Menü

Alternatív hozzávalók a konyhában

Próbálunk egészségesen étkezni, de mindenki emberből van, sokszor jól esik egy keksz, sütemény vagy valamilyen édesség. Ekkor jön a probléma, hogy ha otthon szeretnénk elkészíteni ezeket, a legalapvetőbb hozzávalók a liszt, cukor és tej nem feltétlen passzolnak a diétába. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen ezeket az alapvető hozzávalókat is könnyedén helyettesíthetjük. Természetesen,aki érzékeny ezek valamelyikére, nehezebb dolga van.

A fehér liszt helyett használható például Graham liszt, teljes kiőrlésű liszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, zabliszt, szénhidrátcsökkentett lisztek vagy maglisztek. Ugye, mennyi lehetőség? Mindegyikkel találunk bőségesen recepteket. Alapvetően ezeknek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, viszont több dolog miatt is érdemes ezeket használni a fehér liszt helyett. Magasabb a rosttartalmuk, ebből kifolyólag pedig jobban eltelítenek és később leszünk éhesek, javítják az emésztést, lassabban szívódnak fel és kevésbé kívánjuk utána az édességet.

A másik nagy ellenség a cukor. Bár sok tévhit kering a cukor körül és valójában nem olyan ördögi, mint ahogyan beállítják, nem érdemes belőle sokat fogyasztani. Helyette használhatunk steviát, ami nemcsak, hogy nagyszerű alternatíva, de erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású is. De ott van például a nyírfacukor, vagy másnéven xilit, amit nyírfakéregből vagy kukoricarostból vonnak ki. Ennél vigyázzunk, nehogy sokat használjunk belőle, mivel bár állagra és kinézetre is nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra, jobban édesít. Főzéshez és sütéshez tökéletes, azonban élesztős tésztákhoz nem használható. Más természetes megoldás lehet még a juharszirup, agávé vagy a méz, ezek teába kifejezetten jók.

A tej sokaknál puffadást vált ki, még akkor is, ha nem laktózérzékenyek. A hagyományos tejek helyett használhatunk gabonatejeket, mint például a szójatej, kölesital, tönkölyital, rizstej, vagy zabtej. Kedvünkre válogathatunk, kinek melyik ízvilág tetszik. Persze lehetőség van magtejeket is használni, ezeket olajos magvak őrleményéből készítik víz és édesítőszerek felhasználásával. Készülhet dióból, szezámmagból, kesudióból, mandulából vagy napraforgómagból.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.