Menü

A „kapcsolat nélküli” kapcsolat

Mi a szerelem? Milyen tényezőkből tevődik össze?

A szerelem háromszögelméletét 1986-ban publikálták. Robert J. Sternberg szerint a szerelem három összetevőből áll. Ezek az intimitás, szenvedély és elkötelezettség. Az intimitás a közelséget és a kölcsönös érzelmek meglétét és kifejezését jelenti. Az elkötelezettség a kapcsolat fenntartására irányuló magatartások összessége, elkötelezettség a társ és a kapcsolat irányába. Számunkra a legérdekesebb a szenvedély. Amely egyrészt szexuális vágyat jelent, másrészt azonban motivációs összetevőket is jelent (pl. úgy döntök, hogy szükségem van egy társra, mert…. ).

A szerelmet attól függően sorolja típusokba, hogy alacsony vagy magas egy-egy összetevő. Ez alapján tehát 8 eset lehetséges. A skála a „Nincs szerelemmel” indul és a „Beteljesült szerelemig” tart.

Van egy szerelem típus, melyet „Vak szerelemnek” hív, ez az, amit én kapcsolat nélküli kapcsolatnak nevezek. Ebben az esetben a szenvedély magas, az elkötelezettség és intimitás azonban alacsony. Ez a vakság azt jelenti részben, hogy nem látjuk a párunkat, hiszen nem ismerjük eléggé. Nem fektettünk bele energiát. Másrészt azt jelenti, hogy sajnos ilyen esetben a partner pótolható, felcserélhető.

De mi is ez a oximoron? Hogy is lehet „kapcsolat nélkül” mégis egy kapcsolat?

A dolog kulcsa az alacsony önbecsülés.

Tehát van egy nő, kapcsolatot szeretne, mert körülötte mindenki szerelmes. Meg akarja találni a nagy Ő-t, vagy csak simán jó lenne valaki, aki átöleli és megmutatja neki, hogy ő mennyire értékes. Tehát ez egy motivációs tényező.

Mit akar a férfi? Szexet többnyire. Persze mondhatja ő is, hogy hiányzik neki valaki, meg kell neki mutatni a szerethetőségét.

Esetleg lehet motiváció az ex-partner is, hogy nem tudtak túllépni még rajta, nem tudták lezárni, meggyászolni és elengedni a korábbi kapcsolatot, hanem e helyett egy új kapcsolatba akarnak menekülni. Akárhogy is megint itt vagyunk a háromszögelmélet szenvedély részénél.

A férfi és a nő esetében is magas a szenvedély szintje. Találkoznak egymással. Ismerkednek.

A nő alacsony önbecsülése elvezet oda, hogy elég hamar megkapja a férfi a szexet. Mivel attól tart, ha másként tesz és váratja a férfit, akkor az keres valaki mást, aki majd megadja neki, amire vágyik. A férfi alacsony önbecsülése pedig elvezet oda, hogy elég is neki ennyi és valóban lehet, hogy ha nem kapja meg időben a szexet , akkor keres mást.

Hiszen ő ettől érzi magát értékesnek, meg tudott hódítani egy nőt. Ha a nő nem ugrik rögtön az ágyába, akkor a férfi azt elutasításként is megélheti. Persze mivel kevés befektetéssel megkapta a nőt, véletlenül se fog tovább udvarolni, vagy esetleg mélyíteni a kapcsolatot és az elkötelezettség irányába haladni. Miért is tenné? Ott van egy nő, aki könnyen elérhető és megkapja tőle, amire vágyik. Ez a barátság extrákkal, vagyis nem teljesen, mert a barátok között legalább van egy kis intimitás, lelki kapocs.

Sajnos,manapság, ez a féle felcserélhető kapcsolati forma egyre terjedni látszik, lassan az embereket is fogyasztási cikkekké degradáljuk.

De van megoldás: az önbecsülés fejlesztése, egy olyan férfi és nő ismerkedési folyamata, akik mindketten magas önbecsüléssel rendelkeznek, másként néz ki és a vége gyakorta igazi boldogság.

A következő cikkemben erről fogok írni és arról, hogy hogyan fejleszthetjük az önbecsülésünket.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Hogyan tegyünk szert a pozitív kisugárzásra?

A belső kisugárzás, ha van, ha észrevehető, szerintem soha nem lehet igazán negatív. Úgy képzelem el, mint valamiféle fényt, valamilyen bizsergető, vonzerővel bíró aurát, ami körül lengi a tulajdonosát. Ráadásul mindenkinek nyitva áll az út ahhoz, hogy ilyen belső fénnyel, vonzerővel rendelkezhessen. Igen, mindenkinek.