Menü

Micellás víz, micellás sampon… na, de mi az a micella?

Micellás arctisztító, sminklemosó, újabban már sampon is… mintha a micellás dolgokkal mindent el lehetne adni az utóbbi időben. Tény és való, több kozmetikai cég is úgy véli, a micellás víz forradalmasította a bőrápolást. Ezért is érdemes tisztázni, mi is ez a csodaszer, és egyáltalán az-e?

A micella egy gömb alakú molekulahalmaz, melynek egyik fele hidrofil, vagyis vízkedvelő hatású, másik fele pedig lipofil, vagyis zsírkedvelő hatású. Zsíros felülettel való találkozáskor a gömb kinyílik, és bekebelezi a lipidalapú szerkezetet. Ez gyakorlatban átültetve: leghasznosabb a kosz és szennyeződés eltüntetésekor. Így ér össze a kozmetikai szerekkel és arctisztítókkal ez a kis molekula.

Azonban önmagában micellás vizet nem igazán lehet kapni, főleg nem a drogériákban. Minden cég igyekszik, a maga módján, még jobb és hatékonyabb arclemosót, arctisztítószert előállítani, melyhez további anyagokat használnak fel. Ezek pedig bár rövidtávon növelhetik a hatásfokot, hosszú távon ronthatják a bőr minőségét. Épp ezért nem árt odafigyelni arra, hogy például a micellás tisztító tartalmaz-e alkoholt, mely szárít, vagy parfümöt, mely bár kellemes illatot adhat a szernek, allergiát okozhat. Szintén érdemes óvatosabban bánni a piacon megjelenő egyre változatosabb verziókkal, mint például a kétfázisú olajos megoldásokkal, vagy a különböző gyógynövény kivonatokkal keresztezett vizekkel. Az igazi micellás víz már önmagában eléri azt, amire hivatott: a szennyeződések eltüntetésére.

A micellás víz lényegében annak köszönheti sikerét, hogy például a vattakorongra cseppentve, már kis mennyiség is elég, hogy aztán az arc szennyeződéseit magába szívja, ráadásul bármilyen bőrtípusú ember használhatja. Normális esetben a micellás víz nem zsírosít, nem szárít, viszont azt is érdemes észben tartani, hogy nem is hidratál, vagy tonizál.

Ahogy a kozmetikumok többségénél, a micellás víz esetén is érdemes kozmetikus vagy gyógyszerész véleményét kikérni vásárlás előtt, hiszen a bőrünk a legnagyobb felületű „vetítővásznunk”, körültekintés nélküli károsítása hosszú távon sokkal több fejtörést okozhat, mint elsőre gondolnánk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.