Menü

Anya, melegem van!

Alapjaiban, szeretem és jól bírom a hőséget és a nyarat, de tény, hogy olykor elképesztően meleg napokat élünk. Beköszöntött az igazi kánikula. Az időseket éppúgy megviseli, mint a gyerekeket. Nehéz sokszor elviselni, de néhány tipp segítségével talán könnyebben átvészelhető!

Nem ülhetünk egész nap egy légkondis irodában, s sajnos nem tehetjük meg azt sem, hogy hetekre nyaralni megyünk, hogy a medencénél süttessük magunkat. Van az a meleg, amikor már nem érdekel a divat és, hogy, hogy nézek ki, csak feltűzöm a hajam és a legkényelmesebb ruhákat veszem fel. Tombol a kánikula.

Elviselhetőbbé tehetjük a forró napokat, ha ügyelünk arra, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk. Ez nagyon fontos! Az első és legfontosabb dolog, amit a testedért és a szervezetedért megtehetünk, főleg nyáron, hogy sok folyadékot iszunk. Legegyszerűbb megoldás, ha mindig van a táskánkban egy fél literes flakon. Én már csak akkora táskát vagyok hajlandó megvenni, amibe egy kis ásványvizes palack is belefér. Vagy inkább kettő, hiszen a fiaim is tudják, hogy nálam, mindig van víz.

A kedvenc tippem az az, hogy maradjunk otthon. S, valóban! Néha nincs is annál jobb, én szívesen töltöm otthon a kánikulát a déli órákban, futni korán megyek, sétálni, játszóterezni a gyerekekkel meg estefelé, a legjobb otthon ejtőzni napközben, lehúzott redőnyökkel, újsággal a kanapén. Miközben a gyerekek csendben és békésen eljátszanak. Igen, ezt ebben a sorrendben, így el bírnám viselni. De sajnos, ez nagyon ritkán van így.

Ha kimegyünk, használjunk naptejet. Védjük a bőrünket az esetleges káros UV-sugaraktól, amely miatt később nagyon hálásak leszünk. Ha kint kell lennünk a kánikulában, kenjük be magunkat vékonyan, mindenütt egy kis naptejjel. A gyermekek vékony és érzékeny bőre fokozott védelmet igényel, náluk magas faktorszámú naptejet alkalmazzunk, minimum 30, de inkább 50 faktorszámú készítményt vásároljunk!

Figyeljünk a háziállatokra! Nem csak magunkra kell figyelnünk, hanem a házi kis kedvencekre is. Cseréljük gyakran a vizüket, ne adjunk rájuk ruhákat és ne engedjük őket a forró aszfaltra.

Ismerjük a teendőinket hőguta, napégés esetén! Amikor leégünk, a bőr kipirosodik és érzékennyé, fájdalmassá válik. Mérsékelt napégés során, ha nem képződnek hólyagok, a hideg vizes zuhany vagy borogatás hoz gyors enyhülést. A hűsítő, napozás utáni gélek, krémek, spray-k is sokat segíthetnek.

Nem feltétlen tanácsos jéggel hűteni a forró bőrt. Egy tanulmány arról számol be, hogy égési sérülés esetén a jegelés okozta a legnagyobb károsodást. Megfigyeléseik szerint, közvetlenül a napégés után a jégkocka használata a megégett felületen fagyást okozhat, roncsolva a bőrt. A megfelelő kezelést a folyó hidegvízzel való hűtés jelenti.

Minden elővigyázatosság esetén is előfordulhat, hogy valaki hőgutát, napszúrást kap. Ennek tünetei: magas testhőmérséklet, kivörösödött bőr, gyenge vagy szapora pulzus, sekélyes vagy gyors légzés, hányás, rohamok, vagy zavart tudatállapot. Ha bármi ilyet tapasztalunk, azonnal hívjuk a mentőket, addig pedig hideg vizes törölközővel enyhítsük a panaszokat.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?