Menü

Békés megye kastélyai

Geist-Reckmann Kastély

1864-ben Ybl Miklóssal terveztette meg ifj. Geist Gáspár a vadászkastélyt. A helyiek gyakran, csak kiscsákói kastélynak nevezik. A tetőszerkezet alatt vadász témájú vörös és aranyszínű kis képek díszítik az épületet. Ezt a szaknyelv sgraffito képeknek nevezi. A telek már 1760 óta Orosházához tartozik. A kiscsákói Geist-majorban fekszik a földszintes épület, melynek különlegessége, hogy a nagyteremet kazettás famennyezet díszíti.

Megközelítés

Mi Nagyszénás felöl közelítettük meg. Természetesen az aszfalt állapota förtelmes, illetve a GPS sem volt megbízható. Ha a falu centrumába érünk, akkor már ott is vagyunk szinte a kastély lábánál. Ne dőljünk be, ha a GPS még vinne olyan utakon, ami igazából nem is létezik. Parkoljunk le és gyalog folytassuk utunkat. Hatalmas gaztengeren kell átvergődnünk ahhoz, hogy a szemünk elé táruljon a jobbnapokat is megélt épület. Az első amit megpillantunk, az a tornya, mely még igen jó állapotnak örvend a főépület mellett. A következő ahova a szemünk vetődik, az pedig a beszakadt tető. Az állapota igen csak romosnak mondható, éppen ezért nem is látogatható és kerítéssel őrzik a betolakodók elöl. Természetesen már a megközelítése is nehézkes a sok és magas szúrós gaz miatt.

Felújítás

Az 1990-es években a kastély Karl-Heinz Reckmann tulajdonába került, aki meg is kezdte a felújítását, viszont megbetegedett és elhunyt. Az örökösök pedig nem törődtek az eldugott kastéllyal, így romlásnak indult az épület. 2013-ban pedig ismét remény csillant fel a felújítással kapcsolatban, hiszen jelentkezett egy vevő, aki saját erőből, illetve pályázatokból kívánta restaurálni a kastélyt. Nagy tervekkel kecsegtetett. Szó esett arról, hogy turisztikai látványosság lesz, illetve visszakapja a vadászkastély funkcióját is. Ennek legfőképpen a kiscsákóiak örültek, viszont ez a felújítás is kudarcba fulladt, hiszen két évre rá az Orosházi Rendőrkapitányság a kastély környezetében történt fakivágások ügyében lopás bűntett gyanúja miatt nyomozást folytatott. Elfogató parancsot is kiadtak az egykori vevő jelölt ellen.

A Geist-kastély romos állapota változatlan. A tetőre eszkábált eső ellenni fólia is eltűnt és a növények is uralmuk alá hajtották az épületet. A megközelítés is nehézkes, viszont a látványa egyedülálló. A hozzá tartozó kert, már rég nincs az aranykori állapotához képest, sőt semmiféle kert sincs kialakítva. Ha errefelé járunk, a sok megpróbáltatás ellenére se hagyjuk ki a programok közül és látogassunk el ehhez a páratlan kastélyhoz.

Batthyány-Geist Kastély és kápolna

A kétszintes, romantikus stílusban épült kastélytBatthyány László 1844 és 1851 között építette. Az ország első hivatalos vadásztársasága e falak között alakult meg. 1854-ben a Geist család bérelte az épületet és ekkor épült meg a hozzá tartozó kápolna is, melyet Ybl Miklós tervezett.A második világháború végén a Geist család elmenekült, a kastélyt államosították, majd iskolaként, termelőszövetkezeti központként működött. A jó állapotát viszont a rendszerváltásig őrizte csak meg. Ekkor egy rossz magánosításnak köszönhetően az épület romlásnak indult. A kondorosi önkormányzat végül 1993-ban megvásárolta a kastélyt, majd 2003-ban a hozzá tartozó kertet is. A kert pedig olyan páratlan értékeket rejt, mint a híres Batthyány-fa, melyet maga gróf Batthyány Lajos ültetett.

Megközelítés

Kondoros közelében, található a vadászkastély. A megtalálása könnyű, ki van táblázva a turisták számára. A felújítás nyomai látszódnak, viszont az állapota még mindig romosnak mondható. A kastélyon díszes ponyva található, de roskadozik. A cselédlak és a szolgálati épületek sem festenek jól, viszont a kápolna, még most is tartja pompáját. A belseje tökéletes állapotban, illetve az alatta található családi kripta is igen jó állapotban látogatható.

/Szerző és fotók:KohajdaWentholin Loretta/

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?