Menü

Egyre gyakoribb probléma a PCOS

Talán csak a diagnosztikai módszerek fejlődése miatt, vagy a nőgyógyászati vizsgálati módszerek egyre bővülő tárháza miatt, de egy biztos: egyre több nőt érint a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma. Ez egy összetett, hormonális eredetű, több szervet is érintő betegség.

Tünetegyüttese nem jellegzetes, sokan talán nem is tudnak róla, hogy ilyen problémájuk van, azonban, ha több tünet is igaz a lentebb említettek közül, nem árt kivizsgáltatni magunkat.

- menstruációs zavar
- aknés (pattanásos) bőr
- erőteljes szőrnövekedés
- hajhullás, férfias kopaszodás
- súlyproblémák, túlsúly
- policiszták észlelése ultrahangos vizsgálat során
- meddőség
- emelkedett inzulinszint a vérben

Sok esetben a betegek azért fordulnak orvoshoz, mert rendszertelen a menstruációjuk, kimaradt, késett, vagy a vérzés mennyiségében volt valami rendellenes. Persze elsősorban nőgyógyászati vizsgálattal indul, de más szakorvosokkal együttműködve jelenthető csak ki biztosan a diagnózis.

Alapvetően egyszerűen kezelhető a betegség. A leggyakoribb és legegyszerűbb gyógymód, ha még nem alakult ki semmilyen szövődmény, az egészséges életmód. Rendszeres mozgással és megfelelő diétával a tünetek szinte teljesen visszafordíthatók, illetve eleve megakadályozható a betegség kialakulása.

Egy másik alternatíva lehet a fogamzásgátló használata, mivel nem csak megszünteti a kellemetlen „esztétikai” mellékhatásait a betegségnek, mint például az aknés bőr, vagy a hajhullás, de a menstruációs ciklust is beállítja. Persze vannak, akiknél ez sajnos ki van zárva, mivel genetikailag nagyobb esélyük van trombózis kialakulására, így nem szedhetnek semmilyen hormonalapú gyógyszert.

Egy harmadik lehetőség a metformin hatóanyagot tartalmazó tabletta, viszont ez csak pár hónap, de van, hogy fél év után kezdi el kifejteni a hatását. A már kialakult cisztákat műtét útján is kezelhetik, de csak nagyon ritkán alkalmazzák, mivel itt tulajdonképpen kimetszik a petefészek egy részét.

A betegségre végleges gyógymód sajnos nincsen, viszont a kezelések mellett a tünetek enyhülnek. Bár a kialakulás okát sem ismerjük pontosan, az egészséges életmód megelőzheti a PCOS kialakulását.

szerző: Balogh Emese

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?