon azonban majdnem ugyanolyan káros hatással vannak a tüdőre, valamint a légutakra, mint nikotinos társaik. Egyre több kutatási eredmény lát napvilágot a e-cigaretta szervezetre gyakorolt hatásáról, és ezek a hírek nem túl kedvezőek. Maga a vízgőzös pára gyulladásokat és tüdőtágulatot okozhat, hiszen koncentrációját tekintve sokkal több mindennel kell megküzdenie a tüdőben lévő hólyagocskáknak, mintha csak a természet friss levegőjét szűrné. Hosszú évek folyamán használt e-cigaretta krónikus obstruktív légúti betegséget - COPD – okozhat. Erről érdemes tudni, hogy krónikus mivolta miatt visszafordíthatatlan, így is az egyik legtöbb halálozásért felelős betegség világszerte. Igen gyakori dohányzó egyéneknél, de már megállapították, hogy az e-cigaretta is hozzásegít a kialakulásához.

A káros, mikroszkópikus anyagok, melyek a vízgőzzel jutnak a szervezetbe, szintén nem elhanyagolható tényezők. A hagyományos cigarettáknál kevesebb rákkeltő anyagnak teszik ki fogyasztóikat, de nagy koncentrációban tartalmaznak mikroszemcséket és más mérgeket, melyeket a szív- és keringési betegségekkel és nem daganatos tüdőbetegségekkel hoztak összefüggésbe. Ezek a kutatások azonban még gyermekcipőben járnak, lévén, kevés anyagot tudtak gyűjteni, az e-cigaretta pedig még most kezdi térhódítását.

Ha rá akarunk gyújtani, mindenképp előnyösebb az e-cigaretta kevésbé rákkeltő típusát választani a hagyományossal szemben, azonban figyeljünk oda a használatának mértékére, mert sajnos a hosszú távú károsodást már nehezen, vagy egyáltalán nem is lehet visszafordítani.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.