Menü

Egy nap a Balcsin avagy gyros, ahogy én szeretem

Tóparti nyaralásaink alkalmával sikerült életre szóló barátságot kötnöm a gyros-tál összes ínycsiklandó, zöldséges, friss, egészséges verziójával.

Számomra a nyaralás, a nyár, a meleg, a kikapcsolódás nincs vízpart nélkül. Mindannyian jól ismerjük a strandok, tópartok, Balaton part büfékínálatát, így nem sok választanivaló akad egy diétázó anyukának, akinek általában 4-5 nap leforgása alatt sikerül 6-7 gyros tálat elfogyasztani, a "bezzeg lángost evő férjek" gyakori "nem unod még?" felkiáltására. (Nem Drágám. Nem unom.)

Ha belegondolok abba, milyen egy nap a Balcsin, valóságos aknamezőre lépek, ami a diétát illeti. Fantáziában biztos pokolra jutok, mert gondolatban mindig felfalok 1-2 vastag tésztás, puha, illatos lángost jó sok reszelt sajttal és vastagon kenve krémes tejföllel, utána küldök két lekváros, egy nutellás és akármennyi túrós palacsintát, csippentek a férjem paprikás lisztben sült hekkjének ropogós panírjából, s belenyalok a gyerekek fagyijába. Aztán én is eszek három gombócot...

Gondolatmenetemből a "kész a 23-as!" felkiáltás hoz vissza a valóságba, s már csattogok is a mai 3. gyros tálamért, mely meglepő, de abban a pillanatban, ahogy meglátom, sokkal tetszetősebb és gusztusosabb számomra, mint egy pár hajszálvékony "alig töltelékes" de jól leporcukrozott palacsinta, s általában boldogan nyugtázom, hogy az adag is kielégítő.

Ha nem, hát eszem úgyis később is egyet...

Szerencsére a legtöbb fagyizóban már készítenek cukormentes fagyit, azt tapasztalom, hogy évről évre egyre több helyen már meg sem lepődnek a kérdésen, mert természetes számukra, hogy a cukorbetegekre és diétázókra is gondolnak. Sok helyen még gluténmentes tölcsér is kapható, amivel az étel érzékenyek helyzetét könnyítik, s nagy öröm, mikor látom, hogy az anyuka a glutén érzékeny kisfiának is tud venni "rendes" tölcséres fagyit.

Na de az a helyzet, hogy most épp nem tóparton nyaralok, hanem a 2. mosást indítom be, miközben ezt a cikket írom, vacsi ötlet is kéne, de ne hízlaló, hogy ne kelljen már kétfelé főzni. Időhiányban, mint mindig, most is előkapok a fagyból egy csirkemell filét, kiolvasztom, felcsíkozom (sikerül, ahogy sikerül, nem bíbelődöm én ilyenekkel) kókuszolajon lepirítom, s fűszerezem sóval, borssal, gyros fűszerkeverékkel, amiből találtam cukormenteset.

Nem volt egyszerű, de létezik.

Aki nem talál, annak másolom a zacskóról: só, oregánó, paprika, feketebors, fokhagyma, bazsalikom. (Uppsz ez mind megvan itthon is, nem baj, azért vettem készen is, illatra - ízre nagyon bejön). Összekeverem a fűszerekkel a húst, lepirítom, majd pici vizet öntök alá, fedő alatt puhítom, párolom, s a végén pirosra sütöm. A zöldségek gyakorlatilag, amit szeretünk, én most uborkát, paradicsomot, kis hagymát, káposztát és házi nem cukros vegyes savanyúságot fogok enni hozzá. Ha megtetszett a recept, próbáld ki!

Férjednek süss hozzá egy kis krumplit, tegyél mellé egy hideg sört és meg lesz elégedve.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani