Menü

Sérüléseink

Aki rendszeresen sportol, tudja, hogy minden óvatosság (bemelegítés, nyújtás) ellenére alkalmanként előfordulhatnak sportsérülések, de egyszerű húzódások, ficamok, rándulások akár sporttevékenység nélkül, a mindennapjaink alatt is könnyen kialakulhatnak. Elég egy rossz mozdulat, és a húzódás miatti fájdalom akár több napon keresztül is megkeserítheti az életünket. Hogy mit tegyünk, ha már megtörtént a baj, erről szól mai cikkünk.

Mindenképp érdemes elkészíteni házilag saját "gyorssegély" dobozunkat, melyet természetes fájdalomcsillapítókból, gyulladáscsökkentőkből, regenerációt elősegítő krémekből állítsunk össze.

A kamilla nemcsak megfázáskor segíthet rajtunk, ugyanis hatékony fájdalomcsillapító és nagyon jó gyulladáscsökkentő szer. Rándulás, ficam és húzódás esetén is nyugodtan használhatjuk.

Ha szeretnénk mihamarabb véget vetni a fájdalmaknak, használjunk fekete nadálytő krémet vagy oldatot, ez a gyógynövény igazi kincs. A csonttörések, és a véraláfutással járó sérülések egyik leghatékonyabb doktora, serkenti a gyógyulást.

Rozmaringos krémeket rendszeresen használok sporttevékenység után, illetve izomlazító, regeneráló krémeket.

Árnika krém is mindig van otthon. Az árnika kiváló természetes gyulladáscsökkentő megoldást kínál rándulás, ficam, húzódás okozta fájdalmakra.

Az orbáncfű ideg-és immunerősítő, nagyon jó a rándulásokra. Ez a növény remek segítség lehet a sérüléses idegi fájdalmak esetén is.

Két kisgyerekem van, az árnika krém mellet,t a körömvirág krém a másik nélkülözhetetlen eszköz családi patikámban. A körömvirág (természetesen sok gyógypuszi mellett) a sebgyógyulást, hámosodást segíti elő sérülések, sebek esetén.

Égési sérülés is sajnos előfordulhat a mindennapokban, gondoljunk csak a sütés-főzés közben előforduló apróbb balesetekre, forrázásokra. Égési sérülés esetén az első és legfontosabb teendő az égés súlyosságának megállapítása. Súlyos (tehát harmad- és negyedfokú) ,vagy nagy területű égések esetén sürgősen mentőt kell hívni, enyhébb esetben elegendő az otthoni ápolás is. A gyógynövénytartalmú kenőcsök hatásosak lehetnek ebben az esetben. Az aloe vera, a körömvirág, a csalán és az orbáncfű mind-mind enyhíteni fogják a fájdalmat. Ha nincs kéznél gyógynövényes krém, kenjünk mézet a sebre, ugyanis csillapítja az égető érzést.

Horzsolások, gyakorlatilag mindennaposak kisgyermekes családok életében. Felületes horzsolások esetén a sebet folyó csapvízzel le kell mosni, majd felületét fertőtleníteni pl. Betadine oldattal. Ezután tapaszt, kötszert tegyünk a sebre - méretétől függően.

A kakukkfüves olajat is érdemes kipróbálni, a rándulásokat külsőleg dörzsöljük be az elixírrel, melyet frissen szedett kakukkfűlevelek és olaj keverékéből készíthetünk. A szert töltsük üvegbe és három hétig tartsuk meleg helyen. A kakukkfüves olajjal, naponta többször kenjük be a rándulást.

Az aloe vera közismert orvosságunk. A jól ismert növény, égési sérülésekre és vágott sebekre is kiválóan alkalmazható. A húsos és kocsonyás levélszeleteit használjuk fel erre a célra: tegyük a sebre az aloe vera leveléből frissen kinyomott kocsonyás nyálkaanyagot.

Többféle szert is érdemes kipróbálni, egy azonban biztos, az "ezeréves" filléres természetes trükköknél, gyógynövényes házi praktikáknál, teáknál, krémeknél nincs jobban bevált módszer. Többet segítenek sokszor, mint a gyógyszerek, vegyszeres készítmények.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.