Menü

Pattanj biciklire nyáron (is)!

A kerékpározás, az egyik legelterjedtebb közlekedési forma falvakban és városokban egyaránt. Szerencsére itthon is egyre több kerékpárút épül, mely nem véletlen, hiszen az így közlekedők száma is folyamatosan növekszik. Fiatalok és idősek egyaránt használják, mely nem véletlen: a biciklizés az egyik leghasznosabb és legegészségesebb tevékenység, mely bárki számára elérhető.

A kerékpározás rekreációs hatásai kevésbé ismertek. Bár főleg a láb izmait és ízületeit használjuk, mégis az egész testre hatást gyakorol. Ráadásul az ízületkímélésben az úszással vetekszik, hiszen mindkét sportágra jellemző, hogy alig terheli és/vagy koptatja a mozgás-szervrendszer részét. A legnagyobb izmokat használjuk ilyenkor, így azok formálása is észrevétlenül történik. Manapság a bicikliken lévő váltóknak köszönhetően beállíthatjuk azt is, hogy csak kellemesen bringázgassunk, vagy esetleg komolyabb erőkifejtés által edzünk és zsírt égessünk. Ez személyesebbé és egyedibbé teheti az edzések és magának a mozgásnak a hatékonyságát, erre pedig nem minden sportban van lehetőség.

A fogyásnál és zsírégetésnél, azonban fontosabb az egészségünk. A szív- és érrendszeri betegségek, zavarok országa vagyunk, sajnos a statisztikák sem nekünk kedveznek, azonban egy kis odafigyeléssel és életmódbeli változtatásokkal ezen változtathatunk. Ebben pedig remek partner a kerékpározás, mivel kiválóan edzi a már fent említett két szervrendszert. Tekerés közben nő a légzésszám, és növekszik a szív munkája, és a pulzusszám, a sejtekhez, pedig, sokkal több oxigén jut el így. Azt is hozzá vehetjük a kerékpározás pozitív listájához, hogy stresszoldó, ami munka végeztével jó kis levezetőként szolgál.

Vannak helyzetek, mikor valóban nem tudunk kerékpárral közlekedni vagy eljutni A pontból B-be. Sokszor azonban egyszerű kifogásokkal ülünk autóba, holott biciklivel is meg tudnánk oldani a bevásárlást, rokon- és barátlátogatást, vagy esetleg a városon/falun belüli kirándulást. Spóroljunk pénzt és kíméljük a környezetet, valamint nagy forgalom esetén az idegrendszerünket is a felesleges stressztől, és szánjunk picivel több időt magunkra és a megérkezésre. Már rövidtávon is megéri, nem autóval menni a szomszéd utcába.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.