Menü

Emésztési zavarok – akarsz róla beszélni?

Nem gondolnám, hogy kényes téma, szerintem semmi sem az, ha a napi közérzetünkről, hasi komfortérzetünkről, hangulatunkról, egészségünkről van szó. Testünk minden eleme az emésztőrendszerbe került tápanyagokból épül fel. Ha azt akarjuk, hogy jó legyen az emésztésünk, akkor érdemes bekapcsolódni gondolatmenetembe.

Nagyon fontos az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából, hogy együnk sok rostot. Én ezt tenném az első helyre. Ma már sajnos népbetegségnek, civilizációs betegségnek számítanak az emésztőrendszerhez tartozó betegségek, melyek hátterében sokszor a rostszegény táplálkozás áll. Mik a rostok? A rostok az emészthetetlen szénhidrátok közé tartoznak, tápértékkel nem rendelkeznek, a szervezetünkre nézve azonban rendkívül jótékony hatással bírnak.

A szervezetnek naponta körülbelül 30-40 gramm rostra van szüksége. Ezzel szemben Magyarországon ez az érték csak alig 15 gramm. Magas rosttartalmú zöldségek a zöldborsó, karfiol, bab, gyümölcsök közül pedig az alma, birs, egres, ribizli. Én az aszalt szilvára, vagy a dédi szilvalekvárjára esküszöm, ha a fiaim székrekedéssel küzdenek, ezzel gyorsan segítek rajtuk. Mindenképpen javasolt, hogy fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, de magas rosttartalmuk van a teljes kiőrlésű gabonáknak, korpaféléknek is. A rostoknak számos egészségmegőrző hatása van, ám a túlzott rostfogyasztás káros is lehet: károsodhat a bélnyálkahártya, romolhat a tápanyag felvétel, mindenképpen figyeljünk az arányokra. Remek recept rost dús étkezésre egy doboz élőflórás joghurt, egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, uborkával és paradicsommal. Esetleg a húsos főételünk mellé egy nagy adag zöldköret, tízóraira friss gyümölcssaláta, netán teljes kiőrlésű zabpehelyből készített zabkása magvakkal, gyümölcsökkel.

Emésztésünket segíti az is, ha minél több erjesztett ételt eszünk. A natúr joghurt, a kefír, a savanyú káposzta a bennük lévő élő baktérium-kultúrák segítségével kifejezetten jót tesznek a belek működésének. Gyakran iszom almaecetes vizet napközben (egy evőkanál almaecetet teszek egy pohár vízhez) ez is segíti az emésztést.

Sajnos én időhiány miatt gyakran kapkodva eszem az ebédemet, pedig nem is gondolnánk, mennyit számít, ha alaposan megrágjuk az ételt. Nem véletlenül mondják, hogy az emésztés a szájban kezdődik.

Említésképp hoztam néhány olyan ételt is, ami nem hat túl jól a bélműködésre, s az emésztésünkre sincs a legjobb hatással, ezek többek közt a kukorica, melynek lebontása nehezebb, s több idejébe telik a szervezetünknek. Az alkohol, kávé és a tea is sajnos kárt okozhatnak az emésztőrendszerben. A chili paprika irritálja a beleket, lassítja az emésztést, a bogyós gyümölcsök apró kis magjai pedig gyulladást is okozhatnak az emésztőrendszerünkben. A csokit én is nagyon szeretem, de problémát okozhat, ha emésztési gondokkal küzdünk, s a zsírban tocsogó ételek sem épp a barátaink, ha az emésztésről, érrendszerről, szívműködésről beszélünk.

Mindenféle emésztést segítő tanácsunk azonban teljesen felesleges olvasnivaló volt, ha nem iszunk elég folyadékot, teát, ásványvizet, nem táplálkozunk változatosan, s nem iktatjuk be heti rendszerességgel - mondjuk 3-4 alkalommal - azt a sporttevékenységet, amit nemcsak az emésztőrendszerünk hálálna meg, hanem az egész szervezet.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.