Menü

Emésztési zavarok – akarsz róla beszélni?

Nem gondolnám, hogy kényes téma, szerintem semmi sem az, ha a napi közérzetünkről, hasi komfortérzetünkről, hangulatunkról, egészségünkről van szó. Testünk minden eleme az emésztőrendszerbe került tápanyagokból épül fel. Ha azt akarjuk, hogy jó legyen az emésztésünk, akkor érdemes bekapcsolódni gondolatmenetembe.

Nagyon fontos az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából, hogy együnk sok rostot. Én ezt tenném az első helyre. Ma már sajnos népbetegségnek, civilizációs betegségnek számítanak az emésztőrendszerhez tartozó betegségek, melyek hátterében sokszor a rostszegény táplálkozás áll. Mik a rostok? A rostok az emészthetetlen szénhidrátok közé tartoznak, tápértékkel nem rendelkeznek, a szervezetünkre nézve azonban rendkívül jótékony hatással bírnak.

A szervezetnek naponta körülbelül 30-40 gramm rostra van szüksége. Ezzel szemben Magyarországon ez az érték csak alig 15 gramm. Magas rosttartalmú zöldségek a zöldborsó, karfiol, bab, gyümölcsök közül pedig az alma, birs, egres, ribizli. Én az aszalt szilvára, vagy a dédi szilvalekvárjára esküszöm, ha a fiaim székrekedéssel küzdenek, ezzel gyorsan segítek rajtuk. Mindenképpen javasolt, hogy fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, de magas rosttartalmuk van a teljes kiőrlésű gabonáknak, korpaféléknek is. A rostoknak számos egészségmegőrző hatása van, ám a túlzott rostfogyasztás káros is lehet: károsodhat a bélnyálkahártya, romolhat a tápanyag felvétel, mindenképpen figyeljünk az arányokra. Remek recept rost dús étkezésre egy doboz élőflórás joghurt, egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, uborkával és paradicsommal. Esetleg a húsos főételünk mellé egy nagy adag zöldköret, tízóraira friss gyümölcssaláta, netán teljes kiőrlésű zabpehelyből készített zabkása magvakkal, gyümölcsökkel.

Emésztésünket segíti az is, ha minél több erjesztett ételt eszünk. A natúr joghurt, a kefír, a savanyú káposzta a bennük lévő élő baktérium-kultúrák segítségével kifejezetten jót tesznek a belek működésének. Gyakran iszom almaecetes vizet napközben (egy evőkanál almaecetet teszek egy pohár vízhez) ez is segíti az emésztést.

Sajnos én időhiány miatt gyakran kapkodva eszem az ebédemet, pedig nem is gondolnánk, mennyit számít, ha alaposan megrágjuk az ételt. Nem véletlenül mondják, hogy az emésztés a szájban kezdődik.

Említésképp hoztam néhány olyan ételt is, ami nem hat túl jól a bélműködésre, s az emésztésünkre sincs a legjobb hatással, ezek többek közt a kukorica, melynek lebontása nehezebb, s több idejébe telik a szervezetünknek. Az alkohol, kávé és a tea is sajnos kárt okozhatnak az emésztőrendszerben. A chili paprika irritálja a beleket, lassítja az emésztést, a bogyós gyümölcsök apró kis magjai pedig gyulladást is okozhatnak az emésztőrendszerünkben. A csokit én is nagyon szeretem, de problémát okozhat, ha emésztési gondokkal küzdünk, s a zsírban tocsogó ételek sem épp a barátaink, ha az emésztésről, érrendszerről, szívműködésről beszélünk.

Mindenféle emésztést segítő tanácsunk azonban teljesen felesleges olvasnivaló volt, ha nem iszunk elég folyadékot, teát, ásványvizet, nem táplálkozunk változatosan, s nem iktatjuk be heti rendszerességgel - mondjuk 3-4 alkalommal - azt a sporttevékenységet, amit nemcsak az emésztőrendszerünk hálálna meg, hanem az egész szervezet.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.