Emésztési zavarok – akarsz róla beszélni?
- Dátum: 2018.04.26., 22:10
- Martinka Dia
- alkohol, almaecet, aszalt gyümölcsök, bélnyálkahártya, bogyós gyümölcs, chili paprika, civilizációs betegség, csoki, ebéd, egészség, egészségmegőrzés, emésztés, emésztőrendszer, erjesztett étel, érrendszer, étkezés, folyadék, gabonák, gondolatmenet, gramm, gyógytea, gyulladás, gyümölcsök, gyümölcssaláta, hangulat, joghurt, jótékony, káros, kávé, komfortérzet, korpák, magok, működés, napi közérzet, népbetegség, recept, reggeli, rendszeres, rostfogyasztás, rosttartalom, segítség, sport, székrekedés, szervezet, szívműködés, tápanyag, tápanyag felvétel, táplálkozás, tea, teljes kiőrlésű, téma, test, tízórai, uzsonna, vacsora, változatos, víz, zabkása, zabpehely, zöldköret, zöldségek, zsír
Nem gondolnám, hogy kényes téma, szerintem semmi sem az, ha a napi közérzetünkről, hasi komfortérzetünkről, hangulatunkról, egészségünkről van szó. Testünk minden eleme az emésztőrendszerbe került tápanyagokból épül fel. Ha azt akarjuk, hogy jó legyen az emésztésünk, akkor érdemes bekapcsolódni gondolatmenetembe.
Nagyon fontos az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából, hogy együnk sok rostot. Én ezt tenném az első helyre. Ma már sajnos népbetegségnek, civilizációs betegségnek számítanak az emésztőrendszerhez tartozó betegségek, melyek hátterében sokszor a rostszegény táplálkozás áll. Mik a rostok? A rostok az emészthetetlen szénhidrátok közé tartoznak, tápértékkel nem rendelkeznek, a szervezetünkre nézve azonban rendkívül jótékony hatással bírnak.

A szervezetnek naponta körülbelül 30-40 gramm rostra van szüksége. Ezzel szemben Magyarországon ez az érték csak alig 15 gramm. Magas rosttartalmú zöldségek a zöldborsó, karfiol, bab, gyümölcsök közül pedig az alma, birs, egres, ribizli. Én az aszalt szilvára, vagy a dédi szilvalekvárjára esküszöm, ha a fiaim székrekedéssel küzdenek, ezzel gyorsan segítek rajtuk. Mindenképpen javasolt, hogy fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, de magas rosttartalmuk van a teljes kiőrlésű gabonáknak, korpaféléknek is. A rostoknak számos egészségmegőrző hatása van, ám a túlzott rostfogyasztás káros is lehet: károsodhat a bélnyálkahártya, romolhat a tápanyag felvétel, mindenképpen figyeljünk az arányokra. Remek recept rost dús étkezésre egy doboz élőflórás joghurt, egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, uborkával és paradicsommal. Esetleg a húsos főételünk mellé egy nagy adag zöldköret, tízóraira friss gyümölcssaláta, netán teljes kiőrlésű zabpehelyből készített zabkása magvakkal, gyümölcsökkel.
Emésztésünket segíti az is, ha minél több erjesztett ételt eszünk. A natúr joghurt, a kefír, a savanyú káposzta a bennük lévő élő baktérium-kultúrák segítségével kifejezetten jót tesznek a belek működésének. Gyakran iszom almaecetes vizet napközben (egy evőkanál almaecetet teszek egy pohár vízhez) ez is segíti az emésztést.

Sajnos én időhiány miatt gyakran kapkodva eszem az ebédemet, pedig nem is gondolnánk, mennyit számít, ha alaposan megrágjuk az ételt. Nem véletlenül mondják, hogy az emésztés a szájban kezdődik.
Említésképp hoztam néhány olyan ételt is, ami nem hat túl jól a bélműködésre, s az emésztésünkre sincs a legjobb hatással, ezek többek közt a kukorica, melynek lebontása nehezebb, s több idejébe telik a szervezetünknek. Az alkohol, kávé és a tea is sajnos kárt okozhatnak az emésztőrendszerben. A chili paprika irritálja a beleket, lassítja az emésztést, a bogyós gyümölcsök apró kis magjai pedig gyulladást is okozhatnak az emésztőrendszerünkben. A csokit én is nagyon szeretem, de problémát okozhat, ha emésztési gondokkal küzdünk, s a zsírban tocsogó ételek sem épp a barátaink, ha az emésztésről, érrendszerről, szívműködésről beszélünk.

Mindenféle emésztést segítő tanácsunk azonban teljesen felesleges olvasnivaló volt, ha nem iszunk elég folyadékot, teát, ásványvizet, nem táplálkozunk változatosan, s nem iktatjuk be heti rendszerességgel - mondjuk 3-4 alkalommal - azt a sporttevékenységet, amit nemcsak az emésztőrendszerünk hálálna meg, hanem az egész szervezet.
Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban
A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.
Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?
A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.
Autofágia: a test folyamatos tisztító mechanizmusa
A legtöbben nem is hallottak róla, azonban van egy rejtett képességünk, ami sejtszinten fiatalítja a testünket, ez az autofágia. Jelentése szó szerint „önevés”, de ez nem valami hátborzongató folyamat, hanem az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb dolog, amit a szervezetünk tehet önmagáért. Ez a ciklikus regeneráció segít megszabadulni a felesleges, sérült alkotóelemektől, hogy helyet adjon az újaknak.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.